Arama ruhsatı ise, sınırları belirlenmiş bir alanda, kaynak arama faaliyetlerinde…
-
Git
: -
-
ᴀ⇣ Yazı karakterini küçült
Aşağıda bir kısmını gördüğünüz bu dokümana sadece Profesyonel + pakete abone olan üyelerimiz erişebilir.
1.1. Arama Ruhsatı
Jeotermal sistemden akışkan elde etmek amacıyla jeolojik araştırmalarla başlatılan,…
Jeotermal Kaynaklar Kanunun 5. maddesine göre, “arama ruhsatı müracaatları, talep sahibi tarafından 1/25000 ölçekli pafta adı ve koordinatları belirtilerek beş bin hektarı geçmeyecek şekilde arama projesi ile birlikte İl Özel İdaresine yapılır. Büyükşehir belediyesi bulunan illerde Valilik Yatırım İzleme Ve Koordinasyon Başkanlıklarına müracaatlar yapılır.”…
Jeotermal Kaynaklar Ve Doğal Mineralli Sular Kanunu Uygulama Yönetmeliğinin 6. maddesine…
Kanunun 5. maddesine göre, “müracaatlarda öncelik hakkı esastır. Aynı yer için aynı anda birden fazla talep olması halinde, projeler incelenerek en hızlı ve en fazla yatırımı teklif eden proje sahibinin talebi tercih edilir.”…
Danıştayın öncelik hakkı konusuna değindiği kararların birinde şu ifadelere yer verilmiştir “Öte yandan; davalı şirketin işletme ruhsatı başvurusunun ise, işletme ruhsatı alınması için önce arama ruhsatı alınması gerekliliğine istisna getiren ve doğrudan işletme ruhsatı verilmesine cevaz veren 5686 sayılı Kanunun 6. Maddesinin 6. Fıkrası kapsamında olduğu açıktır. Zira anılan şirket tarafından 167 sayılı Kanun kapsamında işletilen mevcut bir su kaynağının bulunduğu ve dava konusu işletme ruhsatının da bu kapsamda anılan su kaynağı için düzenlendiği tartışmasızdır.…
Bununla birlikte İdare Mahkemesinin öncelik sırasının, mevzuat gereği sadece aynı alanla ilgili birden fazla arama ruhsatı başvurusu bulunması halinde dikkate alınacağı yolundaki gerekçesinde de, davalı şirketin arama ruhsatı başvurusunda değil işletme ruhsatı başvurusunda bulunduğu ve bu başvurunun da davacının arama ruhsatı başvurusundan önceki bir tarihte olduğu hususu dikkate alındığında hukuka uyarlık bulunmamaktadır.”…
Kararda, öncelik hakkı değerlendirilmesinin ruhsat çeşidi açısından değil, başvuru…
Jeotermal Kaynaklar Ve Doğal Mineralli Sular Kanunu Uygulama Yönetmeliğinin 6. Maddesinde,…
Yönetmeliğin 7. maddesinde arama ruhsatının verilmesine ilişkin belgeler ve ruhsatın…
“Müracaat sahibi, İdarenin tebligat tarihinden itibaren on beş gün içinde, gerçek kişiler ve tüzel kişiler taahhütname ve mali yeterliliği içeren belgeleriyle birlikte İdareye teslim etmek zorundadır. Belgelerin eksiksiz olarak İdareye verilmesinden sonra İl Özel İdaresince/ Yatırım İzleme Ve Koordinasyon Başkanlıklarınca en geç onbeş gün içinde arama ruhsatı verilir.…
Arama ruhsatı idarece sicile işlendiği tarihte yürürlüğe girer ve bu tarihten itibaren arama ruhsat süresi üç yıldır. Arama ruhsatı verilen alan koordinatları ile birlikte MİGEM’e en geç onbeş gün içinde bildirilir. Ruhsat verilen alan MİGEM tarafından kayıtlara alınır. Arama ruhsatı sürecinde arama faaliyet raporunda belirtilen çalışmalar sonucunda faaliyetlerin olumlu gelişmesi ve ilave etütlere ihtiyaç duyulması halinde, ruhsat sahibi tarafından ruhsat süresi bitiminden önce revize proje ile arama ruhsatı süre uzatımı için idareye başvuru yapılır. Ancak beklenmeyen hallerde ruhsat süresi bitiminden sonra da başvuru yapılabilir. Bu çalışmaları gerçekleştirmeden yapılan süre uzatım talepleri kabul edilmez. Verilen revize projenin idarece uygun bulunması halinde en geç bir ay içinde süre uzatım talebi sonuçlandırılarak, arama ruhsat süresi bir yıl uzatılır ve en geç onbeş gün içinde MİGEM’e bildirilir.…
Arama ruhsatı döneminde İdareye bilgi verilmek koşuluyla sadece test amaçlı üretim yapılabilir. Bu testler sırasında üretilecek akışkanın çevre mevzuatındaki kapasite ve limitleri aşmaması gerekir. Test amaçlı üretim, dinamik sıcaklık, statik sıcaklık, dinamik basınç, statik basınç, su kaybı, basınç düşümü, basınç yükselimi, injektivite testleri ile su kimyası, izotop hidrolojisi, inhibitör testleri, korozyon ve kabuklaşma parametrelerinin belirlenmesi ve doygunluk indisi gibi hidrojeokimyasal çalışmalar yapılabilir. Bu çalışmaların sonucuna göre ruhsat sahibi tarafından bloke alan(151)…
5686 sayılı Kanunun 7. maddesinin 3. ve 4. maddesine göre, “teknik sorumlu veya sorumlularca hazırlanan yıllık arama ve işletme faaliyet raporlarının ruhsat sahibince iki nüsha olarak takip eden yılın Mart ayı sonuna kadar idareye verilmesi zorunludur. Faaliyet raporlarının bir nüshası idare tarafından MTA’ya gönderilir. Arama ve işletme faaliyet raporlarının süresi içerisinde idareye verilmemesi halinde, teminatı irat kaydedilerek iki aylık ek süre verilir ve teminat iki ay içerisinde iki katına tamamlattırılır. Bu süre sonunda da faaliyet raporunun verilmemesi halinde arama ruhsatı iptal edilir ve…