“Evlendirme memuru merasimin hitamı üzerine derhal karı ve kocaya bir evlenme kağıdı verir. Evlenme kağıdı ibraz edilmeden, evlenmenin dini merasimi yapılamaz. Bununla beraber evlenmenin tamamiyeti dini merasimin icrasına mütevakkıf değildir.” Söz konusu düzenleme yürürlükteki 4721 sayılı Medeni Kanun’daki (md. 143) karşılığı…
“Evlenme töreni biter bitmez evlendirme memuru eşlere bir aile cüzdanı verir.…
Aile cüzdanı gösterilmeden evlenmenin dinî töreni yapılamaz.…
Evlenmenin geçerli olması dinî törenin yapılmasına bağlı değildir.”…
Bu hükümlerin ortak noktası, resmî nikâh olmadan dinsel bir nikahı olanaklı saymamasıdır.…
“Aralarında evlenme olmaksızın, evlenmenin dinsel törenini yaptıranlar hakkında iki aydan altı aya kadar hapis cezası verilir. Ancak, medeni nikâh yapıldığında kamu davası ve hükmedilen ceza bütün sonuçlarıyla ortadan kalkar.…
Evlenme akdinin kanuna göre yapılmış olduğunu gösteren belgeyi görmeden bir evlenme için dinsel tören yapan kimse hakkında iki aydan altı aya kadar hapis cezası verilir.”…
Bu hükümler, toplumsal hayatta dinselliğin belirleyiciliğine engel olmak vb. diğer…
“1926 yılında kabul edilen Türk Medeni Kanunu’nun amacı, kabul edilen resmî nikâh müessesesi ile kadının sosyal konumunu güçlendirmek, aileyi, ana ve çocukları korumaktır. Dini nikâha dayalı evlenmelerin, kadın ve çocuklar yönünden doğurduğu sakıncalar gözetilerek resmî nikâh yapılmadan dini tören yapılmasının ceza yaptırımına bağlanmasının kamu düzenini ve kamu yararını sağlama amacına yönelik olduğu tartışmasızdır. (…) Medeni Kanun, Türkiye Cumhuriyeti’nin modern, çağdaş ve lâik …
İnkılap Kanunu da gözeten bu yaklaşım, İnsan Hakları Avrupa Mahkemesi tarafından…