Vakıf Üniversitesi Hastaneleri bakımından ise Anayasa m.130 ve “Vakıf Yüksek Öğretim…
-
Git
: -
-
ᴀ⇣ Yazı karakterini küçült

Aşağıda bir kısmını gördüğünüz bu dokümana sadece Profesyonel + pakete abone olan üyelerimiz erişebilir.
1.İdare Mahkemelerinde Görülen Davalarda Arabuluculuk
Yukarıda belirtildiği gibi kamu sağlık kurum ve kuruluşlarında, hasta ile hastane…
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu kararında ; “Vakıf üniversiteleri, kazanç amacı olmamak şartı ile mali ve idari konular dışında akademik çalışmalar, öğretim elemanlarının sağlanması ve güvenlik yönlerinden Devlet eliyle kurulan yükseköğretim kurumları için Anayasada belirtilen hükümlere tabi olarak Yükseköğretim Kurulunun görüş ve önerisi üzerine kanunla, tüzelkişiliği haiz olmak üzere kurulmakta olup; bu tüzel kişiliğin de, gerek 2809 sayılı Kanun hükümleri ve gerekse Anayasa Mahkemesi kararı uyarınca kamu tüzel kişiliği niteliğinde olduğu tartışmasızdır.…
İdari rejime dayalı olarak düzenlenmiş bulunan Türkiye’nin yönetim yapısında, kamu tüzel kişiliği idari yargının görev alanının belirlenmesinde kullanılan ölçütlerden bir tanesidir. Kamu tüzel kişilerinin kuruluş amacı kamu yararı; faaliyet konuları ise, kamu hizmetidir.”
Davalı İstanbul S. Üniversitesi de mevzuat hükümleri çerçevesinde 2809 Sayılı Yükseköğretim Kurumları Teşkilat Kanununun Ek 73. maddesiyle Vakıf Yükseköğretim kurumlarına ilişkin hükümlere tabi olmak üzere, Anadolu Eğitim ve Kültür Vakfı tarafından kamu tüzel kişiliğine sahip olarak kurulmuştur.…
İdari rejime dayalı olarak düzenlenmiş bulunan Türkiye’nin idari yapısında, kamu tüzel kişiliği idari yargının görev alanının belirlenmesinde kullanılan ölçütlerden birisidir. Kamu tüzel kişilerinin kuruluş amacı kamu yararı, faaliyet konuları ise kamu hizmetidir. Bu bağlamda, Kamu Tüzel Kişileri, özel hukuk tüzel kişilerine nazaran üstün ve ayrıcalıklı kamu gücüne sahiptirler ve tek taraflı işlemlerle yeni hukuki durum yaratabilirler. Bu nedenle de kamu hukukuna tabidirler.…
Vakıf Üniversitesi Hastanesinin kamu hizmetini yürüttüğü sırada kişilere verdiği zararın tazmini istemiyle açılan bu davada, kamu hizmetinin yöntemine ve hukuka uygun olarak yürütülüp yürütülmediğinin, hizmet kusuru veya başka nedenle idarenin sorumluluğu bulunup bulunmadığının saptanması gerekmektedir. Bu hususların saptanması ise idare hukuku ilkelerine göre yapılabileceğinden, 2577 Sayılı Yasa’nın 2. maddesinin 1. fıkrasının ( b ) bendi kapsamında bulunan tam yargı davasının görüm ve çözümünde idari…
Yakın tarihe kadar idari yargının görevli olduğu kabul edilen yargı kararları bulunmasına…
Sağlık Hukukuna ilişkin İdare Mahkemelerinde Sağlık Bakanlığı aleyhine açılan tazminat…
Bununla birlikte aşağıdaki hususlar dikkate alınarak özel veya kamu hastaneleri ayırımı…
- TBK m. 55/e’ye göre “Bu Kanun hükümleri, her türlü idari eylem ve işlemler ile idarenin sorumlu olduğu diğer sebeplerin yol açtığı vücut bütünlüğünün kısmen veya tamamen yitirilmesine ya da kişinin ölümüne bağlı zararlara ilişkin istem ve davalarda da uygulanır.”…
- İdare Mahkemesinde açılan davada tazminatı ödeyen Sağlık Bakanlığı kusuru oranında…
- Vakıf üniversitesi hastaneleri açısından sorun giderek büyümektedir.…
- Adalet Bakanlığı tarafından yürütülen Yargı Reformu kapsamında, kişiler ile idarelerin taraf oldukları uyuşmazlıkların en hızlı ve barış yoluyla çözümlenmesi amacıyla, idari sulh uygulaması getirilmesine yönelik çalışmalar devam etmektedir. İdari sulh uygulaması ile, adli yargıda tazminat ve alacak davası açmadan veya bu konuda icra takibine başlamadan önce idari yargıda ise tam yargı davası açmadan önce sulh yolunun denenmesinin zorunlu olması hedeflenmektedir.(268)…
- Her ne kadar taraf olduğu özel hukuk uyuşmazlıkları ile sınırlı olsa da idare,…
Bu nedenle başta kamu sağlık kurumlarında gerçekleşen tıbbi uygulama hataları olmak…