Aşağıda bir kısmını gördüğünüz bu dokümana sadece pakete abone olan üyelerimiz erişebilir.
138. İdarî işlemleri gerçekleştiren idare nasıl bir yapılanmaya ve teşkilâta sahiptir?
Burada, idarî işlemi gerçekleştiren idareden de kısaca söz etmek gerekir. Türkiye…
Merkezî İdare (Devlet İdaresi): Merkezî idare, “devlet tüzel kişiliği”ni ifade eder ve genel olarak yürütme yetkisi bu tüzel kişilik tarafından kullanılır. Merkezî idarenin de, başkent teşkilâtı ile…
o Başkent Teşkilâtı: 2017 Referandumu ile kabul edilen Anayasa değişikliği sonucu Türkiye Cumhuriyeti’nin yönetim şekli ve buna bağlı olarak merkezi teşkilâtlanma yapısı değişmiştir. Eski sistemde, Başbakanlık ve Bakanlar Kurulu merkezi yapının işlevsel çekirdeğini oluştururken, yeni sistemde bunlar kaldırılmış, Cumhurbaşkanlığı merkezinde teşkilâtlanmaya gidilmiştir. Buna göre, başkent teşkilâtı Cumhurbaşkanlığı,…
o Taşra teşkilâtı ise, esasen il, ilçe esasına göre örgütlenmiş olup buralarda…
Yerinden Yönetim Kuruluşları: Yerinden yönetim kuruluşları, merkezî teşkilâtın yanında, ondan bağımsız olarak; fakat genel bütçeden kaynak alarak hizmet veren idarî birim ve kamu kuruluşlarıdır. Merkezî idarede tek bir tüzel kişilik bulunurken, yerinden yönetim kuruluşlarının (il özel idaresi, belediyeler, köyler, kamu kurumları) ayrı tüzel kişiliği bulunmaktadır. Yerinden yönetim kuruluşları da yer yönünden ve…
o Yer yönünden yerinden yönetim kuruluşları (mahallî idareler), yerel yönetimleri…
o Hizmet yönünden yerinden yönetim kuruluşları (kamu kurumları) ise, hizmetin…
Bağımsız İdarî Otoriteler: Merkezî idare ve yerinden yönetim kuruluşlar…
137. İdarî işlem nasıl bir hukukî işlemdir?
139. Usûlî işlemler nasıl hukukî işlemlerdir?