II. HAKKINI ARAYAN KİMSE OLARAK İŞ SAHİBİ VE AVUKATLIK MESLEĞİ
Avukatlık Kanunu, 1. maddesinin 1. fıkrasında avukatlığı “kamu hizmeti ve serbest bir meslek”…
Kuşkusuz AvK md. 1/f. 2’de geçen “savunma” deyimini, ceza yargılamasındaki anlamından farklı ve en geniş anlamıyla ele almak gerekir. Zira dar anlamıyla savunma avukatın yargı dışındaki işlevini ifade etmediği gibi, sadece ceza yargılamasında sanığın temsilini çağrıştırması bakımından da yetersiz kalmaktadır. Alman Avukatlık Kanununun 1. maddesindeki “yargının bağımsız organı”…
Şu halde avukatın, geleneksel olarak yargının iddia, savunma ve hüküm şeklinde ifade…
Dikkat edileceği üzere bu düzenleme, avukatın sadece adli faaliyetlerini değil, yargı…
Avukat, adli olmayan faaliyetlerinde de iş sahibinin çıkarlarını sağlamaya yönelik…
Esasen Anayasanın 36. maddesinde “hak arama hürriyeti” başlığı altında düzenlenen ve aşağıda ayrıntılı olarak üzerinde duracağımız “savunma hakkı”nın…
Şu halde anayasal kaynaklı mahkemeye erişim ve yasal savunma haklarının etkin bir…
Şekli bir “avukatla temsil” olgusunun kabul edilmiş olması tek başına bu amaca hizmet etmez. Söz konusu temsil ve danışmanlık hizmetini verecek avukatların hangi asgari niteliklere sahip olmaları durumunda bu ihtiyacı eksiksiz olarak karşılayacağı sorusuna da tatmin edici bir cevap verilmek zorundadır. Nihayet, avukat söz konusu asgari niteliklere sahip olsa bile gerek adli gerekse resmi daireler önünde bazı hak ve yetkilerle donatılmadığı sürece sadece uzmanlığı ile iş sahibinin hakkını aramakta yeterli olamayacağından, mesleğin icrasında avukata sağlanan hak ve yetkilerin neler olması gerektiğinin belirlenmesi de aynı sebeple önemli ve gereklidir.Kişinin hukuki sorunu, hak arayışı içinde olmasından kaynaklanır. Hakkına sahip olduğunu…
Bir hakkının ihlal edildiğini düşünen, bir başkasıyla sözleşme ilişkisine girerken…