Sayfa 6532.Avrupa siyasal gelişmeleri ve Türkiye
Türkiye’ye ilişkin siyasal gelişmeler, 18. yüzyıldan itibaren aşamalı bir biçimde…
- 18. ve 19. Yüzyıl: Avrupa Kıtası’nın kuzey-batısında demokratikleşme hareketlerinin ivme kazandığı 18. ve 19. yüzyıllar, Osmanlı Devleti için iki sözcükle özetlenebilir: Gerileme ve modernleşme. Gerileme;…
Modernleşme; Osmanlı Devletinde ilk ciddi reform girişimi III. Selim’in saltanatına…
Meclis-i Meşveret, karar alma sürecini kişisellik ve keyfilikten çıkarıp, danışma niteliğinde de olsa kurula geçirmiştir. Tanzimat dönemi ise, Devlet’in yasalara göre yönetilmesine ilişkin fikir ve uygulamalarıyla, bir “Osmanlı modernleşmesi”…
Kanun-i Esasi’nin başlıca yeniliği, çift meclisli parlamento organını kurmuş…
Görüldüğü gibi, 18. ve 19. yüzyıllarda Kuzey-Batı Avrupa’daki devrim ve demokrasi…
- 20. Yüzyıl Avrupası ve Türkiye: “Otoriter modernleşme”den faşizme, parlamenter rejimlerin yeniden kurularak “rasyonalize edilmiş parlamenter demokrasiler”
- 2. Meşrutiyet dönemi, üç önemli yeniliği yansıtır:…
- Cumhuriyet ise, askeri darbeler ve monarşi restorasyonları ile çalkalanan Avrupa’nın tersi yönünde gelişmeleri yansıtmaktadır: Meclis’in eksen konumu bakımından, 1921 Teşkilat-ı Esasiye Kanunu’nu yapan ve Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran “Büyük Millet Meclisi”, anayasa hukuku ve siyaset bilimi tarihinde özgün bir yer tutmaktadır.…
- 21. yüzyıla doğru Avrupa-Akdeniz mekânı ve Türkiye: Orta ve Doğu Avrupa Devletleri’nin komünizm sonrası dönemde Avrupa modeli demokrasiyi benimsemesi süreci, Türkiye’de 1982 Anayasası’nın değişiklikler geçirdiği dönem ile örtüşür…
Özetle; 1876-2016 döneminde Meclis-i Umumi ve Türkiye Büyük Millet Meclisi eksenindeki…