7. VERGİLEMEDE EŞİTLİK İLKESİNİN AB ÜYESİ ÜLKELER AÇISINDAN DEĞERLENDİRMESİ
AB üyesi ülkelerin çok az bir kısmı, vergilemede eşitlik ilkesine anayasalarında…
Alman Anayasası’nın 3. Maddesi’nde yer alan Kanun Önünde Eşitlik başlığı altında “Bütün insanlar yasa önünde eşittirler. Cinsiyeti, soyu, ırkı, dili, yurdu ve kökeni, inancı, dini veya siyasi görüşleri dolayısıyla hiç kimse mağdur edilemez ve hiç kimseye imtiyaz tanınamaz” ifadesi…
Avusturya Anayasası’nın 7. Maddesi’nde “Hiç kimse kişisel engeli nedeniyle ayrımcılığa maruz bırakılamaz. Federasyon, eyaletler ve yerel yönetimler vatandaşlara eşit muameleyi garanti etmektedirler.” ifadesi…
Bulgaristan Anayasası’nın 6. Maddesinde “Tüm kişiler özgür doğar ve haysiyet ve haklar bakımından eşittir. Tüm vatandaşlar kanun önünde eşittir. Irk, ulusal veya sosyal köken, etnik öz kimlik, cinsiyet, din, eğitim, fikir, siyasi bağlantı, kişisel veya sosyal statü veya mülkiyet durumu gerekçeleri ile üzerlerinde herhangi bir ayrıcalık veya hak kısıtlaması olmayacaktır.” hükmüne…
Danimarka Anayasası’nın 74. Maddesi “Meslek ve iş hayatında serbestlik ve eşitliği kısıtlayan ve kamu yararına olmayan her çeşit sınırlama yasayla kaldırılır”…
Finlandiya Anayasası’nın 6. Maddesi’nde “Kanun önünde herkes eşittir. Kabul edilebilir bir neden olmaksızın hiç kimseye cinsiyet, yaş, köken, dil, din, inanç, görüş, sağlık, engellilik veya kişisel nedenlerle ayrım yapılamaz”…
Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Anayasası’nın 2. maddesinin 3. fıkrasında hukukun üstünlüğü,…
Hırvatistan Anayasası’nın 3. Maddesi’nde “Özgürlük, eşit haklar, ulusal ve cinsiyet eşitliği, barışın sağlanması, sosyal adalet, insan haklarına saygı, mülkiyetin dokunulmazlığı, doğanın korunması ve çevre, hukukun üstünlüğü ve demokratik çok partili sistem, toplumun en yüksek değerleridir” ifadesi…
Hollanda Anayasası Madde 1’de yer alan “Hollanda’da bulunan herkes, eşit durumlarda eşit muamele görürler. Din, hayat görüşü, politik eğilim, ırk, cinsiyet veya her ne sebeple olursa olsun, ayrımcılığa izin verilmez”…
Bu kapsamda idarelerin eşitliği sağlama açısından sahip oldukları yetki ve sorumluluk…
İtalya Anayasası 3. Maddesi’nde “Bütün vatandaşlar, cinsiyet, ırk, dil, din, siyasi görüş, kişisel ve sosyal şartlar açısından ayrım gözetmeksizin eşit sosyal derecededir ve kanun önünde eşittir. Vatandaşların özgürlük ve eşitliğini fiilen sınırlayan, beşeri kişiliğinin tam gelişmesine ve bütün işçilerin ülkenin siyasi, ekonomik ve sosyal örgütlenmesine etkin katılımına engel oluşturan ekonomik ve sosyal nitelikteki engellerin kaldırılması Cumhuriyetin görevidir”…
Letonya Anayasası 91. Maddesi “Letonya’daki tüm insanlar kanun ve mahkemeler önünde eşit olacaktır”…
Lüksemburg Anayasası 10. Maddesi’nde yer alan “Lüksemburglular kanun önünde eşittir”…
Malta Anayasası 1. Maddesi “Malta, bireylerin temel hak ve özgürlüklerine saygı üzerine kurulmuş demokratik bir cumhuriyettir.” hükmü…
Portekiz Anayasası’nın 104. Maddesi “Kişisel gelir vergisi, hanehalkının ihtiyaçları ve gelirleri ile ilgili eşitsizlikleri azaltmayı amaçlar. Varlıkların vergilendirilmesi vatandaşlar arasında eşitliğe katkıda bulunmalıdır” hükmü…
Slovakya Anayasası 13. Maddesi’nde “Temel hak ve özgürlüklere ilişkin yasal sınırlamalar eşit olarak uygulanır”…