“./.. 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununun 107 nci maddesinde belirsiz alacak ve tespit davası başlığı altında yeni bir dava türüne yer verilmiştir. …
-
Git
: -
-
ᴀ⇣ Yazı karakterini küçült
Aşağıda bir kısmını gördüğünüz bu dokümana sadece Profesyonel + pakete abone olan üyelerimiz erişebilir.
B.“Kısmî Eda Külli Tespit Davası” Şeklinde Bir Dava Türü Bulunmamaktadır
Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 107. maddesinin birinci fıkrasına göre belirsiz alacak…
Maddeye göre; …
(1) Davanın açıldığı tarihte alacağın miktarını yahut değerini tam ve kesin olarak belirleyebilmesinin kendisinden beklenemeyeceği veya bunun imkansız olduğu hallerde, alacaklı, hukuki ilişkiyi ve asgari bir miktar ya da değeri belirtmek suretiyle belirsiz alacak davası açabilir. …
(2) Karşı tarafın verdiği bilgi veya tahkikat sonucu alacağın miktarı veya değerinin tam ve kesin olarak belirlenebilmesinin mümkün olduğu anda davacı, iddianın genişletilmesi yasağına tabi olmaksızın davanın başında belirtmiş olduğu talebini artırabilir. …
(3) Ayrıca, kısmî eda davasının açılabildiği hallerde, tespit davası da açılabilir ve bu durumda hukuki yararın var olduğu kabul edilir. …
Belirtmek gerekir ki belirsiz alacak ve tespit davası; …
1.Eda (tahsil talebi ile) davası niteliğinde belirsiz alacak davası (Fıkra 1), …
2.Tespit niteliğinde belirsiz alacağı tespit davası (Fıkra 3). …
3.Kısmî eda ve külli tespit davası (maddenin gerekçesinde) olmak üzere üç türlü açılabilir./..” (36)…
Hukuk Muhakemeleri Kanununun 107. maddesinin gerekçesinde(37)…
9. Hukuk Dairesi’nin kısmî eda külli tespit davası olarak nitelendirdiği dava türü,…
Yargıtay 9. Hukuk Dairesi de kısmî eda külli tespit davası terimini kullanmasına…
“./.. Kısmî eda ve külli tespit davası olarak açıldığında, davacının başlangıçta belirleyebildiği miktarı dava dilekçesinde belirtmesine gerek yoktur. Kısmî davada olduğu gibi istediği miktarda açabilir ve alacağın belirleyemediği kalan kısmının tespitini isteyebilir. Bu durumda mahkeme kısmî olarak talep edileni tahsil, kalan kısmı ise tespit hükmü olarak hüküm altına alacaktır. Davacı tahsil amaçlı eda niteliğinde belirsiz alacak davası açıp, belirleyebileceği azami miktarı belirtmeden kısmî olarak talepte bulunduğunda, tahsil amaçlı belirsiz alacak davası olarak devam etmesi için süre verilmeli, süre içinde azami miktarı belirtmediği takdirde, açılan davaya belirsiz alacak davasının bir türü olan kısmî eda külli tespit davası olarak devam edilmelidir. Kısaca belirsiz alacağın kısmî olarak belirsiz alacak davasına konu olması halinde, bu dava kısmî eda külli tespit davası olarak kabul edilmelidir./..”(42)…
Hatta Yargıtay 9. Hukuk Dairesi bazı kararlarında, açıkça örnek olarak davacının…
“./.. Tahsil amaçlı belirsiz alacak davasında alacaklı belirleyebildiği kadarıyla bir hesaplama yapmalı ve bu miktarı talep etmelidir. Dava dilekçesinde şimdilik kaydıyla farazi bir miktar (100,00 TL) gösterilmesi halinde davanın, tahsil amaçlı belirsiz alacak davası olarak kabulü doğru olmaz…. HMK 107 nci maddesinin gerekçesine göre belirsiz alacak davasının, kısmen eda davasıyla birlikte külli tespit davası olarak da açılabilmesi imkan dahilindedir. O halde belirsiz alacak davasında bir miktarın tahsili yanında, kalan tutarın tespiti istenebilecek ve yargılama sırasında belirlendiğinde kalan miktar da talep edilebilecektir. Bunun tam eda davasından farkı, belirlenebilen miktarın talebi yerine, kısmî bir miktarın istenebilmesidir. Örneğin belirsiz bir alacak için alacaklı tarafından belirsiz alacak davası açıldığında ve 100,00 TL için tahsil, kalan miktarı için ise alacağın tespiti istendiğinde kısmî eda külli tespit davasından söz edilir./..”(43)…
Öncelikle şunu ifade etmemiz gerekir ki, dava açmak ciddi bir iştir ve önemli bir…
Alacaklı farazi bir değer göstererek ne kısmî dava ne de belirsiz alacak davasının…
Alacaklı kısmî dava gibi keyfi ve sembolik değerler göstererek belirsiz alacak davası…
Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun kabulünden önce, dava konusunun değeri, görevli mahkemenin…
Harçlar Kanunu’nun 30. maddesinde, yargılama sırasında, tespit edilen değerin, dava…
Son olarak şunu da ifade etmemiz gerekir ki, Yargıtay 9. Hukuk Dairesi’nin temerrüt…
“./..Kısmi eda külli tespit davasının, belirsiz alacak tahsil davasına göre olumsuz yönü, temerrüt sözkonusu değilse tespit talep edilen kısım için faizin dava tarihinden başlamamasıdır./..”(49)…
“./.. Belirsiz alacak davasının tespit davası olarak açılabilmesinin en önemli sonucu, belirsiz alacak tespit davasının da alacağın tamamı için zamanaşımını kesmesidir. Bu husus, 107 nci maddenin gerekçesinde açıklanmıştır. …Belirsiz alacak davasının tespit davası olarak açılması ve ardından ıslahla eda davasına dönüştürülmesinin, davanın belirli bir miktar üzerinden açılmasından farkı, faiz başlangıcı noktasında kendisini gösterir. Belirsiz alacak davası tespit davası olarak açıldığında faiz başlangıcı, alacakların rakam olarak talep edildiği ıslah tarihi olmalıdır. Belirsiz alacak davasıyla kesilmiş olan zamanaşımı yargılama sırasındaki işlemler ve hakimin her kararıyla kesileceğinden ıslaha karşı ileri sürülen zamanaşımı defi sonuca etkili değildir./..”(50)…