“IÇIŞLERI BAKANI YILDIRIM AKBULUT (Erzincan) — … Ülkemizin idarî yapısı, kaymakamdan beklenen hizmetler ve bu hizmetlerin fizikî yönden arz ettiği zorluklar düşünülerek, bugüne kadar, bayanların kaymakamlığa alınmaları Bakanlığımca uygun görülmemiştir. … Bu durum çerçevesinde, yüksek idarî yargı mercilerince de Anayasaya uygunluğu kabul edilen bakanlık tasarrufunu, ayırımcılık yaratan bir olarak mütalaa etmek mümkün değildir….…
-
Git
: -
-
ᴀ⇣ Yazı karakterini küçült
On İki Levha Yayıncılık
Yayın tarihi: Eylül 2024
Sayfa: 201 - 209
Mutlu Kağıtcıoğlu
Editör:Doğan Kara, Zeynep Özlem Üskül Engin, Dilşad Kuğuoğlu Altınışık
Aşağıda bir kısmını gördüğünüz bu dokümana sadece Profesyonel + pakete abone olan üyelerimiz erişebilir.
B.Yürütme Faaliyetinin Gerekleri Açısından Değerlendirme
Mevzuatta herhangi bir engelin bulunmadığı durumlarda karar vericilerin karakteri,…
FAİK TARIMCIOĞLU (Bitlis) — Sayın Başkan, Sayın içişleri Bakanının cevabını, cevap olarak kabul etmem mümkün değil; Çünkü, Danıştay kararının hukuk dışı bir karar olduğunu arz etmek istemiştim. Çok şayanı dikkat bir tesadüftür; kadınlara karşı her türlü ayırımcılığın önlenmesi konusunda bir kanun tasarısı Meclisten geçerken, yüksek Danıştay böyle bir karar verdi. Danıştayın böyle bir karar vermesi için, idare, hangi tasarrufla, hangi düşünceyle katı bir tutum içerisine girdi ki, olay Danıştaya intikal etti? Anayasaya uygunluk için olabilir; ama kadınlarımız subay olabiliyor, savcı ve hâkim olabiliyor, Hizan’da polis olabiliyor... Hizan ve Mutki’de, savcı, hâkim olabilen bir kadın, ne diye kaymakam olmasın; hangi fizikî zorluklar bunu engelleyebilir? Kadın, belediye reisi olabiliyor, milletvekili olabiliyor; ama kaymakam olamıyor! Ben, bunu hayretle karşılıyorum. ……
Ayrıca, sorumda cevaplandırılmayan bir bölüm kaldı. Kadınlara karşı ayırımcılığın önlenmesi konusunda bir kanun geçti, bu kanunu da kabul ettik. Sadece kadın olduğu için böyle bir tasarrufa ve düşünceye gitmek, ayırımcılık değil mi? Hem böyle ‘bir kanun kabul ediyorsun, hem de «Sadece kadın olduğu için kaymakam olamaz» diyorsun; ben bunu anlayamadım. Bu bakımdan, sorunun cevaplandırılmamış olduğunu kabul ediyorum.”…
Mecliste İçişleri Bakanının verdiği yanıtta dayanak gösterilen Danıştay kararı da…
Anayasamızda yer alan eşitlik ilkesinde, her ne kadar herkesin cinsiyet ayrımı gözetilmeksizin kanun önünde eşit olduğu hususu vurgulanmakta ise de; idarenin kaymakamlık görevinin özelliklerini ve ülke genelinde bu görevin yürütüleceği ilçelerin bugünkü toplumsal, kültürel, coğrafi ve ulaşım olanaklarını göz önüne alarak maiyet memurluğu-kaymakamlık görevine almada kadın erkek ayrımı gözetmesinde Anayasaların yukarıda anılan hizmete girme ile ilgili maddelerine aykırılık bulunmamaktadır(51)…
Çok da uzak olmayan bir geçmişte, yaklaşık 30 yıl öncesine kadar kadınların kaymakamlık…
Diğer bir olayda, Sivil Savunma ve İtfaiyecilik Meslek Yüksek Okulu’nda öğrenci olan…
“... erkek ARFF personelinin dahi uçak kaza kırım ve yangınlar sonrasında yürüttüğü kurtarma ve yangınla mücadele operasyonlarında çeşitli zorluklar yaşadığı,”…
“ICAO (Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı) tarafından ARFF personelinin … çalışmayı zorlaştıracak ya da performansını sınırlandıracak herhangi bir fiziksel yetersizliği haiz olmaması gerektiğinin vurgulandığı”…
“ARFF hizmetlerinde kadın personelin çalıştırılmasının söz konusu ünitelerde personel kaybına ve verilen hizmette sıkıntı yaşanmasına yol açtığı görüldüğünden sonraki alımlarda ‘Erkek olma’ şartının aranmaya devam ettiği,”…
“… kadın ARFF personeli istihdam edilmesi durumunda söz konusu personelin çeşitli nedenlerle (doğum öncesi sonrasında yasal izin ve istirahatler, süt izni, doğum yapan personele nöbet yazılamaması vb.) işe devam sağlayamayacağı ve bu dönemlerde takviye personel sağlanamayacağından, ARFF hizmetlerinin bu tür durumlarda uluslararası standart ve uygulamalar göre yürütülmesinde ve yükümlülüklerin yerine getirilmesinde aksaklıklar yaşanmamasına binaen sadece erkek ARFF memuru alımı yapıldığı …”…
Şikâyet edilen idarenin, Kurum’a yapılan başvurunun idari başvuru yollarının tüketilmemesi…
Hukukun üretimindeki yeri açısından kamu hizmetine girme hakkı kapsamında da değerlendirebileceğimiz…
Kamu kurum ve kuruluşlarında kadın temsilinin yetersizliği karşısında, idare tarafından…
Bütün bu gelişmelere rağmen Türkiye’de yürütme organı ve idare içinde kadın temsilinin…
İdare, özel girişime yönelik de kadının temsili açısından mevzuat hükümleri oluşturmaktadır.…
İdarenin hem kendisi hem de özel hukuk kişileri adına mevzuatta yürüttüğü olumlu…