Bu durum ILC’nin kurala yaklaşımında da açık şekilde izlenmektedir. Buna göre Komisyon…
-
Git
: -
-
ᴀ⇣ Yazı karakterini küçült

Aşağıda bir kısmını gördüğünüz bu dokümana sadece Profesyonel + pakete abone olan üyelerimiz erişebilir.
2.DOKTRİN VE İÇTİHAT HUKUKUNDAKİ GÖRÜŞLER IŞIĞINDA ISRARLI İTİRAZ KURALI İLE JUS COGENS KURALLAR ARASINDAKİ İLİŞKİ
Tereddütsüz şekilde ifade edilmelidir ki uluslararası hukuk yazarlarının göz ardı…
Buna paralel şekilde Abass da ısrarlı itiraz kuralının varlığını kabul etmekle birlikte,…
VAHS’nin 53’üncü maddesini Rusya’nın Ukrayna’ya müdahalesi çerçevesinde değerlendiren…
Dahası bu görüş hem uluslararası hem de ulusal içtihatlarda da desteklenmektedir.
Bu tespite ilişkin sorulması gereken muhtemel bir soru ulusların üstün gücü ifadesinden ne anlaşılması gerektiğidir. Tahkim komisyonu hakemi Duffield’in bu ifadelerini kanaatimizce iki şekilde okumak mümkündür. Ulusların üstün gücü hukuk dışı bir güce (örneğin askeri, siyasal veya ekonomik güç gibi) işaret edebileceği gibi, uluslararası toplum üyesi devletler tarafından yaratılan hukuki bir güce de işaret etmekte olabilir. Ancak Duffield bu ifadelerin hemen devamında ikinci seçeneğe referans yapmakta gibi görünmektedir: “Uluslararası hukukun doğasında bulunan bu yapı mevcut soruna uygulanırsa ne Almanya’nın ne de Venezüella’nın anlaşamadıkları bir uluslararası hukuk ilkesine ilişkin diğerinin kararını kabul etmeye kanun gücüyle…
Benzer şekilde UAD’nin North Sea Continental Shelf davalarındaki muhalif görüşünde Hâkim Lachs, “jus cogens…
Ayrıca ICTY’nin Furundžija kararında, jus cogens kuralların uluslararası hiyerarşide antlaşma hukukundan ve hatta “olağan” teamül kurallarından daha yüksek bir hiyerarşiye sahip olmalarının en bariz sonucu olarak, devletler bu tür kurallardan “uluslararası antlaşmalar ya da yerel veya özel teamüller ve hatta aynı normatif güce sahip olmayan genel teamül kuralları yoluyla ayrılamazlar” tespitinde bulunulmuştur.(930)…
Ulusal içtihada örnek olarak ise yukarıda da ele alınan Siderman de Blake davası gösterilebilir. Hatırlanacağı üzere söz konusu davaya konu olayda, Arjantin’deki askeri cuntanın Jose Siderman’a işkence etmesi ve ailesini ölümle tehdit etmesi üzerine davacılar 1976 yılında ABD’ye kaçmış ve bu ülkede işkence ve mülklerinin kamulaştırılmasıyla ilgili olarak tazminat davası açmışlardır. Söz konusu davada mahkeme önce uluslararası teamül hukuku kurallarıyla jus cogens kuralların…
Görüldüğü üzere içtihat hukukuyla da desteklenen doktrindeki çoğunluk görüşü devletlerin…