Düzenlemenin Amacı. Anılan bu düzenleme, ilk bakışta, çok anlamlı görülmeyebilir. TTK’nın 473. maddesi 2. fıkrası gereği şirket, sermayenin azaltılması kararından önce zaten bir rapor almıştır ve bu rapor ile şirket aktiflerinin borçların tamamını karşılamaya yettiği tespit olunmuştur. Bu yönde bir tespite rağmen ilana çıkılması, ilan tarihleri ile birlikte yaklaşık 75 gün beklenmesi ve sonrasında alacakların ödenmesi veya teminat altına alınması zarureti şirkete ek mali külfetler getirebilecektir. Ancak anılan düzenlemenin sebebi, şirket alacaklılarını yeminli mali müşavir veya serbest mali müşavir eliyle ve, güncel dahi olsa, eski tarihli bir bilançoya bakılarak hazırlanmış bir rapora güvenmek zorun-
İlan. Anılan ilanın genel kurul kararını takip edeceği Kanun’da belirtilmiş olmakla birlikte genel kurul ile ilan arasında geçecek süre konusunda Kanun suskun kalmaktadır. Bu husus ile ilgili İsviçre öğretisinde çok beklenmemesi gerektiği, aksi takdirde TTK’nın 473. maddesi 2. fıkrasında öngörülen, aktiflerin alacakları karşılar nitelikte olduğu yönündeki tespitin geçerliliğini yitirebileceği ve bu işlemin tekrar edilmek zorunda kalabileceği görüşü hâkimdir(78).…
Yukarıda da belirtildiği üzere, anılan ilan vasıtasıyla alacaklılar davet edilmektedir…
Kanun’un öngördüğü bu iki aylık sürenin şirketçe tek taraflı olarak uzatılabileceği…
Teminat. Anılan bu iki aylık süre içerisinde alacaklılardan beklenen alacaklarının ödenmesi veya teminat altına alınması maksadıyla şirkete başvurmalarıdır. Başvurunun şekli ile ilgili Kanun’da bir açıklık bulunmamakla birlikte şirkete, sermayenin azaltılması kararı ile bağlantı kuran ve alacağın sebebi ve miktarını belirtir bir yazı ile başvurulmasında fayda vardır(82).…
Kanun’un ifadesi alacaklıların ödeme veya alacağın teminat altına alınması noktasında…
Bu noktada son olarak teminatın miktarı ve şekli üzerinde durmak gerekir. Öncelikle…
Yine; hâlihazırda teminatı olan alacaklar teminatın miktarı ölçüsünce teminat altına…
Teminatın miktarı konusunda da genel kanaat, alacağın sermayenin azaltılmasına orantılı…
Bu noktada son olarak teminatın türüne değinmek gerekir. Kanun’da bu yönde özel bir…