Aşağıda bir kısmını gördüğünüz bu dokümana sadece pakete abone olan üyelerimiz erişebilir.
e. Davalının Yapmış Olduğu Savunmaların Başka Mahkemenin Görev Alanına Girmesi Durumu
Davalı taraf görevli mahkemede müstakil olarak ileri sürülseydi başka mahkemelerin…
Geniş anlamda yetkiyi mutlak yetki-nispî yetki olarak ayıran Belgesay, bir mahkemede savunma olarak ileri sürülen hususun başka bir hukuk mahkemesinin nispî yetkisine girmekteyse asıl davanın hâkiminin savunmanın da hâkimi olacağını ifade etmiştir. Ancak bir mahkemede savunma olarak ileri sürülen hususun başka bir hukuk mahkemesinin mutlak yetkisine girmekteyse savunmanın ileri sürüldüğü mahkemenin bunu inceleyemeyeceğini ifade etmiştir…
Alman hukukunda, hukuk mahkemeleri, davanın esası hakkında karar vermek için zorunlu…
İsviçre medenî usûl hukukunda, özel hukuk alanında görevli mahkemede davalının kamu…
Türk hukuk doktrininde mahkemenin kendi görevi dışında kalan ve davanın çözümü için…
Türk hukukunda Belgesay, özel hukuk alanında görevli mahkemenin, davalının kamu hukukuna dayanan itirazlarını inceleyemeyeceğini savunmuştur. Zira Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu’nun 7. maddesine göre, diğer bir mahkeme yahut idarî makam veya yargı merciinin görevine giren bir dava veya iş kendisine arz olunan mahkeme, duruşma yapmadan görevsizlik kararı verebileceği gibi davanın her safhasında kendiliğinden görevli olmadığına da karar verebilmektedir. Hukuk Muhakemeleri Kanunu ile Türk kanun koyucusu da bu konuda bekletici mesele kapısını açık bırakmıştır. Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 165. maddesine göre, bir davanın incelenmesi ve sonuçlandırılması başka bir davanın veya idarî makamın çözümüne bağlı ise mahkeme, ilgili tarafa görevli mahkemeye veya idarî makama başvurması için uygun bir süre verir. Bu süre içinde görevli mahkemeye veya idarî makama başvurulmadığı takdirde, ilgili taraf bu husustaki iddiasından vazgeçmiş sayılarak esas dava hakkında karar verilir. Ancak mahkemenin bekletici mesele yapması kanunla öngörülen zorunlu bekletici mesele hallerinden değilse mahkemenin bekletici mesele kararı almasının mahkemenin takdirinde olduğunu söylemek gerekir.
Doktrinde Göksu, takas ve mahsup savunmalarının vakıa olmaktan çıkarılarak aslî talep haline getirilmesi gerektiği ve bu çerçevede mahkemenin görev ve yetkisinin göz önünde bulundurulması gerektiğini, mahkeme görevsiz ise kesin yetkisi yoksa veya yetki itirazı üzerine yetkisiz ise takas veya mahsup konusunda inceleme yapamayacağını gerekirse bu durumun bekletici sorun yapılması gerektiğini savunmuştur.…
Kanımızca Kanun’un 165. maddesi 2. fıkrasında öngörülen hallerde mahkemenin bekletici…
d. Dava Konusunun Devri Halinde Görevin Belirlenmesi
F. HUKUKUMUZDA MADDÎ PRENSİBİN ÖZEL MAHKEMELERİN GÖREVİNİN BELİRLENMESİNDEKİ GÖRÜNÜMÜ