2.2. Süperego
Zaman içerisinde egonun bir parçası, toplumsallaşma ve değerlerle ilgili olarak evrimleşir.…
Freud’a göre süperego ile ilk karşılaşılma anı, herkeste bulunan, çevresel etkiyle…
Freud, Oidipus gelişiminde etkili olan ‘özdeşleşme’ kavramını şu cümlelerle…
“Psikanalizde özdeşleşme, bir başka kişiye duygusal yönden bağlanmanın en ilk dışavurumu olarak bilinmektedir. Oidipus kompleksinin gelişim sürecinde rol oynamaktadır. Küçük bir erkek çocuğu, babasına karşı özel bir ilgi besler. Büyüyünce ona benzemeyi, onun gibi olmayı ve her bakımdan onun yerine geçmeyi arzu etmektedir. Kısacası onun, babasını, kendi ideali olarak kabul ettiğini söylememiz mümkündür.”…
Süperegoyu biçimlendiren, aslında kendi ebeveynlerimizle aramızdaki Oidipus kompleksi…
Oidipus kompleksi ile bağlantılı olan birçok…
Süperegonun insan yaşantısındaki belirtisi ‘suçluluk duygusu’dur. Ahlâken yahut toplumsal baskı sonucu geliştirilen bir tutuma aykırı davranıldığında hissedilir. Örneğin hırsızlığın kötü olduğu fikrini geliştiren bireyin, imkânlar olağan olmasına rağmen hırsızlık faaliyetini gerçekleştirmemesi; suçluluk duygusunu hissetmekten imtina etmesinden ileri gelecektir. Bu durumda kişinin ahlâken mi yoksa toplumsal etkiden dolayı mı ‘davranışı yapmaktan çekindiğini’ ayırt etmek gerekecektir…
İfade edilen bu ayrım, süperegonun bilinçdışı ve bilinç süreçlerinin birleşiminden…
Şayet süperego güçlenirse, nevrotik rahatsızlıklar ortaya çıkar. Bu durumda kişinin kendisini cezalandırma, saldırma tarafı olabildiğince baskın olur. Aşırı suçluluk psikolojisi, ruh halinde aşırı dengesizlik, depresyon gibi hastalıkların oluşması, süperegonun güçlendiği anlamına gelir ve dengelenmesi önem arz eder.…