Devletin korunması zorunluluğunu cezaların ağırlığında da görmek mümkündür. Ağırlaştırılmış…
2)Bölümün hemen başında “Anayasayı İhlal” başlığını taşıyan 309. maddede yer alan eylemlerle amaçlanan, Türkiye’deki anayasal düzeni ortadan kaldırma, değiştirme veya bu düzenin uygulanmasını önlemedir. Siyasal iktidarın, devletin kuruluşu ve işleyişine egemen olan ilkeler, kurallar anayasal düzeni oluşturur(1).…
Özek’in “Siyasal İktidar Düzeni ve Fonksiyonları Aleyhine Cürümler” başlıklı önemli kitabında belirttiği gibi, Anayasayı ihlal suçu ile korunan değerler kamusal hak ve özgürlükler ve ülkenin tüm siyasal ve kamusal yaşayışıdır(3)…
Bu suçu düzenleyen TCK 309. maddesinin başlıca özelliklerinden biri, icra hareketlerinin…
Elverişlilik, nitelik ve nicelik itibariyle elverişlilik olduğu kadar, meydana getirilmek…
Ancak bu belirlemeyi Gökcan - Artuç, suçun niteliği ve maddenin temel özelliğini amacına uygun olarak şu şekilde genişletmektedirler. Buna göre : “… Suç tanımında yer almamakla birlikte, işlenen fiilin amaç suç için elverişliliği ancak yeterli güce sahip silahlı örgütün faaliyeti kapsamında işlenmesi halinde gerçekleşebilir. Bu nedenle birkaç kişinin iştiraki suretiyle işlenen münferit (tekil) fiiller elverişli kabul edilemez. Adına suç işlenen silahlı örgütün de üye sayısı, silah ve mali gücü ve icra ettiği eylemlerle anayasal düzeni ihlal etmeye elverişli güçte olması gerekir…”(6). Elverişliliği daha ayrıntılı olarak araştıran Gökcan – Artuç şu hususları da eklemektedirler: “……Anayasayı ihlal suçunun oluşabilmesi için, birden fazla farklı ve stratejik hareketin birlikte veya zaman içinde işlenmesi ve ihlal neticesini ortaya çıkarabilecek çok sayıda araç suçlar gerekmektedir. Başka deyişle elverişlilik bakımından eylemlerin etkisi ve neticeleri değil, bu eylemlerin adına işlendiği örgütün yapısı, insan gücü, mali gücü, sosyal tabanı, önceki eylemleri ve geleceğe yönelik yarattığı tehlike gibi hususlar değerlendirilmelidir. Bu nedenle yargı kararlarında araç suçların elverişliliği incelenirken; yargılamaya konu suçların, “devleti ve rejimi yıkmaya yönelik eylemler zincirinin bir halkası” olduğu tespiti de yapılmaktadır”(7)…
İnsanların bulunmadığı bir zaman diliminde bankaya molotof kokteylinin atılması,…
Anayasayı ihlal suçunun oluşabilmesi için Yargıtay, işlenen hareketin, eylemin yan…
3)Suçun oluşumu için kanunda öngörülen cebir, şiddetin yanında tehdidin de aranması gerekliliği yönündeki öğretideki eğilime(10),…
Bunun yanı sıra Soyaslan, Anayasaya aykırı olarak bir kanunun yürürlüğü karşısında Anayasa Mahkemesi’ne başvurmayan Cumhurbaş-
4) YTCK. 309. madde Anayasal düzeni ihlal suçunu düzenlemektedir. Bu ağır…
Suçun TCK. 311 ve 312. maddeler yönünden çok önemli bir özelliği bulunmaktadır. Şöyle…
5) TCK. 310. maddede cumhurbaşkanına suikast ile fiili saldırı olmak üzere iki ayrı suç bulunmaktadır. Cumhurbaşkanına suikast, cumhurbaşkanının hayatına son veren veya son verebilecek eylemleri belirtmektedir. “Suç, devlet başkanının şahsına yönelik işlenmekle onun kişisel varlığını korumayı amaçladığı gibi, Devlete ilişkin değerleri de korunmaktadır. Suçun cezalandırılması ile anayasal düzen korunduğu gibi devlet de korunmaktadır”(14).…
Gökcan - Artuç elverişliliği bu suç yönünden de aramaktadırlar: “….Korunan hukuki yararın önemi nedeniyle kanun koyucu Cumhurbaşkanına suikaste teşebbüs eylemini de tamamlanmış gibi cezalandırmaktadır. Diğer taraftan, teşebbüsten söz edilebilmesi için de elverişli hareketle suçun icrasına başlanılması gerekir. Failin elverişli hareketle fiilin icrasına başlamış olup olmadığının saptanabilmesi için, davranışın
6) Hareketin niteliği yönünden kanunda sadece cebir ve şiddet terimleri kullanılmıştır.…
Elverişlilik, amaca uygun olma, nedensellik bağı, arka planda örgütün varlığı şeklindeki…
7) TCK. 311 ve 312. maddelerde, TCK. 309. maddede yer alan suça çok benzeyen,…
8)Yasama Organına karşı suç ve Hükümete karşı suça çok benzer bir başka suç Kanunun 313. maddesinde yer almaktadır. Silahlı isyana tahrikte topluluğu etkileyen, onları suça sürükleyen eylemlerle, silahlı bir başkaldırıya yöneltme vardır. Maddenin ikinci fıkrasında silahlı isyanı idare etmek, en ağır ceza ile karşılanan suç olarak düzenlenmiştir. İsyan çok sayıda kişinin cebir ve şiddetle devlet kuvvetlerine karşı koyması, ayaklanmasıdır(16)…
Maddenin koruma alanında yer alan Hükümet kavramı içinde idari teşkilat birimleri,…
Suçun oluşması için, isyanın gerçekleşmesi şart olmayıp, isyana tahrik fiili yeterlidir.…