Doktrinde videokonferans yönteminin yargılamada kullanımının günümüzde kaçınılmaz…
Özekes, videokonferans yönteminin uygulanmasında tarafların rızasının özel olarak aranmasını doğrudanlık ilkesinin bir gereği olarak görmekte, hâkimin kural olarak delilleri doğrudan ve tarafların huzurunda incelemesi gerektiğine dikkat çekmektedir(126).…
Neticeten Özekes her ne kadar dijitalleşmede çok büyük ilerlemeler söz konusu olsa da yargının tümüyle dijitalleşmesi için daha erken olduğunu, zira insan temelli yargının kendisinden çok, yargısal araç ve süreçlerin dijitalleşmesinin daha sağlıklı bir yaklaşım olacağı görüşündedir. Ona göre deyim yerindeyse yargıda “insan kokusunu” dışarda bırakmak pek mümkün olmadığı gibi, sağlıklı ve doğru değildir. Bununla birlikte yargının mekanik işleyişinde dijital ortam ve imkânlar sonuna kadar rahatlıkla kullanılabilmelidir. Bu açıdan dijitalleşmenin gelişimi açısından hem
Pekcanıtez’e göre ise ses ve görüntü nakli yoluyla duruşmaların yapılabilmesi…
Bunlara ilaveten Pekcanıtez Hukuk Muhakemeleri Kanununda 149. maddede yapılan değişiklik ile taraflardan sadece birisinin talebi ile ses ve görüntü nakli yoluyla duruşmaya katılmasının sağlanmasının isabetli olmadığını görüşündedir. Zira hâkimin resen tanık, bilirkişi ya da uzmanı
Videokonferans yöntemine getirilen diğer eleştiriler arasında yöntemin sağlıklı işleyebilmesi…
Kale, bu hususa ilişkin olarak duruşmanın videokonferans yöntemi ile icrası sırasında hâkîmin uzaktan dinlenilen kişinin mimiklerini göremeyeceği ve uzaktan dinleyeceği kişi üzerinde, bu kişiyi yüz yüze dinlediği koşullara oranla aynı ölçüde tedirginlik yaratmayacağını belirtmektedir(131). Gayretli Aydın ise medenî yargılama hukukunda ses ve görüntü nakli suretiyle duruşmaların icrasının yaygınlaştırılabilmesi için öncelikle teknik alt yapının hukuk mahkemelerinde kurulumunun tamamlanması gerektiğini, yöntemin kullanımına vâkıf teknik bilgi sahibi adliye elemanlarının yetiştirilmesinin; hâkimlerin yanı sıra avukatlara, vatandaşlara, adliye personeline ve hatta hukuk öğrencilerine bu konuda eğitim verilmesi ve tanıtımlarının yapılmasının gerekli olduğunu belirtmektedir(132)…
Çetin ise videokonferans yönteminde karşılaşılan en önemli problemlerden birinin sürecin güvenirliği olduğunu, videokonferans yönteminin kullanılması halinde hem sürecin icrası esnasında hem de süreç sonunda hazırlanan belgelerin imzalanması aşamasında sürecin güvenirliğini etkileyen problemler yaşanabileceğini ayrıca yöntemin hukukî temelinin de henüz zayıf olduğunu bu konuda istikrar kazanmış yargı kararlarının bulunmadığını belirtmiştir(133)…
Alman doktrininde bazı yazarlara göre de sözlü iletişimin vazgeçilmez usûl güvencesi…