Aşağıda bir kısmını gördüğünüz bu dokümana sadece pakete abone olan üyelerimiz erişebilir.
6.2. Köy İhtiyar Meclisi
18.03.1924 tarih ve 442 sayılı Köy Kanunu’nun…
“Madde 49- İhtiyar meclisi aşağıdaki davalara kati surette bakar ve kararları derhal yapılır. İstinaf ve temyizi yoktur.…
1- On liraya kadar ödünç para davaları,…
2- On liraya kadar alım satım ve icar ve ücret-i saireden alacak davaları.” Madde 50- Aşağıdaki davalara köy ihtiyar meclisi iki tarafı uzlaştırmaya [sulh etmeye] çalışırlar. Uzlaştıkları surette bir kâğıda yazıp altını uzlaşanlarla kendileri mühürler. Mühürleri yoksa adlarını yazarlar ve parmak basarlar. Uzlaşamadıkları halde ihtiyar meclisi işi bitirmeyi üzerine almak için iki tarafa sorar [tahkim]. Razı olurlarsa ihtiyar meclisi kendi örf ve adetlerine ve maslahata göre bir karar verirler ve bu kararlar da yine yukarıda söylendiği üzere yazılır ve mühürlenir veya imza edilir veyahut parmak basılır. Bu kararlar dahi kati olup istinaf ve temyizi yoktur.…
1- On liradan yukarı elli liraya kadar ödünç para davaları,…
2- On liradan yukarı alım, satım, icra, ücret-i saireden alacak davaları.…
Madde 51- 49 ve 50. Maddelerde gösterilen ve elli liraya kadar olan davalarda [elli lira dâhildir] evvela ihtiyar meclisine müracaat edilmedikçe hiçbir mahkemeye gidilemez.…
Madde 52- Elli liradan fazla davalarda aralarını bulmak üzere köylünün istekleriyle ona soracakları işlere iki tarafın rızasıyla ve hüküm suretiyle bakarlar. [Tahkim]…
Bu şekilde Köy Kanunu m. 49 ile, 10 liraya kadar olan ödünç para davalarıyla alım…
Yukarıda anılan hükümler 18.07.1963 tarih ve 286 sayılı Köy Kanununda Değişiklik…
6.1. Avukatlık Kanunu m. 167 Çerçevesinde Uyuşmazlık Çözümü
6.3. Tütün ve Tütün İnhisarı Hakkındaki 3437 Sayılı Kanun