Aşağıda bir kısmını gördüğünüz bu dokümana sadece Profesyonel +
pakete abone olan üyelerimiz erişebilir.
11. Diğer Ülkeler
Hırvatistan’da, hukuka aykırı yoldan elde edilmiş delillerin medenî yargılamada dikkate alınıp alınamayacağının belirsiz olduğu ifade edilmektedir. Yargılama kanunu da bu konuda bir hüküm içermemektedir.
Estonya Medenî Usûl Kanunu’nun 238. maddesinin üçüncü fıkrasına göre (2006 yılında yürürlüğe girmiştir), bir temel hakkın hukuka…
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti yargı uygulamasında, elde edilişi hukuka aykırı deliller bakımından bir düzenleme olmadığı, mahkemelerin tarafa bir adaletsizlik olup olmayacağına bakarak bu tür delillerin sunulup sunulmayacağı hakkında karar verdiği ifade edilmektedir.
Danimarka’da da bir yasal düzenleme bulunmamaktadır, mahkeme somut olayda menfaatleri tartarak hukuka aykırı elde edilmiş delilin kullanılıp kullanılamayacağı hakkında karar vermektedir…
Portekiz hukukunda, medenî usûl hukuku alanında açık bir yasal düzenleme bulunmadığı, öğreti ve içtihadın soruna ölçülülük ilkesi temelinde çatışan değerleri dengelemek suretiyle çözüm bulmaktan yana olduğu, temel hakların ihlâliyle elde edilmiş deliller bakımından anayasanın da etkisiyle çıkış noktasında delil yasağının kabulünden yana olunduğu anlaşılmaktadır…
Slovakya’da da konu hakkında bir yasal düzenleme bulunmamaktadır. Hukuka aykırı yoldan elde edilmiş delillerin medenî yargılamada mutlak şekilde kullanılamayacağı görüşünün hâkim olduğu, bunun mahkemenin hukuka aykırı davranmama görevinden çıkarıldığı bildirilmektedir.…
Bulgaristan hukukunda da hukuka aykırı deliller hakkında bir hüküm yer almamaktadır. Maddî gerçeğin ortaya çıkmasına öncelik verildiği, hukuka aykırı deliller sorunuyla ilgili çok fazla pratik sorun olmadığı bildirilmiştir.…
Slovenya’da konu hakkında bir yasal düzenleme yer almamaktadır. Anayasa Mahkemesi, menfaatler dengesine dayalı bir çözüm geliştirmiştir. Özellikle anayasal olarak teminat altına alınmış hakların ihlâliyle delil elde edilmesi durumunda, orantılılık ilkesi temelinde, meşru amaç, gereklilik ve uygunluk incelemesiyle hangi hakkın ağır bastığına bakılarak karar verileceği kabul edilmektedir…
Polonya medenî yargılama hukukunda, hukuka veya âhlaka aykırı olarak elde edilmiş delillerin kabul edilip edilemeyeceğine ilişkin bir düzenleme bulunmadığı ve sorun hakkında açık bir sonuca varılmadığı aktarılmaktadır. Hâkim görüş ve içtihadın, örneğin anonim delillerin âhlaki gerekçelerle geçersiz kabul edilmesini ve değerlendirme dışı bırakılmasını kabul ettiği;…
10. İsveç
II. Common Law Ülkeleri