Haczedilmezlik iddiasının doğru bulunması ve evin satılmaması için, bu iki değer…
-
Git
: -
-
ᴀ⇣ Yazı karakterini küçült

Aşağıda bir kısmını gördüğünüz bu dokümana sadece Profesyonel + pakete abone olan üyelerimiz erişebilir.
§ 10.HALİNE MÜNASİP TUTARIN KARŞILANMASI
İcra hukuku kuralları, alacaklının alacağını almasını temin ederken, borçlunun asgari…
Bu durumda, Mahkemece, şikâyetin reddine karar verilmesi yerinde ise deborçlunun haline münasip ev alabileceği miktarın, mahcuzun değerinden az olduğu nazara alınarak, mahcuzun satılarak borçlunun haline münasip ev alması için gerekli bedelin kendisine, artanın alacaklıya ödenmesine, satışın borçlunun haline münasip ev alabileceği 100.000 TL’den az olmamak üzere yapılmasına karar verilmesi gerekirken,yazılı şekilde şikâyetin reddi ile yetinilmesi doğru değildir…” 8. HD, 29.04.2015, 18780/9617(270)…
“…Yapılacak araştırmada, ipoteğin zorunlu ipotek olmadığının tespiti halinde şikâyetin reddine, ipoteğin zorunlu ipotek olduğunun tespit edilmesi halinde ise; mahkemece alınan 23.6.2014 havale tarihli bilirkişi raporunda, taşınmazın toplam değerinden borçlunun hissesine isabet edecek miktarın 90.000 TL, borçlunun bulunduğu yerden daha mütevazi koşullara sahip yerlerde haline münasip alabileceği evin değerinin ise 65.000,00 TL olduğu belirlendiğine göre, borçlunun hissesine düşen miktar, haline münasip alabileceği evin değerinden fazla olduğundan taşınmazın satılarak haline münasip evin alınması için gerekli 65.000,00 TL’nin borçluya, kalanının ise alacaklıya ödenmesine taşınmazın haline münasip evi alabileceği değerden az olmamak üzere satılmasına, şeklinde hüküm tesisi gerekirken bu ilkelere aykırı olarak verilen karar doğru bulunmamıştır…” 12. HD. 13.04.2015, 34599/9378. Aynı yönde bkz. 12. HD, 15.01.2015, 25902/732(271).
Borçlunun konutu üzerine ipotek koydurmasının, haczedilmezlikten feragat anlamını…
İİK m. 82 f. 2’de, borçlunun haline münasip kısmının haczedilemeyeceği düzenlenen…
“…Somut olayda, 31.05.2017 havale tarihli Vezirköprü İlçe Emniyet Müdürlüğü araştırma raporunda borçlunun geçiminiçiftçilikyanında aldığı emekli maaşı ile sağladığı ayrıca ... isimli iş yerinin dört ortağından biri olduğu rapor edilmiş ise de; anılan rapor, yukarıda açıklanan ilkelere uygun bulunmadığından hüküm kurmaya elverişli değildir. Ayrıca, şikâyetçi borçlunun asıl mesleğininçiftçilikolup olmadığı mahkemece yeterince araştırılmadığı gibi, şikâyetçininçiftçilikmesleğini devam ettirebilmesi için, bu mesleği icra ettiği arazinin miktar ve vasfı da dikkate alınarak traktöre ihtiyacı olup olmadığı, ihtiyacı varsa, şikâyete konu traktörün kıymeti ile borçlunun halinemünasiptraktörü temin etmesi için gerekli bedelin de bilirkişi marifetiyle tespit ettirilmediği anlaşılmaktadır.…
O halde mahkemece; yukarı belirtilen ilkeler ışığında gerekli araştırmalar yapıldıktan sonra, borçlunun ve ailesinin geçimini sağlaması için yeterli arazi miktarı ile arazi üzerinde yetiştirilebilen ürün de dikkate alınarak, borçlunun, İİK.’nun 82. maddesinin 1. fıkrasının 4.ve 7. bentleri kapsamında faaliyetlerini sürdürebilmesi için traktöre ihtiyacı olup olmadığı, ihtiyacı varsa şikâyete konu traktörün kıymeti ve borçlunun halinemünasiptraktörü alabilmesi için gerekli bedel bilirkişilere tespit ettirildikten sonra, traktörün kıymeti, borçlunun halinemünasiptraktörün bedelinden fazla ise satılmasına, satış bedelinden yukarıda nitelikleri belirlenen traktörü alabilmesi için gerekli olan paranın borçluya bırakılmasına, kalanın hak sahiplerine ödenmesine karar verilmesi gerekirken, eksik inceleme ve araştırma ile yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsizdir…” 12. …
Bunun gibi İİK m. 82 f. 1 b. 7’de, meyve sebze yetiştiricisi olan borçlunun haczedilen…
Borçlunun sermayesinden ziyade bedeni çalışmasına dayanan eşyaları bakımından da…
“…İİK.’nun 82/1-2 maddesinde; “2. (Değişik: 2/7/2012-6352/16 md.) Ekonomik faaliyeti,sermayesinden ziyadebedenî çalışmasına dayanan borçlunun mesleğini sürdürebilmesi için gerekli olan her türlü eşya” hükmüne yer verilmiştir. Aynı maddenin 82/3. maddesinde ise; “(Ek fıkra: 2/7/2012-6352/16 md.) Birinci fıkranın (2), (4), (7) ve (12) numaralı bentlerinde sayılan malların kıymetinin fazla olması durumunda, bedelindenhalinemünasipbir kısmı, ihtiyacını karşılayabilmesi amacıyla borçluya bırakılmak üzere haczedilerek satılır” hükmüne yer verilmiştir.Somut olayda 09.04.2014 tarihli haciz tutanağında borçlunun dişçi koltuğunun haczedildiği anlaşılmaktadır. Borçlu tarafın temyiz dilekçesi ekinde, haczin yapıldığı adrese ilişkin olarak vergi levhasını sunduğu ve bu vergi levhasında ise faaliyet alanının muayenehanelerde sağlanan diş hekimliği uygulama faaliyetleri olduğu görülmektedir. O halde mahkemece mahallinde keşif ve bilirkişi incelemesi yapılarak, haczin yapıldığı adresin diş hekimliği muayenehanesi olarak kullanıp kullanılmadığı, sunulan deliller ile birlikte değerlendirilerek, muayenehane olarak kullanıldığının değerlendirilmesi halinde ise İİK.’nun 82/1-2. bendi …