Orman sınırları dışına çıkarma olgusu, 1937 yılında yürürlüğe giren 3116 sayılı Orman…
-
Git
: -
-
ᴀ⇣ Yazı karakterini küçült
Aşağıda bir kısmını gördüğünüz bu dokümana sadece Profesyonel + pakete abone olan üyelerimiz erişebilir.
a)Anayasal Sınırlandırmanın Anayasal İstisnası Olarak 2/A ve 2/B
Orman köylüleri ile yaşanan sorunlar ile ormanların ‘ekonomik bir kaynak’ olarak…
Orman dışına çıkarma işlemi, bir olgu olmanın ötesinde teknik bir araç olarak, 6831…
1961 Anayasası’nda ormanların korunmasına ilişkin hüküm ile orman alanlarının daraltılması…
“15/10/1961 tarihinden önce fiilen, ilmen ve tamamen orman olmaktan çıkmış, orman bütünlüğünü bozmayan ve bozmayacak olan iklim, su ve toprak rejimine zarar vermiyeceği anlaşılan ve toprak sınıfı ve kullanma kabiliyeti bakımından daha verimli kültür arazisine kalbi uygun bulunan yerlerle (Orman …
Bu düzenleme, orman alanına müdahalenin önlenmesine ilişkin davada mahkeme tarafından…
“Yasama meclislerindeki görüşmelerden anlaşıldığı üzere, bundan maksat, özel kişiler tarafından müdahale edilmiş bulunan bu yerlerin mülkiyetinin kendilerine devredilmesi ve bu müdahaleler yüzünden çıkmış olan anlaşmazlıkların tasfiye edilmesidir. Her iki Mecliste tasarıyı incelemiş olan komisyonların sözcüleri, bu konudaki dâvaların yüz otuz bin kadar olduğunu ve daha artmaları muhtemel bulunduğunu söylemişlerdir. Bu görüşmeler, orman rejimi dışına çıkarılabilecek yerlerin geniş alanları kapsadığını göstermektedir. Bu durum işin önemini büsbütün arttırmaktadır. Ayrıca şunu da belirtmek yerinde olur ki, bu çeşit anlaşmazlıkların pek çok olması itiraz olunan kanun hükmünün Anayasaya uygunluğunu kabul etmek için bir neden sayılamaz. Bu hüküm Anayasa’ya aykırı ise, anlaşmazlıkların sürüp gideceği ve bundan bazı sakıncalar doğabileceği düşüncesi, kanunun iptal edilmesini engelleyemez. Şu hâlde, iptali istenilen maddenin birinci fıkrası hükmünün, Anayasa’nın 37 nci ve 131 inci maddelerine aykırı olup olmadığı incelenmelidir.”…
Yüksek Mahkeme, velev ki bilimsel olarak orman vasfında bulunmasın bu tür alanlar…
“…bu yerlerin, eskiden ağaçlarla kaplı olduklarına bakılırsa, Devlet tarafından alınacak tedbirlerle gene ağaçlandırılmalarının ve eski hale getirilmelerinin mümkün olduğu kabul edilmek gerekir. Bu iş yapılmakla, ormanlık sahalar genişletilmiş ve Devlet de Anayasa’nın 131 İnci maddesinin ilk fıkrasında kendisine verilen bu görevi yerine getirmiş olacaktır. Oysa söz konusu hükümle bu görevin yapılması önlenmektedir. Ormanların yurdumuz için büyük değer taşıdıkları ve yalnız korunmalarının değil, genişletilmelerinin de Anayasa’nın …
belirtmiştir. Buna göre, bu alanların orman vasfına haiz olduğu; kanun koyucunun…
Süregelen ihtiyaçlar ve orman köylüsü ile yaşanan ihtilafların orman alanlarının…
“(…)orman içinde ve dışında bulunan köylümüzün, halkımızın lehine olarak değiştirilmiştir. Malumunuz olduğu üzere Anayasamız yeni değişiklik şekliyle ormana verdiğimiz önem kadar orman içinde ve civarında bulunan halkımıza da aynı önemi vermiştir. Ormanların korunması, geliştirilmesi ne kadar önemli ise, orman içinde ve civarında bulunan halkımızın korunması ve hayat şartlarının yükseltilmesi o kadar önemlidir. Bu hüküm, bir Anayasa hükmüdür. Evvelce, yalnız ormanın korunması esası kabul edilmiş, insan unsuru çamdan daha aşağı görülmüştü (…) Bu tasarı bu büyük perişanlığı önleyici mahiyettedir”(189)…
1961 Anayasası’nda orman alanlarının orman sınırları dışına çıkarılması için öngörülen…
“Orman olarak muhafazasında bilim ve fen bakımından hiçbir yarar görülmeyen, aksine tarım alanlarına dönüştürülmesinde kesin yarar olduğu tespit edilen yerler ile 31/12/1981 tarihinden önce bilim ve fen bakımından orman niteliğini tam olarak kaybetmiş olan tarla, bağ, meyvelik, zeytinlik gibi çeşitli tarım alanlarında veya hayvancılıkta kullanılmasında yarar olduğu tespit edilen araziler, şehir, kasaba ve köy yapılarının toplu olarak bulunduğu yerler dışında, orman sınırlarında daraltma yapılamaz.”…
Orman sınırları dışına çıkarma işlemi, 1983 yılına kadar Orman Sınırları Dışına Çıkarılacak…
1982 Anayasası’nda ormanların korunmasına ilişkin düzenlemenin devamında ise orman…
“A) Öncelikle orman içindeki köyler halkının kısmen veya tamamen yerleştirilmesi maksadıyla, orman olarak muhafazasında bilim ve fen bakımından hiçbir yarar görülmeyen aksine tarım alanlarına dönüştürülmesinde yarar olduğu tespit edilen yerler ile halen orman rejimi içinde bulunan funda ve makilerle örtülü yerlerden tarım alanlarına dönüştürülmesinde yarar olduğu tespit edilen yerler,…
B) 31/12/1981 tarihinden önce bilim ve fen bakımından orman niteliğini tam olarak kaybetmiş yerlerden; tarla, bağ, bahçe, meyvelik, zeytinlik, fındıklık, fıstıklık (antep fıstığı, çam fıstığı) gibi çeşitli tarım alanları veya otlak, kışlak, yaylak gibi hayvancılıkta kullanılmasında yarar olduğu tespit edilen araziler ile şehir, kasaba ve köy yapılarının toplu olarak bulunduğu yerleşim alanları”…