Değiştirme hakkının kullanılmasıyla hak sahibinin hukuki konumu değişir; o ana kadar…
-
Git
: -
-
ᴀ⇣ Yazı karakterini küçült
Aşağıda bir kısmını gördüğünüz bu dokümana sadece Profesyonel + pakete abone olan üyelerimiz erişebilir.
2.1.1. Değiştirme hakkı
Kavram/Hakkın Süjesi. Değiştirme hakkı, şirketten alacaklı olan kişilere bahşedilir. Kişiler, kural olarak(41)…
Sonucu itibariyle değiştirme hakkının kullanılması şirkete nakit akışı sağlamaz(44);…
Değiştirme hakkı üzerinde, ödünç sözleşmesi dolayısıyla oluşan esas alacaktan bağımsız…
Şirketler Topluluğundaki Görünümü. Bu son söylenen husus özellikle şirketler…
Her ne kadar kanun bu imkânı bahşetmiş olsa da, topluluk şirketleri arasında bu imkânın…
Hukuki Nitelik. Tamamlayıcı olması açısından bu başlık altında son olarak değiştirme hakkının hukuki niteliğine de değinmek gerekir; ki bu hususta değiştirme hakkının bir takas, seçimlik borç, bir yedek edim (facultas alternativa),…
Takas? Öncelikle belirtmek gerekir ki, değiştirme hakkının kendisi takas müessesesi…
Seçimlik Borç? Değiştirme hakkı, yukarıda da belirtildiği üzere, hak sahibine para ödüncünü faizi ile birlikte geri istemek ya da bundan vazgeçerek şirkette pay sahibi olmak arasında bir seçim hakkı tanımaktadır. Buradan hareketle değiştirme hakkının bir şeçimlik borç olduğu ve
Yedek Edim? Değiştirme hakkının bir yedek edim niteliği üzerinde de durulduğu görülmektedir. Ancak tanımı itibariyle yedek edim(52)…
Beklenen Hak? Değiştirme hakkının bir beklenen hak niteliği üzerinde de durulmaktadır. Hatta Tasarı Gerekçesi’nde(54)…
Özellikle, TTK’nın 467. maddesinin 2. fıkrasının, pay sahipliğine sadece bir beyan…
Yenilik Doğurucu Hak. Son olarak değiştirme hakkının yenilik doğurucu hak niteliğinden bahsetmek gerekir: Yenilik doğurucu hak, bir hukuki ilişkiyi kurar, hukuki ilişkinin mahiyetini değiştirir ya da hukuki ilişkiyi ortadan kaldırır(60).…
Özetle; değiştirme hakkı, kural olarak, bir karz akdi dolayısıyla ödünç alacaklısına bahşedilmektedir. Alacaklı dilerse, ödüncün faizi ile birlikte iadesini talep edebilir ya da değiştirme hakkını kullanarak şirkette pay sahibi olur. Hak sahibinin değiştirme hakkını tek taraflı irade beyanı ile kullanmasıyla şirketin sermayesi artmakta, artırım neticesi oluşan paylar değiştirme hakkı sahibi tarafından aslen iktisap edilmektedir. Böylelikle, pay sahipliği ilişkisi anılan bu beyanla kurulmuş olmaktadır. Pay sahipliğinden doğan sermaye borcu ise, değiştirme hakkının kullanılması neticesinde şartları oluştuğu için ve ayrıca bir beyana gerek olmaksızın, önceki ödünç ilişkisinden doğan alacak ile takas edilmiş olmakta ve ödünç ilişkisi bu şekilde son bulmaktadır. Bu manada değiştirme hakkı, kullanılmasıyla pay sahipliği ilişkisini kuran yenilik doğurucu bir hak niteliğindedir.…