“Usul hükümleri uyarınca, dava açmakta olduğu gibi kanun yoluna başvurmada da, hukuki yarar bulunmalıdır. Diğer bir ifadeyle, kanun yoluna başvuranın, kararın bozulmasında, korunmaya değer bir menfaatinin bulunması gerekir.…
-
Git
: -
-
ᴀ⇣ Yazı karakterini küçült

Aşağıda bir kısmını gördüğünüz bu dokümana sadece Profesyonel + pakete abone olan üyelerimiz erişebilir.
3.4. Kanun Yollarında Ehliyet
Dava taraflarına tanınan ve taraflarca kullanılabilen, bu sayede mahkemelerin hatalı…
Vergi ve idare mahkemesi kararlarına karşı kanun yoluna başvurma hakkı, davada taraf…
Dosyanın incelenmesinden; İdare Mahkemesi kararının, dava konusu işlemin sözleşme ücreti ve döner sermaye ek ödemesine yönelik kısmının iptali ile sözleşme ücreti ile döner sermaye ek ödemesinden kaynaklanan parasal hakların davacıya ödenmesine ilişkin kısmının Danıştay Onbirinci Dairesince onanarak kesinleştiği; kararın, davacı lehine ikinci kez vekâlet ücretine hükmedilmesine ilişkin kısmının ise bozulması üzerine bozma kararına uyulmak suretiyle davacı lehine vekâlet ücretine hükmedilmemesine ilişkin olarak verilen kararın; davalı idare tarafından, dava konusu işlemin hukuka uygun olduğu ileri sürülmek suretiyle temyizen incelenerek bozulmasının istenildiği anlaşılmaktadır.…
Bu durumda, Danıştay Onbirinci Dairesinin bozma kararına uyulmak suretiyle verilen kararda davalı idare aleyhine bir hüküm bulunmadığı gibi, anılan kararın temyizen incelenerek bozulmasının istenilmesinde, davalı idarenin korunmaya değer hukuki bir yararı da bulunmamaktadır.”(31)…
“… davacının lehine olan Mahkeme kararının yürütmesinin durdurulmasında hukuki menfaati bulunmadığı gibi, onanarak kesinleşen…
Öte yandan aleyhine verilen hükmü temyiz etmeyerek kesinleşmesine sebep olan taraf…
“…davacının lehine olan kararın onanmasına ilişkin Dairemiz kararının düzeltilmesini istemekte korunmaya değer hukuki bir yararı bulunmadığı gibi, davacı tarafından İdare Mahkemesi kararı temyiz edilmediğinden kararın davacı yönünden kesinleştiği dikkate alındığında, karar düzeltme isteminin incelenmesine olanak bulunmamaktadır.”(33)…
Kanun yollarına başvurma ehliyeti hususunda karşımıza çıkacak diğer bir durum ise…
“2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 31. maddesinde, üçüncü kişilerin davaya katılması konusunda Hukuk Muhakemeleri Kanunu hükümlerinin uygulanacağı belirtilmiş, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 66. maddesinde ise üçüncü kişinin, davayı kazanmasında hukukî yararı bulunan taraf yanında ve ona yardımcı olmak amacıyla, fer’î müdahil olarak davada yer alabileceği kurala bağlanmıştır. …
Müdahil kavramını kısaca özetledikten sonra, davaya katılma halinde, müdahillik,…
Örneğin Danıştay 13. Dairesi bir kararında;…
“2577 sayılı Kanun’un 31. maddesinin bu Kanun’da hüküm bulunmayan hususlarda atıfta bulunduğu 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 68. maddesinin 1. fıkrasında, müdahilin katıldığı tarafın yararına olan iddia ve savunma vasıtalarını ileri sürebileceği, onun işlem ve açıklamalarına aykırı olmayan her türlü usul işlemlerini yapabileceği; 69. maddesinin 1. fıkrasında, müdahilin de yer aldığı asıl davada hükmün taraflar hakkında verileceği; 2. fıkrasında ise, fer’i müdahilin tarafla rücu ilişkisinde, asıl davadaki uyuşmazlık hakkında yanlış karar verildiği iddiasının dinlenemeyeceği kurallarına yer verilmiştir.…
Temyize konu Mahkeme kararına karşı davalı idare tarafından temyiz isteminde bulunulmadığı, davalı idare yanında müdahil tarafından temyiz isteminde bulunulduğu anlaşıldığından, davanın taraflarından olmayan ve dava sonucunda hakkında hüküm kurulmayan, ancak yanında katıldığı tarafa yardımcı olabilen ve yanında katıldığı tarafla birlikte hareket edebilen müdahilin tek başına kanun yollarına başvuramayacağı dikkate alındığında, müdahilin temyiz isteminin incelenmesi mümkün değildir.”(36)…
Yine aynı şekilde Danıştay 10. Dairesi de müdahilin tek başına kararı kanun yoluna…
“Dava dosyasının incelenmesinden; uyuşmazlıkta davacı tarafından kararın düzeltilmesi isteminde bulunulmadığı, davacı yanında davaya katılan müdahilin kararın düzeltilmesi isteminde bulunduğu anlaşılmaktadır.…
Bu durumda, davacı yanında davaya katılan müdahilin tek başına kararın düzeltilmesi isteminde bulunmasına yasal olanak bulunmamaktadır.”(37)…
İdari Dava Daireler Kurulu da tam da bu sebeple önüne gelen uyuşmazlıkta yukarıda…
“…anılan hükümler uyarınca, davanın taraflarından olmayan, dava sonucunda hakkında hüküm kurulmayan ve ancak, yanında katıldığı tarafa yardımcı olabilen müdahilin, yanında davaya katıldığı tarafın kanun yollarına başvurmaması durumunda, tek başına kanun yollarına başvurmasına hukuken olanak bulunmamaktadır.”(38)…
Ancak Danıştay 6. Dairesi ise bu kararların aksine müdahili tek başına kanun yollarına…