Aşağıda bir kısmını gördüğünüz bu dokümana sadece Profesyonel +
pakete abone olan üyelerimiz erişebilir.
c.Erken Ödeme Ücreti
Hukukumuzda Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’ un 37. maddesinin 2. fıkrası ile…
Konut Finansmanı Sözleşmeleri Yönetmeliği m. 11/4’te erken ödeme ücreti şu şekilde…
Erken ödeme ücretinin hukuki niteliğine geçmeden önce yerindeliğini tartışmak gerekir.…
Doktrinde erken ödeme ücretinin hukuki niteliği ile ilgili çeşitli görüşler yer almaktadır.…
Tazminat görüşü: Öncelikle ilgili madde metninden görüldüğü gibi, bu kavram aslında ilgili kanun maddesinde “erken ödeme tazminatı” olarak ifade edilmiştir. Düzenlemenin altında yatan sebebin kredi veren kuruluşların erken ödeme nedeniyle mahrum kaldıkları faiz gelirlerinin telafi edilmesi olduğu dikkate alındığında, akla ilk olarak bunun bir tazminat olduğu gelmektedir. Alman hukukunda da, borçlu, tüm sözleşme boyunca alacaklıya ne kadar faiz ödeyecek idiyse, erken ödeme nedeniyle alacaklının uğramış olduğu faiz geliri kaybını tazmin etmelidir. Yani borç verenin, faiz beklentisi tüketicinin menfaatine feda edildiği için borç verenin zararı telafi edilir.…
Cezai Şart Görüşü: Bir görüşe göre erken ödeme ücretinin hukuki niteliği cezai şart niteliğindedir. Kaynağı mevcut kredi borcu olan erken ödeme ücreti cezai şart niteliğindedir ve bu borç kendisini doğuran borç ihlali yani erken ödeme gerçekleştiği anda muaccel olacaktır.…
Götürü Tazminat Görüşü: Bir diğer görüş bu ücretin bir götürü tazminat olduğunu savunmaktadır.…
Cezai Şart Benzeri Hukuki Kurum Olduğu Görüşü: Erken ödeme ücreti özellikleri itibari ile ne cezai şart ile ne de tazminat ile açıklanabilir. Nitekim erken ödeme ücretinin varlığı zararın ispatına veya zararın varlığına bağlı değildir. Esasen cezai şartı çağrıştıran bir kurum olduğunu söylemek doğru olacaktır.…
Tüketici Kredisi Sözleşmeleri ile ilgili 2008/48/AT sayılı Avrupa Parlamentosu ve…
b.Konut Finansmanında Erken Ödeme
d.Konut Finansmanında Yeniden Yapılandırma