Doktrinde de, ölüm anından itibaren payların mülkiyeti ve buna bağlı malvarlığı haklarının…
-
Git
: -
-
ᴀ⇣ Yazı karakterini küçült
On İki Levha Yayıncılık
Yayın tarihi: Ekim 2021
Sayfa: 81 - 85
Mehmet Bahtiyar
Editör:Elif Oğuz, N. Füsun Nomer Ertan
Aşağıda bir kısmını gördüğünüz bu dokümana sadece Profesyonel + pakete abone olan üyelerimiz erişebilir.
b. Değerlendirmeler
Hiçbir farklı yoruma neden olmayacak kadar açık olan TTK. 494/2 hükmü ile, borsaya…
TEKİNALP’in belirttiği üzere göre(1); “…mülkiyet ve bu bağlamda kâr payı, tasfiye payı, kuruluş dönemi faizi ile rüçhan hakkı gibi malvarlığı hakları da derhal devralana geçer. Buna karşılık, GK’ya katılma ve oy haklarının devralan kişiye intikali için YK’nın onayına ihtiyaç vardır. Payların kanunen geçtiği söz konusu hallerde Kanun, mezkûr payların AO tarafından gerçek değerle satın alınması önerisinin sonuçlanmasına kadar pay sahipliği haklarında askıda bölünme kuralını kabul etmiştir”.…
UZEL’e göre; “Kanunda sayılan bu hallerde devre onay verilmemesi, payları edinen kişinin sadece genel kurula katılma ve oy hakları ile bunlara bağlı diğer hakların kullanılmasını engeller. TK 494/2’nin, kanımızca, yanıltıcı ifadesi uyarınca payların anılan haller sonucunda edinilmeleri halinde payların…
Yazar aynı eserinin konuya ilişkin başka bir kısmında da;“Borsaya kote edilmemiş nama yazılı pay devrinin TK 494/3 uyarınca miras, mirasın paylaşımı, eşler arasındaki mal rejimi hükümleri veya cebri icra uyarınca gerçekleşmesi durumunda payın mülkiyeti ve kanımızca tüm pay sahipliği hakları ortaklık onayı olmaksızın devralana geçeceğinden devralanın…
BOZKURT konuya ilişkin ayrıntılı eserinde(4) payların miras gibi özel yollarla geçişine ilişkin olarak; “… Payların anılan yollardan birisi ile iktisabı halinde, bunların mülkiyeti ve bunlardan kaynaklanan malvarlığına ilişkin haklar derhal; genel kurula katılma haklarıyla oy hakları ise ancak şirketin onayı ile birlikte devralana geçer (TTK. 493/2). Bu…
AKIN da(5) “Miras ve mirasın paylaşımına ilişkin bağlam hükümleri miras hukukundaki külli halefiyet ilkesiyle paralel bir biçimde düzenlenmiştir (TMK m.596). Getirilmiş olan hükümle müteveffa pay sahibi ile mirasçısı arasındaki sıkı kişisel ilişkilerin bir yansıması olarak hisselerin mülkiyeti mirasçılara başkaca bir işleme gerek olmaksızın geçmektedir. Bu hükümle getirilmiş bulunan özel düzenleme sonuçları bakımından gerek kanuni mirasçılar ve gerekse vesayet şeklindeki irade mirasçılar için aynıdır” diyerek,…
ERDEM’in konuya ilişkin tebliğinde de(6) “Bölünme teorisinin izlerinin görüldüğü bir başka hüküm de YTTK. 494/2 hükmüdür. Bu madde uyarınca, payların miras, miras paylaşımı, mal rejimi veya cebri icra gereği iktisap edilmeleri halinde paylardan doğan malvarlığına ilişkin haklar derhal, genel kurula katılma ve oy kullanma hakları ise şirketin onayıyla devralana geçer.…
Bu sonucun aksine bir yorum, hem TTK’ya, hem TMK’nın mirasta külli halefiyet öngören…
Payların mülkiyetinin kanun gereği mirasçılara ait olduğu tespitine ilaveten belirtmeliyiz…
Kanımızca uygulamada sorun oluşturabilecek ve kötüye kullanılabilecek olan düzenleme,…
- Öncelikle, MOROĞLU hocamızın görüşüne katılmak suretiyle belirtmeliyiz ki, üç aylık…
- İkincisi, onay talebinin şekli ve kapsamı konusunda bir açıklık olmadığı için,…
- Üçüncü olarak, reddin haksız olması durumunda onay vermiş sayılacağı hükmü de,…