I. ULUSLARARASI İNSAN HAKLARI BELGELERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ
Büyük verinin yapay zekâ (“YZ”) uygulamaları vasıtasıyla kullanımının temel haklara etkisinin değerlendirilebilmesi adına öncelikle yapay zekâya ilişkin uluslararası düzenlemelerin ele alınması gerekmektedir. YZ uygulamalarından doğabilecek insan hakları ihlallerini konu alan ve bu konuya özel düzenlenmiş uluslararası bağlayıcı bir kaynak bulunmamaktadır. İnsan haklarını koruyan Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (“AİHS”),…
YZ sistemlerini insan haklarına etkisi açısından değerlendiren bütüncül bir kaynak…
Hak veya gruplara yönelik koruyucu düzenlemelerin yanında belirli alanlara yönelik…
Bu kaynakların yanında YZ’ye ilişkin bağlayıcı nitelik taşımayan (softlaw) hukuk araçlarına da değinmek gerekecektir. Özellikle YZ sistemlerinin güvenilirliğinin sağlanması amacıyla oluşturulan etik kurallar özel sektör, akademik kuruluşlar veya kamu kurumları tarafından hazırlanmaktadır. YZ geliştiren ve kullanan kuruluşlarca hazırlanan metinler ve rehberler bağlayıcı bir nitelik taşımamakla birlikte yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Bu kuralların uygulamadaki ihtiyaçlar doğrultusunda esneklik, kolay uygulanabilirlik ve revize edilebilirlik gibi konularda bağlayıcı kurallara göre avantajları söz konusu olmaktadır.…
Öte yandan AB ve Avrupa Konseyi nezdinde son yıllarda giderek artan çalışmaların…
AB mevzuatında “Suçların önlenmesi, soruşturulması, ortaya çıkarılması veya kovuşturulması ya da cezaların infazı amacıyla yetkili makamlarca kişisel verilerin işlenmesine ilişkin olarak gerçek kişilerin korunması ve bu verilerin serbest dolaşımı” hakkında…
Bununla birlikte, bu tüzük tasarısının, yüksek risk taşıyan yapay zekâ sistemlerinin…
Avrupa Birliği’nin dışında, 2019 yılında Avrupa Konseyi de Ad Hoc Yapay Zeka Komitesi’ni…
Özetle, insan haklarına ilişkin bağlayıcı uluslararası kaynakların büyük veriye dayalı…