Aşağıda bir kısmını gördüğünüz bu dokümana sadece pakete abone olan üyelerimiz erişebilir.
Sayfa 436ff. Çifte Önemli Vakıa Teorisini Çeşitli Nedenlerle Benimsemeyen Görüşler
İspat teorisine (Beweistheorie) göre, çifte önemli vakıaların (doppeltrelevante Tatsachen)…
Baur’a göre, usûlî talebin hukukî niteliğinin değiştirilmesinin dava konusunun değiştirilip değiştirilmemesi olarak görülmesi ve dava konusunun hukukî niteliğini belirleyen vakıaların aynı zamanda dava konusunu ferdîleştiren vakıalar olup olmadığı, usûlî dava konusu kavramını açık bir şekilde maddî hukuk eksenli yapmaktadır. Dava konusunun hukukî niteliğini sadece davacının vakıa açıklamalarının belirlediğini savunanlar maddî hukuk teorisinden yola çıkmaktadırlar. Dava konusu ve usûlî talebin hukukî niteliğini tek tip gören bu anlayış dava hakkı düşüncesine (aktionenrechtliches Denken)…
İspat teorisine göre, mahkeme genel kurallara uygun olarak geniş anlamda yetki sorununu…
Alman medenî usûl hukukçusu Hartmann, çifte önemli vakıa teorisini Alman Medenî Usûl Kanunu’nun 322. maddesine göre aslında maddî anlamda kesin hüküm oluşturmayacak davanın usûlden reddedilmesi sonucuna daha ilerideki bir usûl kesitinde yani davanın maddî hukuk bakımından haklı olup olmadığının kontrol edildiği bir kesitte ulaşılmasını metodik olarak düzensiz bulmuştur…
Rimmelspacher çifte önemli vakıa teorisine yer veren yargının, geniş anlamda yetki kurallarının davalıyı koruma fonksiyonunu devre dışı bıraktığını ifade etmiştir. Alman Medenî Usûl Kanunu’nun 331. maddesinin ilk fıkrası davalının sözlü oturuma gelmemesi durumunda davacının, davalı hakkında gıyabî karar verilmesini talep edebileceğini ve böylece davacının sözlü oturumda yapmış olduğu açıklamaların davalı tarafından kabul edileceğini düzenlemiştir. Hüküm buna bir istisna getirmiştir. Zımnî bir şekilde yer itibarıyla yetki anlaşması yapılabilmesini düzenleyen Alman Medenî Usûl Kanunu’nun 38. maddesine göre geniş anlamda yetki hakkında yapılacak davacı açıklamalarının bu kapsama girmeyeceğini Kanun düzenlemiştir. Rimmelspacher,…
Alman hukukunda çifte önemli vakıa teorisi ve bu teoriye karşı çıkan görüşlere yer…
ee. İmkân Teorisi (Möglichkeitstheorie)
b. İsviçre Hukukunda Konunun Ele Alınışı