İncelememiz kapsamında daha önceki yıllarda verilen kararlar ile uyumlu olan ve yerleşik…
-
Git
: -
-
ᴀ⇣ Yazı karakterini küçült
On İki Levha Yayıncılık
Yayın tarihi: Temmuz 2024
Sayfa: 405 - 412
Doç. Dr. Fatma Burcu Savaş Kutsal
Aşağıda bir kısmını gördüğünüz bu dokümana sadece Profesyonel + pakete abone olan üyelerimiz erişebilir.
Doç. Dr. Fatma Burcu SAVAŞ KUTSAL…
GİRİŞ …
Tebliğimizde gerek Bölge Adliye Mahkemelerinin gerekse Yargıtay 9. Hukuk Dairesi…
I.SENDİKALAR HUKUKUNA İLİŞKİN KARARLAR
1.İşkolu Tespiti
6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu(1) da önceki 2821 sayılı Kanun’da olduğu gibi sendikaların işkolu (endüstri kolu) esasına göre örgütlenmelerini öngörmüştür. Nitekim Kanunun md. 2/1-ğ ve 3/1 hükümlerine göre sendikalar işkolu esasına göre kurulurlar ve o
6356 sK., 4857 sayılı İş Kanunu’ndaki işyeri tanımının esas alınacağını belirtmiştir…
İşverenin işyerinde ürettiği mal veya hizmet ile nitelik yönünden bağlılığı bulunan ve aynı yönetim altında örgütlenen yerler (işyerine bağlı yerler) ile dinlenme, çocuk emzirme, yemek, uyku, yıkanma, muayene ve bakım, beden ve meslekî eğitim ve avlu gibi diğer eklentiler ve araçlar da işyerinden sayılır.…
İşyeri, işyerine bağlı yerler, eklentiler ve araçlar ile oluşturulan iş organizasyonu kapsamında bir bütündür.”…
-Alt işveren açısından işkolu tespiti: Hukuken geçerli bir asıl işveren-alt işveren ilişkisinin söz konusu olduğu hallerde, alt işverenin işyeri coğrafi olarak asıl işverenin işyerinde yer alsa da bunun asıl işverenin işyerinden bağımsız olarak değerlendirilmesi, ayrı işverenler söz konusu olduğundan işkolu tespitinin her işverenin işyeri için ayrı ve bağımsız yapılması gerekmektedir. Bu durumda, alt işverenin işyerinde yapılan asıl işe göre işkolu tespiti yapılmaktadır(5).…
“İnceleme konusu davada, …Ltd. Şti. ile Bartın Devlet Hastanesi arasında “Hastane Bilgi Sistemi Kullanım Hizmet…
Teknik şartnamenin 3’üncü maddesinde işin niteliğinin, danışma ve yönlendirme, hasta bilgilerinin hastane otomasyon sistemine girilmesi, tüm hastane birimlerinde otomasyon sistemine her türlü verinin ve güncelleme bilgilerinin girilmesi olarak belirtildiği görülmüştür. …
Bilirkişi raporunda yer alan tespitlere göre de alt işveren işçileri, teşhis, rapor, reçete ve ilaç bilgilerinin bilgisayara veri girişini gerçekleştirmektedir
“İnceleme konusu davada, davalı Nehir Veri. Olş. Bilş. Ziy. Yön. İnş. Sos. Hiz. Tmz. Yemek Bilg. Taah. San. İç ve Dış Tic. Ltd. Şti-Yükselen Teks. Tur. İnş. Plas. Temz. Oto. Pet. Ür. San. Tic. Ltd. Şti. adi ortaklığı tarafından hizmet…
“İnceleme konusu davada, davalı …Ltd. Şti-…Ltd. Şti. adi ortaklığı tarafından hizmet…
“İnceleme konusu davada, davalı iş ortaklığı tarafından Milas Devlet Hastanesi’nde 01/02/2014-31/01/2016 tarihleri arasında yürütülecek hizmet alım işinin konusunun veri hazırlama ve hasta yönlendirme işi olduğu ve alt işveren işçilerinin belirtilen sözleşme kapsamında çalıştırıldığı anlaşılmıştır. Hizmet…
-Asıl işin belirlenmesi: Bir işyerinin girdiği işkolu, “o işyerinde yürütülen işin niteliğine göre”, yani asıl işe göre belirlenmektedir (İşkolları Yönetmeliği md. 4/1). İşyerindeki faaliyet hangi teknik amaca yönelik ise asıl iş odur. Eğer ki işyerinde birden fazla teknik amaç mevcut ise, o zaman işyerinde yürütülen faaliyet kapsamındaki ağırlık işin niteliğine göre işkolu tespit edilecektir(10).…
Yargıtay 2019 ve 2020 yıllarında verdiği kararlarda da isabetli uygulamasını devam…
“… İlk Derece Mahkemesince yetersiz bilirkişi raporu ile sonuca gidilmesi isabetsizdir. İşkolu…
“…Mahkemece tespit konusu ve işveren itirazına konu olan tüm birimlerde keşif icra edilmeli, uzman bilirkişilerden somut tespitlere dayalı ve denetime elverişli rapor alınmalı,…
-Belediye işyerleri açısından işkolu tespiti: İşkolları Yönetmeliği’nin…
Yüksek Mahkeme 2019 ve 2020 yıllarında verdiği kararlarda, Yönetmelik hükmünü dikkate…
Bir başka olayda, Yıldırım Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü işyerinin 20 numaralı…
Bir başka kararda benzer şekilde, MOTAŞ Malatya Büyükşehir Belediyesi Ulaşım ve Toplu…
Başterzi’nin 2012 yılı kararlarının değerlendirilmesi seminerinde sunduğu tebliğinde de belirttiği üzere, Yüksek Mahkemenin vermiş olduğu kararlar ilgili Yönetmelik hükümlerine uygun ve fakat Kanuna aykırıdır. Zira Kanunda işkolu tespitinin işyeri esaslı yapılacağı prensibi getirilmişken, İşkolları Yönetmeliği’nde belediye hizmetleri açısından söz konusu tespitin işveren belediye dikkate alınarak yapılacağı öngörülerek bu esastan sapılmıştır. Böylelikle, hem 6356 sK.’a hem bireysel ve kolektif sendika özgürlüğüne hem de uluslararası normlara aykırı bir durum yaratılmıştır. Sadece mülga 2821 sayılı Sendikalar Kanunu döneminde belediyelerin “sağlık” işkoluna giren işleri, 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu döneminde ise kısaca hafif ve ağır raylı taşımacılık işleri açısından prensip muhafaza edilmiştir. Aradan geçen sekiz yılda ne mevzuatta eleştirileri karşılar bir değişiklik olmuş ne de yargı kararları seyir değiştirmiştir. Mevcut durum karşısında bizce de normlar hiyerarşisi gereğince kanunların altında yer alan ve aykırı hükümler içermemesi gereken yönetmelik hükümlerine itibar etmemek ve belediye işyerleri açısından işkolu tespiti hususunda kanuni düzenlemelere üstünlük ve geçerlilik tanıyarak işyerinde yürütülen asıl işe göre belirleme yapmak gerekmektedir(18)…