Hukuk sosyolojisi alanında yaptığı çalışmalarıyla tanınan Gurvitch, hukuksal olanın meydana geliş sürecini ve bu sürece etki eden unsurları çoğulcu bir düzlemle gerekçelendirmeye çalışmıştır(256).…
“a) Zaman Bakımından Görelilik: Gurvitch tarafından kronolojik rölativite olarak da adlandırılan tutuma göre toplumlar belli bir zaman kesitinde, belli düşünüş sistemlerine, belli geleneklere ve ekonomik-sosyal yapılara sahiptir. Keza bir başka sosyoloğa, August Comte’a göre toplumlar teolojik çağ, metafizik çağ ve pozitif çağ evrelerinden geçmiştir ve tüm bu evrelerde toplumsal yaşayış farklı parametrelerle şekillenmiştir. Bu farklılıklar dönemin ruhuna ve onun ihtiyaçlarına uygun şekilde oluşturulan hukuk sistemine de yansır ve hukukun oluşumunda tarihin farklı evrelerindeki farklı anlayışlar doğrudan etki eder.…
b) Toplum-Mekân Bakımından Görelilik: Aynı zaman diliminde, farklı toplumlarda farklı tip hukuk sistemlerinin var olması/tercih edilmesi toplum bakımından görelilik olgusuyla açıklanmaktadır. Gurvitch’e göre böylesi bir göreliliğe iki tür çoğulculuk etki etmektedir: Dikey çoğulculuk ve yatay çoğulculuk. Dikey çoğulculuk Gruvitch tarafından farklı toplumsal katmanların hukukun oluşumuna yönelik etkisiyle açıklanır. Toplumlar homojen değildirler ve farklı tabakalardan oluşmaktadır, bu gerçeklikten yola çıkan Gurvitch toplumu dokuz tabakaya ayırmıştır. Bu dokuz tabakadan en önemlilerini şöyle sıralayabiliriz: ekolojik ve morfolojik üst kat, kolektif ideler ve değerler katı ve yenilik getirici hareketler katı(257)…
Tarihsel süreçte toplumdan topluma değişen gelenekler, örf ve adetler, ahlaki değerler…
Bu tabakalardan “Yenilik getirici hareketler katı” ise, verili bir toplumda baş gösteren…
Hukuki çoğulluk kavramına dönecek olursak; birçok toplumda farklı kesimlerin kendilerine…
Ancak bu yaklaşımı sorgulayan düşünüş tarzlarından da bahsetmek mümkündür zira hukuki…
Kavramın tarihsel gelişim seyrinin başlangıcı 1970’lere dayandırılmakta ise de kurumsal…
Burada önemsenmesi gereken bir nokta da hukuki çoğulculuk ve hukuki çoğulluk arasındaki…
Hukuki çoğulluk iki türde cereyan edebilir: Zayıf ve güçlü hukuki çoğulluk(264).…
Hukuki çoğulluk, hukuki çoğulculuk ve siyasal çoğulculuk yukarıda da belirtildiği…
Hukuki çoğulculuk kavramına dönecek olursak, bu kavram üzerinden hukuk alanına dair…
Gierke’nin bir hukukçu olarak birlik teorisi vasıtasıyla hukuka ve siyasete getirdiği çoğulcu dinamikler barındıran bakış açısı, Schmitt tarafından…