-Profesyonel yönetici ile sendika arasındaki hukuki ilişki ve sonuçları:…
-Profesyonel yöneticilik güvencesi: Profesyonel yöneticilerin gerek işlemiş hakları gerekse işe geri dönebilmeleri yönünden korunmaları özel bir önem arz etmektedir. Zira yöneticinin korunması, bu görevi nedeniyle işçilik haklarının teminat altına alınmasını gerektirmektedir. Bu nedenledir ki, hem 2821 sayılı mülga Sendikalar Kanunu hem de yürürlükteki 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu profesyonel yöneticilik güvencesini farklı şekilde olsa da düzenleme altına almıştır. Mülga Kanunun 29. madde düzenlemesi, “Sendika ve konfederasyonların yönetim kurullarında veya başkanlığında görev aldığı için kendi isteği ile çalıştığı işyerlerinden ayrılan işçiler, bu görevlerinin seçime girmemek, yeniden seçilmemek veya kendi istekleriyle çekilmek suretiyle son bulması halinde, ayrıldıkları işyerinde işe yeniden alınmalarını istedikleri takdirde, işveren, talep tarihinden itibaren en geç bir ay içinde bu işçileri o andaki şartlarla eski işlerine veya eski işlerine uygun bir diğer işe, diğer isteklilere nazaran öncelik vererek almak zorundadır. Bu takdirde, işçinin eski kıdem hakları ve ücreti saklıdır. Bu hak, sendika veya konfederasyonlardaki yöneticilik görevinin sona ermesinden başlayarak üç ay içinde kullanılabilir. Yönetim kurulundaki ve başkanlıktaki görevleri ile ilgili fiillerinden dolayı hüküm giymiş olanlar bu haktan yararlanamazlar.”…
(2) İş sözleşmesi askıya alınan yönetici; sendikanın tüzel kişiliğinin sona ermesi, seçime girmemek, yeniden seçilmemek veya kendi isteği ile çekilmek suretiyle görevinin sona ermesi hâlinde, sona erme tarihinden itibaren bir ay içinde ayrıldığı işyerinde işe başlatılmak üzere işverene başvurabilir. İşveren, talep tarihinden itibaren bir ay içinde bu kişileri o andaki şartlarla eski işlerine veya eski işlerine uygun bir diğer işe başlatmak zorundadır. Bu kişiler süresi içinde işe başlatılmadığı takdirde, iş sözleşmeleri işverence feshedilmiş sayılır.…
(3) Yukarıda sayılan nedenler dışında yöneticilik görevi sona eren sendika yöneticisine ise başvuruları hâlinde işveren tarafından kıdem tazmi-
Bilindiği gibi, 23. madde hükümleri Kanunun yürürlüğe girdiği 7.11.2012 tarihi ve…
Yargıtay 9. HD.’nin 1.6.2020 tarih ve E. 2016/15753, K. 2020/4547 sayılı kararına…
Yüksek Mahkeme yaptığı incelemede, 26.10.2003 tarihinde yapılan sendika şubesi olağan…
Daha önce de belirttiğimiz üzere, 2821 sK. md. 29 hükmünün öngördüğü güvence belirli…
Diğer yandan, davacı 26.10.2003 tarihinde, yani 2821 sayılı Sendikalar Kanunu yürürlükte…