MADDE 49- 12/1/2011 tarihli ve 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununun 266…
-
Git
: -
-
ᴀ⇣ Yazı karakterini küçült
Aşağıda bir kısmını gördüğünüz bu dokümana sadece Profesyonel + pakete abone olan üyelerimiz erişebilir.
8.Bilirkişilik Kanunu
6723 sayılı Bilirkişilik Kanunu 03.11.2016 tarihinde kabul edilmiştir. (RG 24 Kasım…
“Ancak genel bilgi veya tecrübeyle ya da hâkimlik mesleğinin gerektirdiği hukukî bilgiyle çözümlenmesi mümkün olan konularda bilirkişiye başvurulamaz.…
Hukuk öğrenimi görmüş kişiler, hukuk alanı dışında ayrı bir uzmanlığa sahip olduğunu belgelendirmedikçe, bilirkişi olarak görevlendirilemez.”…
Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 266. maddesinin birinci fıkrasının son cümlesi bu değişiklikten…
“Hakimlik mesleğinin gerektirdiği genel ve hukuki bilgiyle çözümlenmesi mümkün olan konularda bilirkişiye başvurulamaz.” biçimindeydi.…
Bilirkişilik Kanunu ile Hukuk Muhakemeleri Kanununda yapılan değişiklikler aşağıda…
MADDE 50- 6100 sayılı Kanunun 268 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştir…
“MADDE 268- (1) Bilirkişiler, bölge adliye mahkemelerinin yargı çevreleri esas alınmak suretiyle bilirkişilik bölge kurulu tarafından hazırlanan listede yer alan kişiler arasından seçilir. Ancak kendi bölge listesinde ilgili uzmanlık alanında bilirkişi olmasına rağmen diğer bir bölgedeki bilirkişinin, görevlendirme yapılan yere daha yakın bir mesafede bulunması durumunda, bu listeden de görevlendirme yapılabilir.…
(2) Bölge kurulunun hazırladığı listede bilgisine başvurulacak uzmanlık dalında bilirkişi bulunmaması hâlinde, diğer bölge kurullarının listelerinden; …
(3) Kanunların görüş bildirmekle yükümlü kıldığı kişi ve kuruluşlara görevlendirildikleri konularda bilirkişi olarak öncelikle başvurulur. Ancak kamu görevlilerine, bağlı bulundukları kurumlarla ilgili dava ve işlerde, bilirkişi olarak görev verilemez.”…
MADDE 51- 6100 sayılı Kanunun 269 uncu maddesinin ikinci fıkrasına “uygulanır”…
MADDE 52- 6100 sayılı Kanunun 271 inci maddesinin birinci fıkrasının birinci…
MADDE 53- 6100 sayılı Kanunun 274 üncü maddesinin ikinci fıkrasının son cümlesi…
“Ayrıca hukuki ve cezai sorumluluğuna ilişkin hükümler saklı kalmak kaydıyla, bilirkişiye ücret ve masraf adı altında hiçbir ödeme yapılmamasına karar verilebilir ve gerekçesi gösterilerek gerekli yaptırımların uygulanması bilirkişilik bölge kurulundan talep edilir.”…
MADDE 54- 6100 sayılı Kanunun 279 uncu maddesinin dördüncü fıkrası aşağıdaki…
“(4) Bilirkişi, raporunda ve sözlü açıklamaları sırasında çözümü uzmanlığı, özel veya teknik bilgiyi gerektiren hususlar dışında açıklama yapamaz; hâkim tarafından yapılması gereken hukuki nitelendirme ve değerlendirmelerde bulunamaz.”…
Ülkemizde bilirkişilik kurumu uzun yıllardır çeşitli yönlerden sorunları barındıran…
Bilirkişi sorunu öncelikle uygulamadaki iş yükünden kaynaklanmaktadır. Bu iş yükü azaltılmadığı sürece bilirkişilikle ilgili düzenlemeler uygulamaya olumlu bir katkı sağlamayacaktır. İş yükü çok olan hâkimler dosyayı adeta karar vermek üzere bilirkişiye vermekte ve bilirkişilerin cevaplaması gereken sorular da kendilerine sorulmayarak dosya hakkında karar vermeleri beklenmektedir. Bilirkişi de dosya hakkında hâkimin söylemesi gereken kararı vermekte ve raporunun altına lütfen “Takdir yüce mahkemeye ait olmak üzere arz olunur”…
Bilirkişi kurumu hakkında Hukuk Muhakemeleri Kanununda mevcut hükümler uygulanmamaktadır.…
Hukukî konularda bilirkişilik yapılamayacağı Hukuk Muhakemeleri Kanununda üç kez…
Hukukî konularda bilirkişiye başvurulmasının en önemli nedeni dava sayısının çok…
Kanunda yer alan “Genel bilgi veya tecrübeyle ya da hakimlik mesleğinin gerektirdiği hukuki bilgiyle çözümlenmesi mümkün olan konularda bilirkişiye başvurulamaz”…
Temel ilkeler başlığını taşıyan 3. maddede yer alan hükümler, Hukuk Muhakemeleri…
Bilirkişilik Kanununda yer verilen ilkeler Hukuk Muhakemeleri Kanununda zaten yer…
Bu maddenin 7. fıkrasında “aynı konuda bir kez rapor alınması esastır” denilmektedir. Aynı konuda rapor veren bilirkişi doğru ve isabetli bir rapor verememişse, elbette aynı konuda ikinci bir rapor alınacaktır. Bu hâkimin takdirindedir(45).…
Bilirkişilik Kanununun 4. maddesinde yer alan “Bilirkişilik Danışma Kurulu”, karmaşık bir yapı olmak yanında, Adalet Bakanlığının hâkim olduğu bir kurul biçiminde düzenlenmiştir. Kurulun yapısı, bilirkişiliğin temel ilkesi olarak belirtilen tarafsızlık ve objektiflik ile bağdaşmamaktadır(47).…
Bilirkişilik, Bilirkişilik Kanunu ile artık bir meslek hâline getirilmiştir(48).…
Bilirkişi hem hukuk hem de ceza davalarında son derece önemli bir delildir. Bu delilin…
Bilirkişiler için tespit edilecek ücret Daire Başkanlığı tarafından belirlenecektir.…
Madde 6 yer alan “Bilirkişilik Daire Başkanlığı” da gereksiz bir yapıdır. Böyle bir…