Üçüncü kişinin zararının tazmini teorisinin amacı, zarar verenin hukuka aykırı fiilinin…
-
Git
: -
-
ᴀ⇣ Yazı karakterini küçült

Aşağıda bir kısmını gördüğünüz bu dokümana sadece Profesyonel + pakete abone olan üyelerimiz erişebilir.
b.Zarar Kayması Kavramı
Şu ana kadarki açıklamaların gösterdiği üzere üçüncü kişinin zararı tazmini kurumunun…
Alman öğretisinde Neuner, zarar kaymasından söz edebilmek için iki şart aramaktadır. Bunlardan ilki, zarar kaymasına yol açan sebep gerçekleşmeseydi aynı zarara teorik olarak hak sahibinin de uğramasının mümkün ve tipik olmasıdır. Aynı şart, yukarıda yapılan tanımda hâlihazırda yer almaktadır. İkincisi ise zarar veren ile hak sahibi arasındaki hukuki ilişkinin üçüncü kişinin menfaati söz konusu olmaksızın meydana gelmesinin düşünülebilir olmasıdır, yani böyle bir ilişkinin üçüncü kişinin dahli olmadan da anlam ifade etmesidir. İkinci şartın gerçekleşmemesi halinde
Yazar ortaya attığı ilk şartın gerçekleşmediği hallere şu örnekleri vermektedir.…
Kanaatimce her iki örnekte de yazarın vardığı sonuç yerindedir. İlk örnekte, tipik…
Von Graffenried’e göre zarar kaymasının özel bir vakıaya dayanması gerekir. Burada özel bir vakıa ile kastedilen zarar kaymasına yol açan olay(lar)dır. Her bir olay grubunda zarar kaymasına yol açan vakıaların niteliği farklı olabildiğinden, söz konusu özel vakıaları genel olarak tanımlamak yazara göre zordur. Fakat bu özel vakıaların ortak bir özelliği alacaklı ile üçüncü kişi arasındaki ilişkiden doğmasıdır.(301)…
Öğretide tartışmalı olan mesele, salt fiili ilişkilerin (örneğin nezaketen ya da…
Von Graffenried prensip olarak ikinci görüşe katılmakla birlikte şu noktaya dikkat çekmektedir: Bu gibi durumlarda üçüncü kişinin zararı söz konusu olmayabilir. Örneğin Marti-Schreier’in…
Yazara göre burada tazminat talebinin doğmamasının sebebi alacaklı ile üçüncü kişi…
Kanaatimce von Graffenried’in açıklamaları isabetsizdir. Satıcının borca aykırı davranışı olmasaydı elmalar üçüncü kişinin mülkiyetine geçecekti. Borca aykırı davranış buna engel olmuştur ve bu davranış ile elmaların mülkiyetinin üçüncü kişinin malvarlığına girememesi arasında uygun illiyet bağı mevcuttur. Nitekim eksik üçüncü kişi yararına sözleşmede de üçüncü kişinin bir alacak hakkı yoktur.(309)…
Ancak yeri gelmişken hatırlatmak gerekir ki hak sahibi ile üçüncü kişi arasındaki…