805 Sayılı İktisadi Müesseselerde Mecburi Türkçe Kullanılması Hakkında Kanun(158)…
Türk Harflerinin Kabul ve Tatbiki Hakkında Kanun(159) m. 1 ile Türkçe’yi yazmak için Arap harfleri yerine, Latin harfleri kabul edilmiştir. Çift taraflı kayıt yöntemi, batı ülkelerinde soldan sağa doğru yazılan Latin alfabesi kültürünün etkisinde gelişmiştir. Buna karşın 1880’li yıllarda çift taraflı kayıt sistemine geçilmiş olmasına rağmen bu yöntemin gelişmesi ve yaygınlaşması Arap harflerinin kullanılması sebebiyle yavaş olmuştur. Zira muhasebe yazarları Arap harflerini kullanarak günlük defter kayıtlarını anlatmakta güçlük çekmiş ve kimi bilançonun aktif tarafını sola, kimileri de Arap harflerinin yazıda başlangıcı olan sağ tarafına yazmıştır(160).…
865 Sayılı Ticaret Kanunu’nun(162) yedinci bölümü ticari defterlere ayrılmıştır. Her tacir, mevcudat ve muvazene(163)…
Kazanç Vergisi Kanunu(166) bilançoya yer veren ikinci kanuni düzenlemedir. Hükümde bilanço, “mevcudat/varlık” ve “düyunat/borçlar” şeklinde iki kısma ayrılmıştır(167).…
5432 Sayılı Vergi Usul Kanunu’nun(169) üçüncü bölümünde bilanço esasına göre defter tutma, envanter ve bilanço düzenlenmiştir. Bu Kanunun 183. maddesi uyarınca, bilanço, envanterde gösterilen kıymetlerin tasnifli ve karşılıklı olarak değerleri itibariyle tertiplenmiş hulâsasıdır. Bu maddelerde envanter-bilanço beraberliği vardır. Bu beraberlik bütün vergi kanunlarında kendini korumaktadır. Yüzyılın sonlarında hesap planına bağlı bilanço, kanundaki bu beraberliğe rağmen, yürürlüğe girecektir(170).…