Aşağıda bir kısmını gördüğünüz bu dokümana sadece Profesyonel +
pakete abone olan üyelerimiz erişebilir.
2.3.2.4. “Lehe Olan Kanunun” Uygulanması
Lehe olan kanunun uygulanması ceza hukukunda yer alan bir başka temel ilkedir. Buna…
İdare hukukunda ise idari işlemlerin, tesis edildikleri tarihte yürülükte olan mevzuata…
Nitekim söz konusu ilke, idari yaptırımlar bakımından da uygulama alanı bulmaktadır.…
Aynı Kanun’un 5. maddesinde, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun zaman bakımından uygulamaya ilişkin hükümlerinin kabahatler bakımından da uygulanacağı, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun “Zaman bakımından uygulama” başlıklı 7. maddesinde ise, suçun işlendiği zaman yürürlükte bu
…Anılan Yönetmeliğin ekinde yer alan Ek-6 sayılı form, 03.07.2014 tarih ve 29049 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılması Hakkında Yönetmelikle başlığıyla birlikte değiştirilerek “Müeyyide Formu” adını almış, formun 32. maddesinde de “Yönetmeliğin 29 uncu ve 30 uncu maddesine aykırılık halinde; mesul müdür üç kez uyarılır. Bir yıl içerisinde dördüncü tespitte iki gün, beşinci tespitte beş gün süreyle sağlık kuruluşunun faaliyeti durdurulur.” hükmüne yer verilmiştir.…
Buna göre; 03.07.2014 tarihinden önce dava konusu işlemin tesisine neden olan eylemin müeyyidesi, sağlık kuruluşunun bir gün poliklinik faaliyetinin durdurulması iken, bu tarihten sonra aykırı davranışların müeyyidesi, mesul müdürün üç kez uyarılması, bir yıl içerisinde dördüncü tespitte iki gün, beşinci tespitte beş gün süreyle sağlık kuruluşunun faaliyetinin durdurulması şekline dönüştürülerek lehe düzenlemeye gidilmiştir.…
5326 sayılı Kabahatler Kanunu’nun 19. maddesindeki emredici hüküm gereği bir meslek ve sanatın yerine getirilmemesi, işyerinin kapatılması, ruhsat veya ehliyetin geri alınması gibi idari yaptırımları düzenleyen mevzuatta bu Kanunun zaman bakımından uygulamaya ilişkin genel hükümlerine uygun değişiklik yapılması gerekmesine rağmen özel hastaneler mevzuatında zaman bakımından uygulamaya ilişkin herhangi bir değişiklik yapılmamıştır. Ancak cezai niteliği ağır basan bu tür idari yaptırımların dava konusu edilmesi halinde, Kabahatler Kanunu’nun anılan hükümlerinin gözardı edilerek ceza hukuku ilkelerinden biri olan lehe kanun uygulamasından davacıların mahrum edilmesinin de düşünülemeyeceği açıktır” şeklinde…
Ancak bu noktada idari cezaların aksine idari tedbirler bakımından bu ilkenin uygulanma…
Bu noktada lehe olan mevzuatın uygulanmasını, çeşitli ihtimallere göre de değerlendirmek…
Bunun yanında hangi mevzuatın lehe olduğunun nasıl tespit edileceğinin de üzerinde…
2.3.2.3. Cezaların Şahsiliği İlkesi
2.3.2.5. Mükerrer Cezalandırma Yasağı