Aşağıda bir kısmını gördüğünüz bu dokümana sadece Profesyonel +
pakete abone olan üyelerimiz erişebilir.
1.GENEL OLARAK ULUSLARARASI HUKUKTA EMREDİCİ KURAL OLGUSU
Jus cogens kurallar uzun zamandır uluslararası hukukun bir parçası olmuştur. Örneğin Hugo Grotius, Emer de Vattel ve Christian Wolff gibi klasik dönem yazarları, devletler arasındaki rızaya dayalı anlaşmaları, rızadan bağımsız olarak tüm devletleri vicdani olarak bağlayan uluslararası hukukun “zorunlu” ilkelerinden ayırmak için, Roma hukukunda başvurulan jus…
[Biz buna] doğa kanununun uluslara uygulanmasından ibaret olan ulusların zorunlu hukuku adını veriyoruz. Bu hukuk zorunludur, zira uluslar buna kesinlikle uymak zorundadır. Bu hukuk, devletler insanlardan oluştuğundan, kararları insanlar tarafından alındığından ve doğa kanunu da tüm insanlar için bağlayıcı olduğundan, hangi ilişki altında hareket ederlerse etsinler, bireyler üzerinde olduğu kadar devletler üzerinde de zorunludur. Aynı kanuna Grotius ve takipçileri ulusların iç hukuku demektedir, zira bu kanun ulusların vicdanı üzerinde bağlayıcıdır.…
Uluslararası hukuka gönüllülük yaklaşımlarının hâkim olduğu bir dönem olan 20. yüzyılın…
Jus cogens konseptinin erken dönem uluslararası hukuk uygulamalarında da kendine yer bulduğu görülmektedir. Örneğin 1928 yılında bir Fransız-Meksika Komisyonu, Pablo Najera…
ILC’nin yaklaşımından yola çıkarak, modern uluslararası hukukta emredici kuralların…
Pozitif uluslararası hukukta jus cogens kuralların tanımı yapılırken en çok başvurulan kaynak da yine ILC’nin hazırlığını yaptığı 1969 tarihli VAHS’dir.…
Ancak belirtmek gerekir ki VAHS’nin 53’üncü maddesini uluslararası hukukta jus cogens olgusunun…
Wet’e göre de “Viyana Sözleşmesi’ni hazırlayanların yetkileri antlaşma hukuku meseleleriyle…
Diğer taraftan 53’üncü madde jus cogens karakterli bir kuralın nasıl oluşacağı yönünde rehber niteliğindedir. Zira madde hükmüne göre bir jus cogens…
Ancak bizim de katıldığımız doktrindeki ağırlıklı görüşe göre bu değerlendirme isabetsizdir.…
Dolayısıyla bugün artık jus cogens kuralların ya uluslararası toplumun tüm üyeleri tarafından evrensel olarak ya da…
Emredici kuralların ortaya çıkması için gerçekten de tüm devletlerin evrensel bir…
YEDİNCİ BÖLÜM - ISRARLI İTİRAZ KURALI İLE ULUSLARARASI HUKUKUN JUS COGENS VE QUASI-JUS COGENS KURALLARI ARASINDAKİ İLİŞKİ
2.DOKTRİN VE İÇTİHAT HUKUKUNDAKİ GÖRÜŞLER IŞIĞINDA ISRARLI İTİRAZ KURALI İLE JUS COGENS KURALLAR ARASINDAKİ İLİŞKİ