Maddenin ‘a’ bendi, “Su ürünleri yetiştiricilik tesisi kurmak isteyen ve ön izin alan müteşebbisler, tesise ilişkin projelerini Bakanlık merkez teşkilatı ve/veya İl Müdürlüğüne onaylatmak zorundadırlar.” …
-
Git
: -
-
ᴀ⇣ Yazı karakterini küçült
Aşağıda bir kısmını gördüğünüz bu dokümana sadece Profesyonel + pakete abone olan üyelerimiz erişebilir.
1.3.3. Tesis Projelerinin Onayı (Kesin İzin)
Yönetmeliğin 8. maddesinde, su ürünleri yetiştiricilik tesisleri için hazırlanan…
İl müdürlükleri, iki tür projeleri onaylama yetkisine sahiptir. Bunlardan ilki, kapasitelerine…
Tarım ve Orman Bakanlığının Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü(10)…
Proje onayının yapılabilmesi için, Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği kapsamında…
Yetiştiricilik tesisinde kullanılan suyun bozularak çevre ve insan sağlığı için tehdit…
Maddenin ‘e’ bendi ise şöyledir; “Onay yetkisi İl Müdürlüğünde olan projeler onaylandıktan sonra, projenin bir nüshası il müdürlüğünde kalır. Bir nüshası onayı müteakip on beş gün içinde Bakanlık merkez teşkilatına gönderilir. İl müdürlüğünce onaylanan projeler için kiralama söz konusu ise, kiralama teklifi bir nüsha proje ile birlikte, ilgili kuruluşa yapılır ve sonucundan Bakanlık merkez teşkilatına bilgi verilir. Onaylanmış projenin diğer iki nüshası ise müteşebbise verilir.”…
Maddenin ‘f’ bendi ise; “Onay yetkisi Bakanlık merkez teşkilatında olan projeler, Bakanlık merkez teşkilatına gönderilmeden önce İl Müdürlüğü tarafından on beş gün içerisinde incelenir ve varsa eksiklikleri tamamlatılır. Beş nüsha olarak düzenlenen proje, il müdürlüğünün görüş yazısı ile birlikte onay için Bakanlık merkez teşkilatına gönderilir. Bakanlık, proje onay işlemlerini yirmi bir gün içerisinde sonuçlandırır.” …
Bu madde kapsamında verilen proje onayları, tesislerin çalışmasına yönelik birer…
Su Ürünleri Yetiştiriciliği Yönetmeliğinin 10. maddesinde, su ürünleri yetiştiricilik…
“a) Kurulacak tesis ile ilgili olarak, tamamlanması gereken kiralama işlemlerinden, en son tamamlanan kiralama işlemi ile ilgili kiralama tarihi başlangıç kabul edilerek, termin planında öngörülen sürenin bitimini takip eden bir yıl içerisinde, yatırımını tamamlayıp üretime geçmeyen müteşebbisin projesi iptal edilir. Müteşebbisin gerekçeli talebi ve bu talebin Bakanlık merkez teşkilatınca uygun bulunması halinde, bu süre bir defaya mahsus olmak üzere bir yıl uzatılır. Sürenin aşılması durumunda, onayı il müdürlüğünce yapılan projelerin iptali İl Müdürlüğünce yapılır ve Bakanlık merkez teşkilatına bildirilir. Onayı Bakanlık merkez teşkilatınca yapılan projelerin iptali ise, İl Müdürlüğünün teklifi üzerine Bakanlık merkez teşkilatınca yapılır.…
b) Yetiştiriciliği olumsuz etkileyebilecek nitelikte, sonradan oluşan veya varlığı sonradan anlaşılan çevresel, fiziksel ve kimyasal etkenler veya doğal afetler nedeniyle (a) bendinde belirtilen sürenin aşılması proje iptal nedeni olarak kabul edilmez. Bu durumda, müteşebbise altı aylık karar verme süresi tanınır ve altı ay sonunda müteşebbis tarafından, kısıtlayıcı durumu ortadan kaldırıcı faaliyet yürütmek veya yer değişikliği gibi çözüme yönelik bir teklif gelmemesi durumunda proje iptal edilir. Bu kısıtlayıcı durumu ortadan kaldırmaya yönelik bir faaliyet teklifi gelmesi ve bu önerilen bu faaliyetin uygun bulunması halinde, teklif edilen uygulama için yeterli olacak ek süre verilir. Altı aylık karar verme süresi içinde, müteşebbis projede değişiklik önerisinde bulunursa, bu Yönetmeliğin 11 inci maddesindeki hükümler uygulanır. Bu madde kapsamına giren projelerle ilgili karar merci, projeyi onaylayan mercidir.…
c) Su ürünleri avlak sahalarının yetiştiricilik veya ıslah amacıyla projeli olarak kiralanması halinde; proje iptali için, termin planında her bir yıl için yapılacağı taahhüt edilen yatırımların, o yılın üzerinden bir yıl geçmesine rağmen gerekçesiz olarak yerine getirilmemesi ve bu durumun İl Müdürlüğünce…
d) Müteşebbisin yükümlülüklerini yerine getirmemesi nedeniyle kira sözleşmesi feshedilen tesislerin projeleri de iptal edilir. Onayı İl Müdürlüğünce yapılan projelerin iptali İl Müdürlüğünce yapılır ve Bakanlık merkez teşkilatına bildirilir. Onayı Bakanlık merkez teşkilatınca yapılan projelerin iptali ise, İl Müdürlüğünün teklifi üzerine Bakanlık merkez teşkilatınca yapılır.”…
Proje tesislerinin iptalini gerektiren sebepler bakımından kira sözleşmesinin başlangıç…
Projelerin iptal edilmesine sebep olan süre aşımlarının, sonradan oluşan veya varlığı…
Danıştayın konuya ilişkin yaklaşımı, süre uzatım almasına rağmen projenin yapılmamış…
“Uyuşmazlık konusu olayda, İzmir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile davacı arasında koordinatları belirlenen 10.800 m²’lik deniz alanında yılda 300 ton balık üretimi yapmak üzere sözleşme imzalanmış ve yer teslimi yapılmıştır. Yer teslim tutanağına herhangi bir ihtirazi kayıt konulmadığı gibi proje deniz alanında üretim yapmaya ilişkin olup karada yapılacak olan tesisleri kapsamamaktadır. Gerek kira sözleşmesi yapım aşamasında gerekse proje onayında karada yapılması gereken tesisler olmaksızın projenin uygulanabilirliği davacı tarafça bilinmesi gerekmektedir. Davacı bu hususları bildiği halde proje sunmuş ve kiralama yapmıştır. Ayrıca davacı şirket tarafından proje süresinde üretime geçilmemesi üzerine süre uzatım talebinde bulunulmuş ve bir yıl uzatımı yapıldığı halde, yetiştiriciliği olumsuz etkileyebilecek nitelikte, sonradan oluşan veya varlığı sonradan anlaşılan çevresel, fiziksel ve kimyasal etkenler veya doğal afetler nedeniyle kısıtlayıcı durumu ortadan kaldırıcı faaliyet yürütmek veya yer değişikliği gibi çözüme yönelik bir teklif de gelmemiş olup bu durumda projenin iptal edilmesi suretiyle tesis edilen dava konusu işlemde hukuka aykırılık bulunmamaktadır.”(14)…