Buna karşılık, 6102 sayılı TTK’nın kabulü ile, 1952 tarihli Brüksel Konvansiyonu’nun…
TTK m. 1352 hükmünde öngörülen deniz alacakları, gemilerin ihtiyati haczi açısından…
Gerçekten de TTK m. 1352/1’in “Geminin mülkiyeti veya zilyetliğine ilişkin her türlü…
Her şeyden önce, ihtiyati tedbirle ihtiyati haczin konusu, şartları ve sonuçları…
Diğer yandan ihtiyati haciz ile ihtiyati tedbir sebepleri de birbirinden farklı olup,…
Nitekim doktrinde Çetingil / Kender / Ünan / Yazıcıoğlu tarafından bir şeyin aynına ilişkin ihtilaflar bakımından geminin ihtiyaten haczedilmesinin Türk hukuk sistemiyle bağdaşmadığı, bu hâlde ihtiyati tedbir kararı verilmesi gerektiği, hatta bazı hallerde ihtiyati tedbir kararının daha uygun olabileceği ileri sürülmüştür(423)…
Aynı şekilde Algantürk Light, geminin mülkiyet ve zilyetliğine ilişkin uyuşmazlıklar bakımından gemi üzerinde ihtiyati haciz kararı verilme-
Benzer şekilde Ekşi de, Türk hukukunda ihtiyati haczin para alacakları bakımından söz konusu olabileceği, aynî nitelikteki iddialar bakımından ihtiyati tedbir yoluna başvurulabileceği gerekçesiyle düzenlemenin Türk hukuk sistemi ile bağdaşmadığı kanaatindedir(426)…
Konuyu 1999 Cenevre Konvansiyonu kapsamında değerlendiren Kalpsüz, geminin mülkiyetine ve zilyetliğine ilişkin uyuşmazlıklar bakımından ihtiyati haciz yolunun açılmasına ilişkin şu ifadeleri kaydetmiştir: “Geminin mülkiyeti ve zilyetliği ile ilgili ihtilaflarda, münâzaalı olan hususun bir alacak hakkı (créance veya Forderung) olmadığı aşikârdır. Geminin mülkiyeti ile ilgili bir ihtilaf, gemi üzerinde aynî hak iddiasına dayalı bir ihtilaftır. Keza geminin zilyetliği, gemi üzerinde hukuken himaye edilen bir durumu, fiilî hâkimiyeti ifade eder. Onun için aynî hakka veya hukuken himaye edilen bir duruma, fiilî hâkimiyete taalluk eden iddiaları, “deniz alacağı” (créance maritime veya Seeforderung) tavsif etmek hatalıdır. İngiliz hukukunda “maritime claims” teriminin bu nevi aynî nitelikteki iddiaları da kapsayacak genişlikte olduğu ileri sürülmektedir. Öyle de olsa “deniz alacağı” terimi, mülkiyet ile rehin, ipotek veya benzeri takyitler gibi aynî nitelikteki iddiaları ifadede isabetli sayılmaz. Zira alacak hakkı, her şeyden evvel şahsî ve nisbî bir haktır. Aynî hak ise mutlak bir haktır. Aynî bir hak, “alacak” olarak isimlendirilemez”(427).…
Yeşilova Aras, TTK m. 1353/1 hükmünde yer alan, deniz alacakları hakkında, “Bu alacaklar için gemi üzerine ihtiyati tedbir konulması veya başka bir surette geminin seferden men edilmesi istenemez”…
Buna karşılık Atamer, Türk hukukunda “deniz alacakları” teriminin “maritime claims”…
Belirtmek gerekir ki, yukarıda da açıklandığı üzere 1976 tarihli Deniz Alacaklarına…
Öte yandan konusu para alacağı olmayan (özellikle mülkiyet ve zilyetliğe ilişkin)…
Diğer yandan Konvansiyon’un 10. maddesinin 1. fıkrasının (c) bendinde geminin mülkiyetine…
Buna karşılık Atamer, yirmi iki alacak arasından yalnızca bir alacak için çekince konulmasının TTK Komisyonu tarafından uygun görülmediğini, aksi durumda bu alacak için tümüyle farklı bir rejimin öngörülmek zorunda kalınacağını, bu durumda da deniz alacakları bakımından iki ayrı düzen yaratılarak kanunun bütünlüğünün bozulacağını belirtmiştir(436).…
Gerçekten de söz konusu alacak grubu deniz alacakları arasından çıkarıldığında ve…
Öte yandan TTK m. 1352/1(t) bendi ile (u) bendi kapsamında bazı talepler bakımından…
Bunun gibi, geminin mülkiyetine ve zilyetliğine ilişkin uyuşmazlıklarda TTK’nın 1350…
Nitekim geminin mülkiyeti ve zilyetliğine ilişkin uyuşmazlıklar bakımından ihtiyati…
Esasen Yargıtay’ın bu yaklaşımı mevcut TTK hükümleri karşısında hatalı olmakla birlikte,…
Benzer şekilde Yargıtay 11. Hukuk Dairesi’nin bir kararına(450)…