1922 tarihli MTO Tahkim Kuralları’nın ilgili 34. maddesi aşağıdaki gibidir:…
-
Git
: -
-
ᴀ⇣ Yazı karakterini küçült
On İki Levha Yayıncılık
Yayın tarihi: Temmuz 2024
Sayfa: 15 - 19
Ali Cem Budak
Editör:Kıratlı Metin, Ali Cem Budak, A. Eda Manav Özdemir, Ali Yeşilırmak, Yeliz Bozkurt Gümrükçüoğlu
Aşağıda bir kısmını gördüğünüz bu dokümana sadece Profesyonel + pakete abone olan üyelerimiz erişebilir.
II.MTO Tahkim Tüzüğünde Görev Belgesi
Görev belgesi milletlerarası tahkimde ilk defa, MTO Tahkim Kuralları’nın 1922 tarihli…
“a) Hakem ya da hakemlerin atanmasının ardından sekretarya şu hususları içeren bir belgeyi hakem mahkemesine sunulmak üzere hazırlar: Tarafların tam isimleri, ikametgahları, vb.; tahkim konusu (tahkim sözleşmesi vb. ile ilgili olarak); tahkim yeri; taraflarca yapılmak üzere dava ile ilgili iddia ve taleplerin özeti; kanunun araması halinde diğer detay ve bilgiler.…
b) Hazırlanan bu belge, ulusal komiteler, ulusal komitelerin bulunmaması halinde ise ICC’nin bir organizasyon üyesi aracılığıyla ilgili taraflara imzalamaları için gönderilir. Eğer taraflardan biri bu belgeyi imzalamayı reddederse tahkim mahkemesi, yargılamaya buna rağmen devam edebilir.”(5)…
Bugünkü içeriğiyle kullandığımız görev belgesi ise 1955 tarihli MTO Tahkim Kuralları’nda…
1955 tarihli MTO Tahkim Kuralları’nın 19. maddesi aşağıdaki gibidir:…
a) Tarafların tam adları;…
b) Tarafların tahkim süresi boyunca, bütün bildirimlerin ve iletişimin yapılacağı adresleri;…
c) Tarafların iddialarını içerir açıklamaları;…
d) Uyuşmazlıkla ilgili olarak karar verilmesi istenen hususlar;…
e) Hakemlerin tam adları ve adresleri, vs.;…
f) Tahkim yargılamasıyla ilgili işlemlerin yapılacağı yer;…
g) kararın tenfizine yönelik talep edilebilecek ya da divan ve hakemin düşüncesine göre belirtilmesinin istenebileceği diğer bütün hususlar.…
Yukarıdaki birinci paragrafta belirtilen belgenin taraflar ve hakemlerce imzalanması zorunludur. Hazırlanan bu belgenin onay için Divana sunulması şarttır.…
Taraflardan biri ihtilafın ICC tarafından çözülmesi kaydı ile bağlı olmasına rağmen, yukarıda belirtilen belgenin hazırlanmasını ya da imzalanmasını reddederse, buna rağmen, Divan tarafından hakeme imzayı tamamlaması için tanınan sürenin dolmasıyla hakem kararı verilecektir.…
Divan, taraflar bunu ayrıca öngörmedikçe hakeme Dostane Aracı olarak hareket etme yetkisini veremez ve bu durum hakem kararının yasal olarak icra edilebilirliğini hiçbir şekilde engelleyemeyecektir.”(6)…
MTO’nun bugün yürürlükte olan 23. maddesi ise görev belgesini aşağıdaki şekilde…
a) Tarafların ve tahkim yargılamasında tarafları temsil eden kişilerin adı, sıfatı, adresi ve diğer iletişim bilgileri,…
b) Tahkim süresince tebligat ve yazışmaların yapılacağı adresler,…
c) Her bir tarafın karşılıklı iddia ve talep sonuçlarının özeti, tutarı belirlenmiş taleplerin tutarı ve belirlenebildiği ölçüde diğer taleplerin yaklaşık parasal değeri,…
d) Hakem kurulunun uygun olmadığını düşündüğü haller hariç olmak üzere, karara bağlanacak hususların listesi,…
e) Hakemlerin adı, adresi ve diğer iletişim bilgileri,…
f) Tahkim yeri, ve…
g) Uygulanacak usul kurallarının detayları ve mevcutsa hakem kuruluna dostane aracı (amiable compositeur) olarak hareket etme veya hakkaniyet ve nesafet kurallarına göre (ex aequo et bono) karar vermeye dair verilen yetki.…
2. Görev Belgesi, taraflar ve hakem kurulu tarafından imzalanır. Kendisine dosyanın havalesinden itibaren 30 gün içinde hakem kurulu, tarafların ve kendisinin imzaladığı Görev Belgesi’ni Divan’a iletir. Divan bu süreyi, hakem kurulunun gerekçeli talebi üzerine veya gerekli görüyorsa kendiliğinden uzatabilir.…
3. Taraflardan herhangi biri Görev Belgesi’nin düzenlenmesine katılmayı veya Görev Belgesi’ni imzalamayı reddederse, Görev Belgesi onay için Divan’a sunulur. Görev Belgesi Madde 23(2)’ye göre imzalandıktan veya Divan tarafından onaylandıktan sonra tahkime devam edilir.…
Bugünkü şekliyle MTO Tahkim Kuralları’ndaki görev belgesinin özelliği ya da emsallerinden…