Türk hukukunda görev kurallarının emrediciliğine ilişkin açıklamalar yaptıktan sonra…
Daha evvel de belirttiğimiz üzere 1086 sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu’nun…
Belgesay, yetki kurallarını genel yetki kuralı ve objektif yetki kuralı olarak ikiye ayırmıştır. Genel yetki kuralı dava açıldığı anda kural olarak davalının yerleşim yerinde dava açılması ile ilgilidir. Kanun koyucu davaların daha kolay, daha garantili görülebilmesi için davalının yerleşim yerinin yanında başka yer mahkemelerinde de görülmesini uygun görmüştür. İşte genel yetki kuralı dışındaki bu yetki kurallarını objektif yetki kuralları olarak adlandırmıştır. Hatta Belgesay’a göre,…
Yılmaz’a göre usûl ekonomisi ilkesi kamu düzeniyle yakından ilgilidir ve kamu düzenine ilişkin yetki kurallarında önemli bir yeri olmuştur(947).…
Türk hukukunda Karafakih yetki hükümleri emredici olmadığı için tarafların yetki itirazını ileri sürmekten feragat edebileceklerini, hatta yetki itirazı bir ilk itiraz olduğu için belirli bir süre içerisinde bu itiraz ileri sürülmezse davalının bunu ileri sürmek hakkını kaybedeceğini ifade etmiştir(948).…
Alangoya/Yıldırım/Deren-Yıldırım, yetki kurallarını genel yetki kuralları-özel yetki kuralları olarak ikiye ayırmış, kesin yetki hallerini özel yetki halleri içinde saymış, yetki anlaşmasının geçerli olamayacağı hal olarak kesin yetki kurallarını saymıştır(949)…
Doktrinde Budak, Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nda, mülga Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu’nda olduğu gibi genel yetki kuralı ile kesin yetki kuralı, kamu düzenine ilişkin kesin olmayan yetki ve seçimlik yetki ayrımının korunduğunu ifade etmiştir(950).…
Türk hukukunda görev ile yetki kuralları çeşitleri emredicilik bakımından karşılaştırıldıktan…
Türk hukukunda fonksiyonel yetki kurumlaşmamış olsa da fonksiyonel yetki ile ilgili…