Yukarıda ele alındığı üzere TBK’nın 445/1. maddesinde yer alan; “Rekabet yasağı, işçinin ekonomik geleceğini hakkaniyete aykırı olarak tehlikeye düşürecek biçimde yer, zaman ve işlerin türü bakımından uygun olmayan sınırlamalar içeremez ve süresi, özel durum ve koşullar dışında iki yılı aşamaz.”…
Söz konusu düzenlemenin hukuki sonucu olarak, rekabet yasağının yer, zaman ve konu…
Yargıtay’a göre de; “TBK’nın 445/2. maddesi “Hâkim, aşırı nitelikteki rekabet yasağını, bütün durum ve koşulları serbestçe değerlendirmek ve işverenin üstlenmiş olabileceği karşı edimi de hakkaniyete uygun biçimde göz önünde tutmak suretiyle, kapsamı veya süresi bakımından sınırlayabilir.” hükmüne haiz olup, anılan madde hükmü ile 6098 sayılı Kanun 818 sayılı Kanun’dan farklı olarak, rekabet yasağı ile ilgili doğrudan mutlak bir geçersizliğin öngörülmediği, Anayasa ve diğer mevzuat hükümleri ile somut olgu nazara alınarak rekabet yasağının aşırı nitelikte olması halinde, yasağın kapsamı bakımından hakime uyarlama yetkisi tanındığı anlaşılmaktadır”
Hâkim sınırlama yetkisi kapsamında yasağı kanuna uygun hale getirmektedir. Bir diğer…
Hâkimin rekabet yasağının kapsamını belirleme yetkisinin bulunmasının önemi, rekabet…
Hâkime tanınan bu yetki işçi tarafından açılan bir tespit davasında ya da rekabet…
Yargıtay, TBK’nın 445/2. maddesi gereğince, rekabet yasağının aşırı nitelikte olması…
Biz de hâkimin aşırı rekabet yasağını sınırlama yetkisini re’sen kullanacağını d…
Bilindiği gibi, kişinin ekonomik özgürlüğü/değerleri, çalışma ve sözleşme özgürlüğü…
TMK’nın 23/2. maddesine göre, “Kimse özgürlüklerinden vazgeçemez veya onları hukuka ya da ahlâka aykırı olarak sınırlayamaz”.…