Yargıtay, fotoğraf eserlerine ilişkin vermiş olduğu bir kararında “fotoğraf eserini meydana getiren kişinin emek ve zaman harcayarak, sanatsal çalışması ve birikimi ile dava konusu fotoğrafları oluşturduğu; dava konusu fotoğraflar stüdyo ortamında, ışık efektleri kullanılarak hazırlanmış ve hususiyeti yansıtarak kurgulandığı; klasik portre fotoğrafı ya da sıradan vesikalık fotoğraflar olmadıkları, fotoğrafların teknik ve estetik unsurları bir arada değerlendirildiğinde eser mahiyetinde olduğu FSEK 4/1 maddesine göre ‘güzel sanat eseri’ niteliğini taşıdıkları”na…
-
Git
: -
-
ᴀ⇣ Yazı karakterini küçült

Aşağıda bir kısmını gördüğünüz bu dokümana sadece Profesyonel + pakete abone olan üyelerimiz erişebilir.
bbb. Güzel Sanat Eserlerinde Hususiyet Düzeyine İlişkin Görüşler
İstanbul 1. Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi, fotoğraf eserlerinin korunmasına…
Yargıtay’ın vermiş olduğu başka bir karara konu olan olay, ‘Tevafuklu Kur’ân’ olarak…
Yargıtay, bilgisayar ortamında çizilen üç boyutlu bir maskotun eser niteliğini hükme…
Yargıtay’ın uygulamalı sanat eserleri bakımından vermiş olduğu bir başka kararına…
“Uyuşmazlık konusu anahtarlık tasarımının FSEK 1/B ve 4. maddeleri uyarınca sahibinin hususiyetini taşıyan güzel sanat eseri olarak kabul edilebilmesi için meydana getirilen ürünün basit yaratımlardan uzak, günlük ve normal kullanımın da ötesinde, işlevsel bir amaçtan ziyade, sanatsal bir faaliyet sonucu estetik duygusuna hitap etmek amacıyla yaratılan ve sanatsal özelliği yüksek bir ürün olması gerekir. (Emre Kalender, Ticaret ve Fikri Mülkiyet Hukuku Dergisi, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, 2015/1, s-113). O halde, dava konusu anahtarlık tasarımının. 5846 sayılı FSEK 1/B ve 4 madddeleri anlamında seri üretim yoluyla ticari kullanım amacını aşan ve işlevsel özelliğinin çok ötesinde, seyir hissi yaratmak üzere meydana getirilmiş yüksek düzeyde estetik ve sanatsal vasfa sahip bir tasarım”…
Yargıtay’ın uygulamalı sanat eserlerinin eser niteliğine ilişkin vermiş olduğu bir…
Davacı, tasarlamış ve üretmiş olduğu deri ceket modellerinin taklitlerinin, davalı…
Davalı, dava konusu ceket modellerinin 2000’li yıllardan beridir Türkiye’deki çeşitli…
İlk derece mahkemesi davacıya ait olan deri ceket modelinin eser niteliğinde olduğuna…
Davalı, ilk derece mahkemesinin kararını temyiz etmiştir. Yargıtay’ın moda tasarımlarının…
“FSEK m. 4/1-(4) deki ‘El işleri ve küçük sanat eserleri, minyatürler ve süsleme sanatı ürünleri ile tekstil, moda tasarımları’ şeklindeki düzenlemeden de anlaşılacağı üzere, koşulların varlığı halinde tekstil ve moda tasarımları FSEK tarafından eser olarak korunan güzel sanat eserleri arasında sayılmıştır. Davacı tarafça uyuşmazlık konusu deri ceket modelinin grafik eser olduğu ileri sürülmüş ise de moda tasarımına konu bir modelin güzel sanat eseri vasfının varlığı için ürünün basit yaratımlardan uzak, günlük ve normal kullanımın ötesinde, işlevsel bir amaçtan ziyade, sanatsal bir faaliyet sonucu, estetik duygusuna hitap etmek amacıyla yaratılan ve sanatsal özelliği yüksek bir ürün olması gerekir (Emre Kalender, Ticaret ve Fikri Mülkiyet Hukuku Dergisi, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, 2015/1, s.113). Bir moda tasarımına konu deri ceket ürününün çok tanınmış bir marka veya markasız olarak piyasaya sürülmesi, daha önceki moda tasarımlarından farklı olması, fiyatının çok yüksek veya düşük olması, güzel sanat eseri vasfı açısından bir önem taşımayacaktır. Mahkemece görüşüne başvurulan bilirkişi heyeti dava konusu deri ceket modelinin 5846 sayılı FSEK 4. maddesi kapsamında güzel sanat eseri olduğunu mütalaa etmiş ise de, raporda ürünün haiz olduğu özellikler tarif edilmekle birlikte yukarıda açıklanan hususları içermediğinden hüküm tesisine yeterli kabul edilemez. O halde, dava konusu deri ceket modelinin, 5846 sayılı FSEK 4/1-(4) fıkrası anlamında seri üretim yoluyla ticari kullanım amacını aşan ve işlevsel özelliğin çok ötesinde, seyir hissi yaratmak üzere meydana getirilmiş yüksek düzeyde estetik vasfa sahip moda tasarım alanında güzel sanat eseri sayılıp sayılmayacağı hususunda yeni bir bilirkişi heyetinden görüş alınarak sonucuna göre bir karar verilmesi gerekirken yeter
Yargıtay, uygulamalı sanat eserleri dışındaki güzel sanat eserleri bakımından hususiyetin…
- Eser, basit yaratımlardan uzak, günlük ve normal kullanımın ötesinde olmalıdır…
- Eser, işlevsel bir amaçtan ziyade, sanatsal bir faaliyet sonucu, estetik duygusuna…
- Eser, ticari kullanım amacını aşan ve işlevsel özelliğin çok ötesinde, seyir hissi…
- Eser, yüksek düzeyde estetik vasfa sahip olmalıdır.…
- Eser, sanatsal özelliği yüksek bir ürün olmalıdır. …
- Eserinin tanınmış bir marka ile veya markasız olarak piyasaya sürülmesi, fiyatının…
Yargıtay, ayrıca ilk derece mahkemelerinin hususiyeti belirlerken “kopya edilmeye…