-İşletme toplu iş sözleşmesi: Aynı işverenin aynı işkolunda birden çok işyeri bulunduğunda buralarda ancak işletme toplu iş sözleşmesi yapılabilmektedir (md. 34/2). Bir diğer deyişle, şartlar oluştuğunda ve toplu iş sözleşmesi yapılmak istendiğinde sadece işletme toplu iş sözleşmesi yapılabilecektir. Hükmün mutlak emredici niteliği karşısında başka türde toplu iş sözleşmesi yapılması mümkün değildir. Bir şekilde yapılırsa da geçersiz olacaktır. İşverenin özel sektör veya kamu sektörü işvereni olmasının önemi olmadığı gibi gerçek veya tüzel kişi ya da kamu kurum veya kuruluşu da olabilir. Bunun yanı sıra, işyerleri arasında iktisadi ve teknik bir bütünlük bulunmasına da gerek yoktur. Hatta bu işyerleri aynı işkolunda bulunmak kaydıyla birbirlerinden bağımsız da olabilirler. Böylelikle, aynı işverene ait aynı işkolunda faaliyette bulunan değişik işyerlerinde çalışan işçilerin(75)…
-
Git
: -
-
ᴀ⇣ Yazı karakterini küçült
On İki Levha Yayıncılık
Yayın tarihi: Temmuz 2024
Sayfa: 462 - 470
Fatma Burcu Savaş Kutsal
Aşağıda bir kısmını gördüğünüz bu dokümana sadece Profesyonel + pakete abone olan üyelerimiz erişebilir.
II.TOPLU İŞ SÖZLEŞMELERİNE İLİŞKİN KARARLAR
1.Toplu İş Sözleşmesi Türleri
Kanunda birinin niteliği tartışmalı olmakla beraber dört tür toplu iş sözleşmesi…
-İşyeri – işletme tespiti: Aynı işverene ait aynı işkolunda birden fazla fiziki birim söz konusu olduğunda bunların aynı işkolunda birbirinden bağımsız işyeri mi yoksa aralarında asıl işyeri-bağlı yer ilişkisi mi olduğunun belirlenmesi gerek bağıtlanacak toplu iş sözleşmesinin
Buna karşılık, Yargıtay 9. HD.’nin 15.10.2020 tarih ve E. 2020/2167, K. 2020/12192,…
Bu itibarla davacı işverenin farklı işkolunda yer alan işyer(ler)inin de dikkate alınması gerektiğine dair itirazı dikkate alınamaz” şeklinde…
Yer verilen kararların da ortaya koyduğu üzere, konuya ilişkin doktrinde mevcut farklı…
Öncelikle belirtilmelidir ki, mevcut farklı görüşlerin temelinde Kanunun “Yeni bir toplu iş sözleşmesi için yetki süreci başlamış ise işkolu değişikliği tespiti bir sonraki dönem için geçerli olur. İşkolu tespit talebi ve buna ilişkin açılan davalar, yetki işlemlerinde ve yetki tespit davalarında bekletici neden sayılmaz.”…
-Emrediciliğin istisnası: kamu kurumlarında personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alım sözleşmesi ile faaliyet gösteren alt işveren işyerleri:…
Madde doğrultusunda düzenlenen ve 22.01.2015 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan “Personel Çalıştırılmasına Dayalı Hizmet Alımlarında Toplu İş Sözleşmesinden Kaynaklanan Fiyat Farkının Ödenmesine Dair Yönetmelik” ile de uygulamanın esasları ayrıntılı olarak tanzim edilmiştir.…
6552 sayılı Kanun ile getirilen sisteme göre asıl işveren-alt işveren ilişkisi çerçevesinde alt işveren tarafından personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alım sözleşmesi kapsamında kamu kurum ve kuruluşlarına ait işyerlerinde çalıştırılan işçileri kapsayacak olan toplu iş sözleşmelerinin, alt işverenin yetkilendirmesi kaydıyla kamu işveren sendikalarından birisi tarafından yürütülerek sonuçlandırılması öngörülmüştür. Kanunun gerekçesinde de, düzenlemenin amacının, belirtilen alt işveren işçilerinin de diğer işçiler gibi, Anayasada yer verilen sendika kurma ve toplu iş sözleşmesi yapma hakkına sahip olduğunun açık olduğu, ancak ihale mevzuatının mevcut düzenlemelerinin, uygulamada söz konusu işçilerin Anayasal haklarını kullanmasını engellediğini, son yıllarda bu işçilerin söz konusu haklarını kullanmaya başladıklarını, alt işveren yahut idare ile toplu iş sözleşmesi imzaladıkları, ancak toplu iş sözleşmesi nedeniyle elde edilen ücret ve sosyal haklarının kamu ihale mevzuatındaki hükümler nedeniyle akim kaldığının görüldüğü ve bu gerekçelerle alt işveren
4735 sK.’daki değişikliğin uygulanabilmesi için, Maliye Bakanlığı tarafından yayınlanan…