Dürüstlük kuralının, hukuka aykırı deliller sorununda iki farklı yöndeki görüş lehine…
-
Git
: -
-
ᴀ⇣ Yazı karakterini küçült

Aşağıda bir kısmını gördüğünüz bu dokümana sadece Profesyonel + pakete abone olan üyelerimiz erişebilir.
B. Davayı Dürüstlük Kuralına Uygun Yürütme Kuralı
Bugün yargılama kanunlarında açıkça yer almasa dahi, kanunda bazı münferit hükümlerde…
İlk olarak Baumgärtel tarafından dürüstlük kuralı, maddî hukuk ve usûl hukuku arasında gerekli bağlama noktası olarak kullanılmıştır. Yazarın görüşünün hareket noktası, dürüstlük kuralının sadece maddî hukukta değil, usûl hukukunda da uygulanması gerektiği şeklindeki tespiti olmuştur(273).…
Baumgärtel’e göre hem mahkemenin hem de bizzat tarafların, yargılamanın yürütülmesinde ve hüküm temellerinin bulunmasında kötüniyetli davranışlardan korunmaları gerekir. Gerçek hayat olayına uygun bir karar verilmesindeki menfaat, dürüstlük kuralına aykırı olarak, yolsuz şekilde delil gösteren tarafın eline geçmiş delillerin kabul edilmesine varacak bir sonucu haklı göstermez. Tarafın, karşı tarafın dürüstlük kuralına aykırı davranışından korunması önceliğe sahiptir(275).…
Alman hukuk çevresinde ve İsviçre’de, medenî yargılama hukukunda hukuka aykırı yoldan…
Alman hukukunda Gemmeke tarafından doktora tezinde, dürüstlük kuralının iş yargılamasında hukuka aykırı yoldan elde edilmiş deliller bakımından bir delil yasağının temel dayanağını teşkil edeceği görüşü savunulmuştur. Bu görüşe göre, dürüstlük kuralı medenî yargılamada da dikkate alınmalıdır. Bu kuraldan, davayı dürüst olarak yürütme kuralı çıkar. Hem yargılama içi hem de yargılama dışı taraf davranışları bu kurala tâbi olabilir. Maddî hukuka aykırı olarak elde edilmiş bir delili davada sunan tarafın bu davranışı, bir hakkın kötüye kullanılması ve dürüstlük kuralından kaynaklanan davayı dürüst olarak yürütme kuralına aykırılık teşkil eder. Bu aykırılık nedeniyle, söz konusu delil bir delili kullanma yasağına tâbi olur ve karara varmada esas alınamaz. Yani davada incelenemez, eğer incelenmişse bu incelemeden çıkan ispat sonuçları delillerin değerlendirilmesinde dikkate alınmaz(279)…
Türk iş hukuku yargılamasında da Özdemir(280) işçi…
Bir delil yasağını dürüstlük kuralından çıkarma görüşü, İsviçre ve Alman hukuklarında…
Eleştiriler bağlamında öncelikle, dürüstlük kuralının ikincil olma (subsidiarität)…
Kaldı ki bu görüşün uygulanabilirliği için, bir delilin elde edilmesinin ne zaman…
Bir diğer eleştiri de dürüstlük kuralına karşılıklı aykırılık temelinde yöneltilmiştir.…
Sonuç olarak, dürüstlük kuralının hukuka aykırı yoldan elde edilmiş deliller sorununda…