Buna karşılık bir fesih işleminin varlığında ilişki kopmuş olacağından, alt işverenin…
-
Git
: -
-
ᴀ⇣ Yazı karakterini küçült

Aşağıda bir kısmını gördüğünüz bu dokümana sadece Profesyonel + pakete abone olan üyelerimiz erişebilir.
dd. İşyeri devri olarak nitelenmesi ve şartları
İhalenin sonunda alt işverenin işçisinin aynı işyerinde çalışmaya devam etmesi durumunda,…
“İşçinin asıl işverenden alınan iş kapsamında ve değişen alt işverenlere ait işyerinde ara vermeden çalışması halinde, işyeri devri kurallarına göre çözüme gidilmelidir. (…) İş sözleşmesinin tarafı olan işçi veya alt işveren tarafından bir fesih bildirimi yapılmadığı sürece, iş…
“Buna karşılık, süresi sona eren alt işverence işçinin iş sözleşmesinin feshedilmesi halinde,…
İncelenen olay itibariyle, işin taahhüt süresi sona eren davalı alt işveren tarafından…
Benzer yönde birçok karar vardır. Örneğin, 22. HD 3.4.2017, 2017/5821 - 2017/7397…
Gene benzer ilkelerin belirtildiği ve somutlaştırıldığı bir karar: 22. HD 15.5.2017,…
Böylece, anlaşıldığı üzere, işçinin işyerinde yaptığı çalışmaları arasına belli bir…
Benzer yönde: 9. HD 21.11.2017, 2015/15611 - 2017/18787 (Çalışma ve Toplum, 2018/2,…
Asıl işverenin işyerinde değişen alt işverenler arasında devir olmadığında veya bir…
İşyeri devrine ilişkin çeşitli düzenlemeler arasında bir karşılaştırma da yapılmaktadır.…
“1475 sayılı Yasanın 14/2 maddesi hükmü, 4857 sayılı Kanunun 6 ncı maddesinde belirtilen işyeri devrini de içine alan daha geniş bir düzenleme olarak değerlendirilebilir. Gerçekten maddede işyerlerinin devir veya intikalinden söz edildikten sonra “…yahut herhangi bir suretle bir işverenden başka bir işverene geçmesi veya başka bir yere nakli…” denilmek suretiyle uygulama alanı 4857 sayılı İş Kanununun 6 ncı maddesine göre daha geniş …
“1475 sayılı Yasanın 14 üncü maddesinin ikinci fıkrasında, devreden işverenin sorumluluğu bakımından bir süre öngörülmediğinden, 4857 sayılı Yasanın 6 ncı maddesinde sözü edilen devreden işveren için öngörülen iki yıllık süre sınırlaması, kıdem tazminatı bakımından söz konusu olmaz. O halde kıdem tazminatı işyeri devri öncesi ve sonrasında geçen sürenin tamamı için hesaplanmalı, ancak devreden işveren veya işverenler bakımından kendi dönemleri ve devir tarihindeki ücret ile sınırlı sorumluluk belirlenmelidir. …
“Devir hükümlerine göre ise; feshe bağlı diğer haklar olan ihbar tazminatı ve kullanılmayan izin ücretlerinden son işveren sorumlu olup, devreden işverenin bu işçilik alacaklarından herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır. “İşyerinin devredildiği tarihe kadar doğan ücret, fazla çalışma, hafta tatili çalışması, bayram ve genel tatil ücretlerinden 4857 sayılı Kanunun 6 ncı maddesi uyarınca…
“(…) Daha sonra gerçekleşen fesihten dolayı ise asıl işveren alt işveren ilişkisinin sona ermesinin ardından işyerinden ayrılan alt işveren ile daha sonra aynı işi alan alt işveren arasında hukukî veya fiilî bir bağlantı olsun ya da olmasın, kıdem tazminatı açısından önceki işverenin devir tarihindeki ücret ve kendi dönemi ile sınırlı sorumluluğu,…