Kabahatler Kanunu, kanun yolu başvurusunda idari para cezası ve mülkiyetin kamuya…
Ceza hukukundaki gelişmelere koşut olarak, kimi yasal düzenlemelerde basit nitelikte görülen suçlar hakkında idari yaptırımlara yer verildiği görülmektedir. Daha ağır suç oluşturan eylemler için verilen idari para cezalarına karşı yapılacak başvurularda konunun idare hukukundan çok ceza hukukunu ilgilendirmesi nedeniyle adli yargının görevli olması doğaldır. Ancak, idare hukuku esaslarına göre tesis edilen bir idari işlemin, sadece para cezası yaptırımı içermesine bakılarak denetiminin idari yargı alanından çıkarılarak adli yargıya bırakılması olanaklı değildir.…
Bu durumda, itiraz konusu kuralla diğer yasalardaki kabahatlere yollama yapılarak, yalnızca yaptırımın türünden hareketle ve idari yargının denetimine tabi tutulması gereken alanlar gözetilmeden, bunları da kapsayacak biçimde başvuru yolu, itiraz, bunlara ilişkin usûl ve esasların değiştirilmesi, Anayasa’nın 125. ve 155. maddelerine aykırıdır, Kural’ın iptali gerekir.…
Anayasa Mahkemesi aynı kararda iptali istenen bir başka düzenleme olan idari para…
İptaline karar verilen “bu Kanunun genel hükümleri diğer kanunlardaki kabahatler…
a) İdarî yaptırım kararlarına karşı kanun yoluna ilişkin hükümleri, diğer kanunlarda…
b) Diğer genel hükümleri, idarî para cezası veya mülkiyetin kamuya geçirilmesi yaptırımını…
Anayasa Mahkemesinin idari yaptırımların incelenmesinde genel yetkili yargı yerinin…
Kabahatler Kanunu’nun 3. maddesi uyarınca; Kanunun, idari yaptırım kararlarına karşı…
Kabahatler Kanunu’nun 27/8. maddesine göre, idari yaptırım kararının verildiği işlem…
İdari tedbirlere karşı yargı yolu başvurusu: Kabahatler Kanunu idari yaptırımları; idari para cezası ve idari tedbirler olarak ayırmakta, idari tedbirleri ise mülkiyetin kamuya geçirilmesi ve diğer idari tedbirler olarak düzenlemektedir. İdari para cezası ve mülkiyetin kamuya geçirilmesi kararlarına karşı kanun yolu başvurusu Kabahatler Kanunu’nda aynı şekilde ele alınmaktadır. 5996 sayılı Gıda Kanunu’nda idari yaptırım ve tedbirlere karşı başvuru yolları düzenlenmediğinden bu konudaki genel kanun olan Kabahatler Kanunu uyarınca hareket edilmektedir. Kabahatler Kanunu’nun 3. maddesine göre Kanunun idari yaptırım kararlarına karşı kanun yoluna ilişkin hükümleri diğer kanunlarda aksine hüküm yoksa uygulanmalıdır. Bu konuda karşılaşılan sorunlardan biri idari para cezası ve mülkiyetin kamuya geçirilmesi dışında yer alan faaliyetin durdurulması ve piyasadan toplatma gibi müeyyide ve önlemlere karşı hangi kanun yoluna başvurulacağı, diğeri ise Kabahatler Kanunu’nun 27/8. maddesinde yer alan “İdarî yaptırım kararının verildiği işlem kapsamında aynı kişi ile ilgili olarak idarî yargının görev alanına giren kararların da veril
Kabahatler Kanunu’nun 27/1. maddesinde idari para cezası ve mülkiyetin kamuya geçirilmesine…
İdari yaptırımlara karşı yargı yolu başvurusunda karşılaşılan sorunların başında,…
Danıştay 10. Dairesi vermiş olduğu kararlarının çoğunda idari para cezasının yanında…
Yukarıda yapılan açıklamalar doğrultusunda uyuşmazlık değerlendirildiğinde; dava konusu işlem davacı tarafından üretilen ürünlerin, yine davacı tarafından piyasadan toplattırılması şeklinde tesis edilmiş olup, 5326 sayılı Yasa hükümleri dikkate alındığında, dava konusu işlemin 5326 sayılı Yasa kapsamında bir idari yaptırım olarak değerlendirilmesi mümkün değildir.…
Yargıtay’da çeşitli zaman dilimlerinde verdiği kararlarda konuya ilişkin farklı sonuçlara…
Uyuşmazlık Mahkemesi ise vermiş olduğu eski tarihli bazı kararlarda; ürün toplatma…
Bu belirsizliğin doğurabileceği bir başka sorun ise idari para cezası yaptırımının…