Türk hukukunda örnek olarak verdiğimiz bu görüş karşısında, usûlüne uygun olarak…
-
Git
: -
-
ᴀ⇣ Yazı karakterini küçült
Aşağıda bir kısmını gördüğünüz bu dokümana sadece Profesyonel + pakete abone olan üyelerimiz erişebilir.
b.Doktrinde İleri Sürülen Görüşler ve Yargı Kararlarındaki Durum
Mahkemelerin görevine ilişkin yeni kanunların çıkarılması veya yeni hükümlerinin…
Üstündağ’a göre, bir mahkemenin görevli olup olmadığı davanın açılma anına göre belirlenir. Eğer mahkeme bu esnada görevli ise yargılamanın devamında görevsiz hâle gelse bile mevcut dava açısından görevli olmaya devam eder. Yine aynı şekilde, başlangıçta görevli olmayan bir mahkemenin sonradan görevli hâle gelmesi durumunda da dava o mahkemede görülmeye devam eder(204)…
Belirtilen yazarların katıldığı söz konusu görüş, temellerini Alman Medenî Usûl Kanunu’nda…
Türk hukuk doktrininde Pekcanıtez açıkça “perpetuaito fori” ilkesinin Türk hukukunda benimsenmesi gerektiğini ifade etmiştir. Yazara göre, görevli mahkeme davanın açıldığı zamana göre belirlenir. Bu ilke doğrultusunda da doğru bir şekilde görevli mahkemede açılan davada mahkemenin görevi, daha sonra yapılan görevle ilgili kanuni değişikliklerden etkilenmeyecektir. Nitekim bu esasın benimsenmesi, hukukî güvenliğin ve istikrarın bunun sonucunda da kamu düzeninin sağlanmasına yönelik olarak da oldukça büyük önem arz eder. Aynı zamanda bu husus; gereksiz masraf yapılmasını engelleyeceği gibi zaman ve emek kaybının da önüne geçerek usûl ekonomisi ilkesinin amacına da uygunluk göstermektedir. Sonuç olarak görevli mahkemenin sonraki değişikliklerden etkilenmemesi; hukukî güvenliğin ve istikrarın sağlanması, kamu düzeninin tesis edilmesi, usûl ekonomisi ilkesinin hayata geçirilmesi ve nihayetinde yargılamanın adil bir şekilde gerçekleşmesini sağlayan bir durum ortaya koyar(208).
Doktrinde Aslan, görevle ilgili olarak “perpetuaito fori” ilkesinin benimsenmesi gerektiğini ifade etmekle birlikte söz konusu ilkenin Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 448. maddesi ile de çelişmediğini de ifade etmektedir. Öyle ki usûl kurallarının zaman bakımından uygulanmasında tamamlanmış işlem kavramından anlaşılması gereken ayrı ayrı usûl işlemleri açısından tamamlanmış olma hâlidir. Bu durumda görevli mahkemede dava açılması ile birlikte dava açma usûl işlemi tamamlanmış olacağından sonradan mahkemenin görevine ilişkin değişiklikler tamamlanmış bu işlemi etkilemeyecektir(209).…
Doktrinde Taşpınar Ayvaz ise görevli mahkemenin davanın açıldığı zaman ile belirleneceği ve bundan sonra mahkemenin görevini değiştiren yeni kanun hükümlerinden etkilenmeyeceği kuralını (“perpetuaito fori”)…
Görevin zaman bakımından uygulanmasında çeşitli görüşlerin varlığı yeni kanuni düzenlemelerin…
Benzer bir duruma Avukatlık Kanunu açısından da gidildiği görülmekteydi. Öyle ki…
Türk hukukunda söz konusu kanun hükümlerinin varlığı karşısında açıkça “perpetuaito fori”…
Söz konusu kanuni düzenlemelerden sonra yargı uygulamasındaki duruma da kısaca değinmek…