Öncelikle modern ceza hukukunun en önemli ilkesi olan kanunilik ilkesinden kısaca…
Kanunilik ilkesi; Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nde (“AİHS”), Anayasamızda, Türk…
AİHS’nin “Kanunsuz ceza olmaz” kenar başlıklı 7. maddesinin (1) numaralı fıkrası,…
Anayasa’nın 2. (hukuk devleti), 13. (temel hak ve özgürlüklerin sınırlandırılmasında…
Anayasa’nın 38. maddesine paralel olarak Türk Ceza Kanunu’nun 2. maddesinde düzenlenen“suçta…
“Kamu otoritesinin ve bunun bir sonucu olan ceza verme yetkisinin keyfi ve hukuk dışı amaçlarla kullanılmasının önlenebilmesi, kanunilik ilkesinin katı bir şekilde uygulanmasıyla mümkün olabilir. Bu doğrultuda, kamu otoritesini temsil eden yasama, yürütme ve yargı erklerinin, bu ilkeye saygılı hareket etmeleri; suç ve cezalara ilişkin kanuni düzenlemelerin sınırlarının, yasama organı tarafından belirgin bir şekilde çizilmesi, yürütme organının sınırları kanunla belirlenmiş bir yetkiye dayanmaksızın, düzenleyici işlemleri ile suç ve ceza ihdas etmemesi, ceza hukukunu uygulamakla görevli yargı organın da kanunlarda belirlenen suç ve cezaların kapsamını yorum yoluyla genişletmemesi gerekir.”…
değerlendirmelerine yer vererek bu ilkenin gereklerini ifade etmiştir.…
Kanunilik ilkesine yalnızca ceza kanununda değil Anayasa’da yer verilmesinin, kanun…
Kabahatler Kanunu’nun “Kanunilik ilkesi” başlıklı 4. maddesinin 2. fıkrası da “Kabahat karşılığı olan yaptırımların türü, süresi ve miktarı, ancak kanunla belirlenebilir”…
Danıştay da kanunilik ilkesinin idari yaptırımlar bakımından uygulanması gerektiğini…
“İdari yaptırımların esasları ile çerçevesinin yasayla düzenlenmesi; yaptırım uygulanacak ihlalin açıkça belirlenip hiçbir tereddüde yer bırakmayacak şekilde tanımlanması zorunludur. Başka bir anlatımla, idare, yasayla yetkili kılındığı ölçüde ve yasaya aykırı olmamak koşuluyla ihlal ve yaptırımları düzenleyebilir. Hukuk devleti uyarınca idari düzenlemelerin; öngörülebilir olması ve keyfiliğe neden olabilecek uygulamalara yol açmaması gerekliliği göz önünde bulundurulduğunda; yasada yer alan kuralın yorumlanıp genişletilmesi suretiyle idari yaptırım ihdas edilmesi, hukuk güvenliği ile bağdaşmaz.”(26)…
İdare eliyle uygulanan bu “cezalar” bakımından, ceza hukuku ve ceza muhakemesi hukukunun…
Doktrinde de ceza hukukunun temel ilkelerinin idari cezaların nitelikleri ile bağdaştıkları…
Sonuç olarak, ceza hukuku ilkelerinin uygun düştüğü ölçüde idari yaptırımlara da…