Sayfa 189Prof. Dr. Ali GÜZEL…
I.GENEL OLARAK
Yargıtayın 2019 yılı kararlarının değerlendirilmesi semineri Covid-19 salgınının…
1. Belirtilen güçlüğün üstesinden gelebilmenin endişesi içindeyken, geleneksel…
2. Bu noktada, Türk İş Hukukunun tarihsel gelişim sürecinde yine tarihin sayfalarına not edilmesi gereken çok önemli bir husus, tümüyle isabetsiz kurallar içeren 7036 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu ile yapılan düzenlemelerdir. Anılan bu Yasa; bir yandan, iş hukukunun varlık ve temel ilkeleriyle uyum sağlamayan, iş hukukunun işçiyi koruma, işçi lehine yorum, işçiye emredici nitelikteki sosyal kamu düzeni kurallarıyla sağlanmış hakların, bu hukuk dalına özgü iş yargısı aracılığıyla verilmesi gibi hususları dışlayarak, zorunlu arabuluculuk esasını (m.3) düzenlemiş (ayrıntı için bkz. Güzel,…
Çok soyut nitelikteki bu düzenlemenin uygulanmasını kolaylaştırmak ve yargıca ışık…
3. Yapılan açıklamaları pekiştiren başka bir bilimsel gerçeğe de vurgu yapılmalıdır: Kanunda, istinaf mahkemelerinin görevleri geniş bir biçimde düzenlenmiş olmasına karşın, bu yargı organı kararlarıyla içtihat birliğinin sağlanması olanaklı değildir. İlk ve ikinci derece yargı organları üstünde tek bir yargı organı olan Yargıtayın görevli kılınmış olmasının asıl nedeni, alt derece (ilk ve istinaf) yargı merciilerinin kararlarının denetlenerek, hukuk normunun ülke genelinde bir tek anlamını ortaya koymak, içtihatlar arasında birliği sağlamak, mevzuattaki boşluk ya da yetersizlikleri gidererek hukukun ve her hukuk alanına özgü genel ilkeleri belirleyerek hukuk devletinin ve hukukun (bu arada İş hukukunu unutmamak gerekir!..) gelişmesine katkı sağlamaktır. 7036 sayılı Yasanın 8. maddesinin ve 4857 sayılı Yasanın 20. maddesinin 3. fıkrasının konuluş gerekçesinin, belirtilen bu esaslarla bağdaşmadığı çok açıktır. Kanımızca, anılan düzenlemenin ivedilikle yürürlükten kaldırılması, eskiden olduğu
4. Bu tebliğin kapsamı ile bağlantılı başka bir konuya, okuyucunun dikkatini çekmek yararlı olacaktır: “İçtihat Uyuşmazlığı”.…