a- TMK m.101/3 hükmündeki yasakların kapsamına girip girmediğinin kontrolü.…
-
Git
: -
-
ᴀ⇣ Yazı karakterini küçült

Aşağıda bir kısmını gördüğünüz bu dokümana sadece Profesyonel + pakete abone olan üyelerimiz erişebilir.
3. Amacın Belirtilmesi
Vakfın kuruluşunda amacın vakıf senedinde belirlenmiş olmasının çeşitli işlevleri…
b- TMK m.107/3 uyarınca özgülenen mal ve hakların amacın gerçekleşmesine yeterli…
c- TMK m.111 hükmündeki kamu denetiminde vakıf mallarının amaca uygun şekilde yönetilip…
d- TMK m.113/1 uyarınca amacın değiştirilmesinde vakıf senedinde yazılı amaca bağlı…
e- TMK m.113/2 uyarınca kaldırılması istenen koşulların veya yükümlülüklerin amacın…
f- TMK m.116/1 uyarınca amacın gerçekleşmesinin olanaksız hâle gelip gelmediğinin…
Yargıtay kararlarında, bütün bu işlevlerin sağlanabilmesi için, hazırlanan vakıf…
YİBK, 09.06.2017, E.2016/3, K.2017/4: …
“Vakıf belli bir amaca özgülenen mal topluluğu olup kazanç amacı gütmeyen tüzel kişilerden biridir. TMK’nın 101 nci maddesine göre vakıf, “gerçek veya tüzel kişilerin yeterli mal ve hakları belirli ve sürekli bir amaca özgülemeleriyle oluşan tüzel kişiliğe sahip mal toplulukları” şeklinde tanımlanmıştır. Dolayısıyla bu tanımdan hareketle özgülenecek bir malvarlığı bulunması ve malvarlığının özgülenebileceği bir amacının varlığı, vakfın kuruluşunda iki önemli unsuru oluşturmaktadır. Vakfın amacı ise hukuka uygun, belirli, anlaşılabilir olmalı ve süreklilik arz etmelidir. Ayrıca Cumhuriyetin Anayasa ile belirlenen niteliklerine ve Anayasanın temel ilkelerine, hukuka, ahlâka, millî birliğe ve millî menfaatlere aykırı veya belli bir ırk ya da cemaat mensuplarım desteklemek amacıyla vakıf kurulamaz.…
Vakfa özgülenecek malvarlığı, vakfın amacını gerçekleştirmeye yeterli olmalıdır. Dolayısıyla özgülenecek malvarlığının, vakfın amaç veya devamını imkânsız veya yararsız hale getirmemesi gereklidir.”(2)…
Görüldüğü üzere, Yargıtay vakıf senedinde amaç unsurunun açıkça belirtilmesini bu…
Yargıtay’ın vakıf senedinde belirtilen amacın veya amaçların olabildiğince genel…
18.HD, 31.03.2014, E.2013/19546, K.2014/5840:…
“Vakıf senedinin 3. maddesinin 3294 sayılı Kanuna uygun olarak “Bu vakfın amacı, fakru zaruret içinde ve muhtaç durumda bulunan, kanunla kurulu sosyal güvenlik kuruluşlarına tabi olmayan ve bu kuruluşlardan aylık ve gelir almayan vatandaşlar ile geçici olarak küçük bir yardım veya eğitim ve öğretim imkanı sağlanması halinde topluma faydalı hale getirilecek, üretken duruma geçirilebilecek kişilere yardım etmek, gerektiğinde her ne suretle olursa olsun Türkiye’ye kabul edilmiş veya gelmiş olan kişilere yardım etmek ve sosyal adaleti pekiştirici tedbirler almak suretiyle, gelir dağılımının adilane bir şekilde tevzi edilmesini sağlamak, sosyal yardımlaşma ve dayanışmayı teşvik etmektir”(3)…
18.HD, 29.03.2010, E.2010/2605, K.2010/4770:…
“Somut olayda; tescil edilmiş olan Mahmut Sami Ramazanoğlu İlim ve Kültür Vakfı’na ilişkin senedin 3. maddesinde asıl amaç; hayırseverleri hayırlı hizmetlere teşvik etmek ve yapılan yardımları en iyi biçimde değerlendirmek, yetim, dul, kimsesiz ve fakirlere her hususta yardımcı olmak ve yanı sıra bunlar için aşhaneler ve yurtlar açmak ve işletmek, okuma imkânı olmayan kabiliyetli gençlere yardımcı olmak ve bunlar için yurt içi ve yurt dışında okuma imkanı sağlamak, özel öğrenci yurtları tesis edip işletmek, insanımızın ilim ve kültürünün gelişmesine yardımcı olmak, kitap, mecmua, gazete vb. bastırıp neşretmek ve gerektiğinde matbaa tesisleri kurmak, konferanslar, seminerler, paneller düzenlemek, yurt içi ve yurt dışında ilmi kültürel toplantılar tertip etmek, yapılan toplantılara katılmak, fakir ve muhtaç olanlara ölüm, doğum, evlenme ve buna benzer durumlarda maddi ve manevi her türlü yardım sağlamak, tabii afetlerden zarar görenlere imkan nispetinde yardımda bulunmak, bu işlerin yapımı ile ilgili araç ve gereçleri temin etmek, gelenek ve göreneklerimize uygun olarak nişan, nikah, düğün, sünnet merasimlerinin yapılmasına tesislerinde müsaade etmek, Kur’an kursları açmak, gerekli binaları kiralamak, yeni bina yaptırmak, öğretmenler bulmak, talep edenlere Kur’an okumasını öğretmek biçiminde sınırlandırılmıştır.”(4)…
18.HD, 22.12.2003, E.2003/7274, K.2003/10203:…
“Somut olayda; mahkeme kararı ile tescil edilmiş bulunan çevre Eğitim Sağlık ve Sosyal Yardımlaşma Vakfına ait senedin 3. maddesinde asıl amaç, çevreyi korumak, çevre bilincini geliştirmek, çevre ile ilgili projeler üretmek ve uygulamak sağlık hizmetleri vermek, sağlık tesisleri kurmak, geliştirmek, sağlık tesislerine sağlık cihazları ve malzemeleri temin etmek, kadınlara ana çocuk sağlığı konusunda koruyucu ve tedavi edici tababet hizmetleri vermek, kadınlar arasında dayanışmayı güçlendirecek faaliyet ile bunu gerçekleştirmek üzere kaynak yaratacak projeler üretmek ve uygulamak, kimsesiz ve yardıma muhtaç olan kadınlara ve kimsesiz kızlara barınacak yer temin etmek, onları meslek sahibi yapmak ve işe yerleştirmek şeklinde sınırlandırılmış; 4. maddesinde ise bu amaçlar doğrultusunda ve çerçevesinde yapılacak faaliyetler detaylı olarak gösterilmiştir.”(5)…