“Kamu kurum ve kuruluşlarının merkez ve taşra teşkilatı ile döner sermaye işletmelerinin kadrolarında ve sözleşmeli personel pozisyonlarında istihdam edilen sözleşmeli personel ile yapılan hizmet sözleşmeleri. (Söz konusu kurum, kuruluş ve işletmelerde geçici personel olarak istihdam edilenlerle yapılan sözleşmeler ile 24/11/2004 tarihli ve 5258 sayılı Aile Hekimliği Kanununa göre hizmet alımına ilişkin yapılan hizmet sözleşmeleri dahil)” …
-
Git
: -
-
ᴀ⇣ Yazı karakterini küçült
![Göster](/Content/Images/downarrow.png)
Aşağıda bir kısmını gördüğünüz bu dokümana sadece Profesyonel + pakete abone olan üyelerimiz erişebilir.
4. Ücret ve Mali Kazanımlar Üzerindeki Vergi Yükünün Adil ve Dengeli Dağılımını Talep Hakkı
Geçici personelin ücret ve diğer mali kazanımları üzerinden yapılan vergi kesintileri…
düzenlemesi ile Devlet Memurları Kanunu’nun 4/C maddesi kapsamında istihdam edilen…
Öte yandan Devlet Memurları Kanunu’nun mülga 4/C maddesi yürürlüğü döneminde, geçici…
İdari hizmet sözleşmesi dışında, geçici personelin yararlandırıldığı sosyal haklara…
Nitekim daha yeni tarihli idari yargı kararlarında, iş sonu tazminatından gelir vergisi…
“2709 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 2. maddesinde, Türkiye Cumhuriyeti’nin, insan haklarına saygılı, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olduğu; ‘Yargı Yolu’ baslıklı 125. maddesinin 1. fıkrasında, idarenin her türlü eylem ve işlemine karsı yargı yoluna başvurulabileceği, 7. fıkrasında ise, idarenin kendi eylem ve işlemlerinden doğan zararı ödemekle yükümlü bulunduğu hükme bağlanmıştır.…
Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin bir hukuk devleti olduğu yukarıda belirtilen anayasal kurallarla düzenlenmiştir. Hukuk devleti; insan haklarına saygılı, bu hak ve özgürlükleri koruyup güçlendiren, her türlü eylem ve işlemi yargı denetimine açık olan, hukuka aykırı durum ve tutumlardan sakınan, hukuku devletin tüm organlarına hakim kılan, Anayasa ve hukukun üstün kurallarıyla kendini bağlı sayan devlettir.…
Anayasanın ‘Milletlerarası Andlaşmaları Uygun Bulma’ başlıklı 90.maddesinin son fıkrasında ise, usulüne göre yürürlüğe konulmuş milletlerarası andlaşmaların kanun hükmünde olduğu kuralına yer verilmiş olup, bu kapsamda bulunan Avrupa İnsan Haklarının ve Temel Özgürlüklerinin Korunmasına İlişkin Sözleşme’ye ekli 1 No’lu Ek Protokol’ün 1. maddesinde; her gerçek veya tüzel kişinin mal ve mülk dokunulmazlığına saygı gösterilmesini isteme hakkının bulunduğu, herhangi bir kimsenin, ancak kamu yararı sebebiyle ve kanunda öngörülen koşullara ve uluslararası hukukun genel ilkelerine uygun olarak mal ve mülkünden yoksun bırakılabileceği hususu düzenlenmiştir.…
Anılan sözleşme hükmü gereğince, bir kişinin mülkiyet hakkından mahrum bırakılabilmesi, bu durumun, uluslararası hukukun genel ilkelerine aykırı bulunmaması, kamu yararına ve kanunun açık hükmüne uygun olması şartlarının birarada gerçekleşmesine bağlıdır. Dolayısıyla, Anayasal ve kanuni dayanağı bulunmayan bir şekilde kişilerin mülkiyet hakkından mahrum bırakılması mümkün olmayıp, aksi durum, yukarıda sözü edilen ve Anayasa ile kanun hükmünde olduğu belirtilen sözleşmeye de aykırılık teşkil edecektir. Ekonomilerde değişim vasıtası olan para, çeşitli ticari, sınai, zirai vs. faaliyetlerde kullanılmakla, sahibine, kazanç, kira, nema vs. adları altında kimi yararlar sağlayan ekonomik bir değerdir. Faiz ise, Anayasa Mahkemesinin 14.5.2011 tarihli ve 27934 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 10.2.2011…
Nitekim, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin 9.3.2006 günlü ve 100162/02 sayılı Eko-Elda Avee/Yunanistan kararında da, haksız olarak tahsil edilen verginin beş yıl beş ay sonra iade edilmesinin; belirli bir meblağdan yararlanma hakkı uzunca süre engellenen kişinin, ekonomik durumunda önemli ve kesin zarara neden olduğu, bu durumun, sürdürülmesi gereken genel yarar ile kişi yararı arasındaki dengeyi bozduğu, dolayısıyla, 1 No’lu Protokolün 1. maddesi ihlal edilerek kendisine aşırı yük yüklenen bu kişinin mülkiyet hakkının ihlal edildiğinden bahisle faiz ödenmesi gerektiğine karar verilmiştir. Buna göre, 1 No’lu Ek Protolün 1. maddesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin yukarıda bahsi geçen kararı dikkate alındığında, olayda haksız yere ödediği vergi nedeniyle mülkiyet hakkı ihlal edilen davacıya, ödediği tutarın dava tarihinden itibaren 3095 sayılı Kanuni Faiz ve Temerrüt Faizine İlişkin Kanun hükümlerine göre isleyecek yasal faiziyle birlikte iadesi gerekmektedir.”…
açıklamalarıyla karar tesis etmiştir.(162) Emekli ikramiyeleri ile kıdem tazminatının vergiden müstesna tutacak düzenlemeye Gelir Vergisi Kanunu’nda yer verilirken, aynı nitelikteki iş sonu tazminat ödemesi için bir istisna hükmünün getirilmemesi, Anayasa’nın eşitlik, sosyal devlet ilkesi ile eşit çalışma koşullarının yüklediği görevler bakımından tarafı olduğumuz uluslararası belgelere aykırı düşmüştür.(163) Aynı aykırılık, 2017 değişikliği öncesinde geçici personele yapılan aile yardım ödemesi,…