Esas incelemesi yalnızca kabul edilebilir bulunan başvurular için yapılmaktadır.…
-
Git
: -
-
ᴀ⇣ Yazı karakterini küçült
Aşağıda bir kısmını gördüğünüz bu dokümana sadece Profesyonel + pakete abone olan üyelerimiz erişebilir.
2.1.3.1.4.3. Esas İncelemesi
AYM’de Komisyon incelemesinde kabul edilemez bulunmayan başvuruların esas incelenmesinin…
2.1.3.1.4.3.1. Hakkın Varlığı…
Kabul edilebilir bulunan bireysel başvuruların esas incelemesindeki ilk adım maddi…
“a. Mülkün Varlığı…
34. Başvuruya konu geminin 17/2/2012 tarihine kadar başvurucunun mülkiyetinde bulunduğu açık olduğuna göre mülkün varlığıyla ilgili olarak bir ihtilaf bulunmamaktadır.”
2.1.3.1.4.3.2. Müdahalenin Varlığı…
AYM, kabul edilebilir bulduğu bir bireysel başvuruda hakkın varlığını tespit ettikten…
2.1.3.1.4.3.3. Müdahalenin İhlal Oluşturup Oluşturmadığı…
Anayasa Mahkemesi hakkın ve bu hakka müdahalenin varlığını tespit ettikten sonra…
“Temel hak ve hürriyetler, özlerine dokunulmaksızın yalnızca Anayasanın ilgili maddelerinde belirtilen sebeplere bağlı olarak ve ancak kanunla sınırlanabilir. Bu sınırlamalar, Anayasanın sözüne ve ruhuna, demokratik toplum düzeninin ve lâik Cumhuriyetin gereklerine ve ölçülülük ilkesine aykırı olamaz.”…
Müdahale anılan maddede belirtilen koşullara uygun olmadığı takdirde, hakkın ihlal…
“Anayasa’nın 35. maddesinde mülkiyet hakkı sınırsız bir hak olarak düzenlenmemiş, bu hakkın kamu yararı amacıyla ve kanunla sınırlandırılabileceği öngörülmüştür. Mülkiyet hakkına müdahalede bulunulurken Anayasa’nın temel hak ve özgürlüklerin sınırlandırılmasına ilişkin genel ilkeleri düzenleyen 13. maddesinin de göz önünde bulundurulması gerekmektedir. Dolayısıyla mülkiyet hakkına yönelik müdahalenin Anayasa’ya uygun olabilmesi için müdahalenin kanuna dayanması, kamu yararı amacı taşıması ve ayrıca ölçülülük ilkesi gözetilerek yapılması gerekmektedir”
Çalışmamızın ana eksenini gümrük uyuşmazlıkları oluşturması, gümrük uyuşmazlıklarının…
» ilk olarak müdahalenin kanuni olup olmadığı,…
» ikinci olarak müdahalenin meşru bir amacının bulunup bulunmadığı,…
» üçüncü ve son olarak müdahalenin demokratik toplum düzeninde gerekli ve ölçülü…
2.1.3.1.4.3.3.1. Müdahalenin Kanuniliği…
Anayasaya göre temel hak ve hürriyetler ancak Kanunla sınırlandırılabilir. Dolayısıyla…
Gümrük uyuşmazlığının bireysel başvuru süreçlerinde en sık ve doğudan ilgisi kurulan…
2.1.3.1.4.3.3.2. Meşru Amaç…
Temel hak ve hürriyetlere yapılmış bir müdahalenin varlığı saptanıp bu müdahalenin…
Gümrük idaresince tesis edilen ek katma değer vergisi tahakkuk işleminin yargı kararıyla…
“(2) Meşru Amaç…
42. Anayasa’nın 13. ve 35. maddeleri uyarınca mülkiyet hakkı ancak kamu yararı amacıyla sınırlandırılabilmektedir. Kamu yararı kavramı, mülkiyet hakkının kamu yararının gerektirdiği durumlarda sınırlandırılması imkânı vermekle bir sınırlandırma amacı olmasının yanı sıra mülkiyet hakkının kamu yararı amacı dışında sınırlanamayacağını öngörerek ve bu anlamda bir sınırlama sınırı oluşturarak mülkiyet hakkını etkin bir şekilde korumaktadır (Nusrat Külah, B. No: 2013/6151, 21/4/2016, § 53).…
43. Vergi borçlarının ödenmesi için gerekli tedbirlerin alınmasında, bu kapsamda gerekli ve uygun araçların seçilmesinde kanun koyucunun geniş bir takdir yetkisi bulunmaktadır. Vergilerin tahsilini güvence altına almak ve sağlamak, vergi düzenine aykırılıkları önlemek ve yaptırımda bulunmak amacıyla öngörülen vergisel düzenlemelerin kamu yararına dayalı meşru bir amacının olduğu kuşkusuzdur.…
44. İdarenin vergi alacağını süresinde alamayıp daha ileri bir tarihte alma durumunda kaldığında belirli bir ekonomik kayba mâruz kalacağı açıktır. Zira öncelikle alacağın geç tahsil edilmesi sonucu alacağın değeri, gecikme süresine tekabül eden faiz getirisi kadar azalmış olmaktadır. Ayrıca enflâsyon sürecinin etkisiyle değerini yitiren alacak miktarı, aynı şekilde yine reel olarak da değer kaybetme durumuyla karşılaşmaktadır. Nitekim gecikme faizini ilk hükme bağlayan 4/12/1985 tarihli ve 3239 sayılı Kanun’un gerekçesinde de yer verildiği üzere bu alacaklar için faiz alınmasını gerektiren sebep, zamanında beyan edilmemek ve ödenmemek suretiyle haksız olarak devlet parasını uzun süre kullanan ve bu suretle menfaat sağlayan mükellefin mükâfatlandırılmasını önlemektir. Bu itibarla uğradığı zararı gecikme faizi almak suretiyle gidermeye çalışan vergi alacaklısı İdarenin bu tutumunun ekonomik açıdan haklı temellere dayanmakla meşru bir amaç taşıdığı aşikârdır. 2.1.3.1.4.3.3.3. Ölçülülük…
Müdahalenin varlığı, kanuni dayanağı ve meşru bir amacının bulunduğu tespitinden…
Ölçülülük ilkesielverişlilik,gereklilikveorantılılıkolmak üzere üç alt ilkeden oluşmaktadır.Elverişliliköngörülen…