“İtiraz konusu kuralla disiplini temin amacoyla kendine özgü bir kontrol müessesesi düzenlenmiş olmakla birlikte, kuralda üst’ün ve tabii amirin, disiplini ihlal edeni ne kadar süre zarfında tutabileceğine dair bir sınırlamama bulunmaması kişilerin belirsiz süreyle özgürlüklerinden mahrum bırakılması tehlikesini ortaya çıkarmaktadır. Anayasa’nın 38. maddesinin on birinci fıkrasında Silahlı Kuvvetlerin iç düzeni bakımından gerekli olan hallerde kanunla kişi hürriyetinin kısıtlanması sonucunu doğuracak düzenlemeler yapılmasına imkan tanınmışsa da, idareye geniş bir takdir yetkisi tanıyan itiraz konusu kuralın, süre yönünden öngörülebilir olmadığı gibi ilgiliye idarenin keyfi yorum ve uygulamalarına karşı yeterince koruma sağlayacak nitelikte olmadığı da ortadadır. Bu yönüyle kural, hukuk devleti ilkesinin alt unsuru olan belirlilik ilkesine aykırıdır. Açıklanan nedenlerle, itiraz konusu kural Anayasa’nın 2. maddesine aykırıdır. İptali gerekir.”…
-
Git
: -
-
ᴀ⇣ Yazı karakterini küçült

Aşağıda bir kısmını gördüğünüz bu dokümana sadece Profesyonel + pakete abone olan üyelerimiz erişebilir.
2.Geçici Olarak Kontrol Altına Alma
Genel kolluk disiplin rejiminde disiplinsizlik halleri ile disiplin cezalarına yönelik…
Anayasa Mahkemesi, 1632 sayılı Kanun’un 169. maddesinin iptal edilmesi nedeniyle…
Genel kolluk tarafından faaliyetlerin düzenli yürütülmesinin gerekliliği, bu düzeni…
Genel kolluk disiplin rejiminde geçici olarak kontrol altına alma tedbirine yer verilmesinin…
Kişilerin geçici bir süreyle de olsa hürriyetlerinden yoksun kılınmasını sonuçlayacak…
Genel kolluk disiplin rejiminde geçici olarak kontrol altına alma tedbiri, GKDK m.11’de…
GKDK m.11/1, geçici olarak kontrol altına alma tedbirine başvurulabilecek halleri…
Geçici olarak kontrol altına alma tedbiri, “bu amaç için hazırlanacak mahallerde, Jandarma Genel Komutanlığı için operasyon komutanının uygun gördüğü mahallerde ve yirmidört saati geçmeyecek şekilde uygulanır. Tedbir süresinin oniki saati geçmesi halinde, personelin yakınlarına ve tedbiri uygulayan komutanın üstüne en kısa sürede bilgi verilir (GKDK, m.11/2).”…
Doktrinde IŞIKLAR, TSKDK m.28’de temelini bulan geçici olarak kontrol altına alma…
GKDK m.11, bir yandan disiplinin temini için personelin kontrol altında tutulmasına…
Geçici olarak kontrol altına alma tedbiri, bir yanıyla 5271 sayılı Ceza Muhakemesi…
Bu aşamada, bir idari yaptırım olup kişileri hürriyetinden yoksun bırakma sonucu…
Öte yandan, temel hak ve özgürlüklere getirilen sınırlamalar, Anayasa’nın sözüne…
Konuya ilişkin silahlı kuvvetlerdeki “oda hapsi” uygulamasını irdelediği bir uyuşmazlıkta AİHM, “askeri yaşam koşullarını göz ardı etmediğini”,…
“Anayasa’nın 38. maddesinin onuncu fıkrasında idarenin kişi hürriyetini kısıtlayacak biçimde bir yaptırım uygulayamayacağı belirtildikten sonra silahlı kuvvetlerin ‘iç düzeni’ bakımından bu hükme kanunla istisnalar getirilebileceği düzenlenmiştir. Böylece silahlı kuvvetlerin iç düzeni bakımından gerekli olması halinde idare tarafından kişi hürriyetini bağlayıcı bazı yaptırımların uygulanabilmesine izin verilmiştir. Ancak, silahlı kuvvetlerin ‘iç düzeni’ bakımından kabul edilen bu istisna, sadece disiplini koruma ve bozulan disiplini sağlama niteliğindeki yaptırımlar bakımından söz konusu olabilir. Bunun ötesinde mevzuatta disiplin cezası olarak vasıflandırılmış olsa bile ceza hukuku alanına girecek nitelikteki hürriyeti bağlayıcı yaptırımların idare tarafından verilmesine demokratik bir toplumda izin verilemez.…
Nitekim AİHM de askeri yaşamın gerekliliklerini göz ardı etmemiş ve ceza hukuku alanına girmeyecek kadar kısa olan bazı cezaların Sözleşme’nin 5. maddesi kapsamına girmediğini belirtmiştir (Benzer yöndeki AİHM kararı için bkz. Engel ve Diğerleri /Hollanda, B. No: 5100/71, 8/6/1976, § 85). Mevzuatta disiplin cezası olarak öngörülmüş olan oda hapsi cezası, disiplin amiri tarafından verilir ve bu amaçla tahsis edilecek hapis odasında yerine getirilir. Bu bakımdan oda hapsi, sonuçları itibarıyla kişi özgürlüğünü kısıtlayan bir yaptırımdır. Oda hapsi disiplin cezasının verildiği ve uygulandığı tarihte yürürlükte bulunan 1602 sayılı Kanun’un 21. maddesi gereğince bu tür cezalara karşı gidilebilecek bir yargı yolu da bulunmamaktadır.…
AİHM içtihatlarında, oda hapsi disiplin cezası bir hürriyetten yoksun bırakma olarak kabul edilmektedir. Dolayısıyla hürriyetten yoksun bırakma işleminin bir yargı kararının sonucu olması gerekir ve bunun gerekli yetkiye sahip, yürütmeden bağımsız ve uygun yargı teminatlarını sunan yetkili mahkeme tarafından verilmesi gerekir (Benzer yöndeki AİHM kararı için bkz. Pulatlı/Türkiye, B. No: 38665/07, 26/4/2011, §§ 28-30). Somut …
Anayasa Mahkemesi, oda hapsi cezasının yanı sıra, asker kişiler için öngörülmüş bir diğer disiplin cezası olan “hizmet yerini terk etmeme” cezasının, uygulanış şeklinden yola çıkmak suretiyle kişi hürriyeti ve güvenliği hakkına bir müdahale teşkil etmediğine karar vermiştir. Yüksek Mahkeme’nin değerlendirmeleri şöyledir